background preloader

Www.janhylen.se/wp-content/uploads/2013/08/Ipad-satsning_final.pdf

Www.janhylen.se/wp-content/uploads/2013/08/Ipad-satsning_final.pdf

Flippat klassrum och de fem misstagen Idag skrev Edward Jensinger ett mycket bra inlägg om Fem misstag! som skolan upprepar ideligen. (Edward brukar skriva bra inlägg, så det här är absolut inget undantag. Läs gärna igenom allt han har skrivit om du inte har gjort det.) Det är ibland en väldigt tur att jag få hjälp att spärra upp ögonen åt det håll dit näsan egentligen redan pekar. Det inlägg som Edward skrivit bygger på en dragning som gjordes av Mark West på den öppna hearing som gjordes i riksdagen i onsdags med medverkan av bland annat flera skolaktörer. West tar, som sagt var, upp fem punkter - fem misstag - som görs inom skolan när det gäller IKT. Misstag 1- Teknik blir ett självändamål och inte ett medel. Jag har aldrig arbetat med en-till-en. Jag kan på sätt och vis förstå att en rektor eller huvudman inte vill spotta ur sig fruktansvärt mycket pengar på en lärarkår som använder datorerna som skrivmaskiner eller låter eleverna ägna lektionerna till att klicka på appar utan syfte eller mål. lektion - prata om filmen

I huvudet på en slöjdlärare | Den här sidan handlar om allt som rör sig i en slöjdlärares tankar 10 Common Misconceptions About The Flipped Classroom 10 Common Misconceptions About The Flipped Classroom by Kelly Walsh, emergingedtech.com What have you heard about the flipped classroom? That it’s just the latest education fad? That it only works for certain academic subjects? Following are 10 of the most common erroneous ideas about flipped teaching and learning that you may come across, and a brief explanation of why each of them is misinformed. 1. Flipped instruction, a.k.a. the flipped classroom, is an evolution of the phrase “reverse instruction”, which first appeared in print in 20001. 2. As attested to above, the concept of was formally birthed about a decade and a half ago and has been gaining steam ever since. 3. One of the main things I try to clear up right away when I introduce flipped instruction to teachers is that they have to flip all or most of their content. 4. This just doesn’t make sense. 5. 6. 7. 8. Digital learning content can take many forms. 9. 10. (1) Lage, M.J., Platt, G.J., & Treglia, M. (2000).

Kunskapsplattan DATORN i UTBILDNINGEN Av: Peter Becker E-post: peter.becker@diu.se Ledare: Skolutveckling med IT och ET - eftertanke En solid, bred rörelse märks kring skolutveckling med stöd av it. Ta bara den bild som bröt igenom i samband med Sollentuna-satsningen och dess mediespegling i februari. Det som blev tydligt - bortom mediebruset om surfplattor, med sitt förenklade för eller emot - var att lärare i Sollentuna liksom på många andra håll bekräftade att arbetet med skriv- och läsutveckling går framåt. Med dator - och penna, dator - och böcker - inga antingen eller här! När Erica Lövgren, läs - och sknvutvecklare i Piteå och Gudäpplevinnare för sitt arbete, nyligen startade en Facebookgrupp växte gruppen med kanonfart - idag över 500 deltagare, och fortsatt rasar det in nyanmälningar. Och andra rapporterar hur arbetet mognat och fördjupats, såsom i Piteå, Ystad, Nynäshamn. Sedan finns förstås den forskning - med mer tekniska och designförtecken - som skapar nya förutsättningar. Datorn i Utbildningen nr 2-2012.

Det nya lärandets ”Big Picture” Jag är just nu i USA för en serie möten, för att föreläsa och för att delta på CUSP. CUSP är en TED-liknande konferens i Chicago om design – dock inte design i traditionell mening utan i mer generell bemärkelse. Arrangörerna kallar blygsamt nog konferensen för ”A conference about everything” och det holistiska står därför föga förvånande i fokus för flera hundra väldigt spännande konferensdeltagare: - Vad händer? Givetvis kretsar mycket av denna diskussion kring utbildning, i synnerhet för talare som Adam Curry som ”uppfann” podcasten, men hela tiden i lite knyckiga banor och ständigt lyft ur sin traditionella skolkontext för att istället bli en bit i ett mycket större pussel. Så gott som alla föreläsare på CUSP liksom de personer jag har haft möten med här säger samma sak – att vi står vid ett historiskt vägskäl. Jag för överhuvudtaget just nu många diskussioner om hur ett nytt, innovativt lärande skulle kunna se ut och vilka system och processer som i så fall måste förändras. 1. 2.

Lär dig Geogebra! | IT förändrar skolan Det är så roligt att så många lärare från Västerbotten vill lära sig Geogebra – vi har nästa 80 anmälda till vår Matematikdag i Lycksele torsdag 31 mars. Mattelärare behöver kvalificerad ämnesspecifik fortbildning när det gäller att använda IT i undervisningen – och lärandet! Nu behövs handledare för att våra workshoppass i Geogebra ska fungera, så jag har bestämt mig för att titta lite närmare på programmet Geogebra och har därför samlat ihop lite webbresurser som en startpunkt. och är du en fena på Geogebra – hör av dig – vi behöver din hjälp 31 mars! Länkar för att lära sig Geogebra Geogebras officiella webbplats – Här laddar du ner programmet och hittar manualerSvenska Geogebraisntitutet – Thomas Lingefjärd samlar resurser kring GeogebraMaths and Multimedia – Blogg med många bra Tutorials (genomgångar)Geogebras Youtubekanal – Ett hundratal klipp av skiftande svårighetsgradMalin Christersson – Bra, enkel kurs på svenska om Geogebra

Sara Bruuns klassrum När tiden inte räcker till Ibland räcker tiden inte till. Vi har pratat med Stefan Öberg som upplevde detta, men nu har tagit nya tag med sina högstadieelevers SO-blogg. Stefan Öberg är SO-lärare på grundskolan Sofielundsskolan i Malmö. En av hans kollegor är inte den i Webbstjärnan-sammanhang okända Barbro Sköldenberg, som bland annat har vunnit med klassbloggen nalleresan.se. När han detta läsår tilldelades elevens val i årskurs 7-9 med syftet att utforma en fördjupning i SO-ämnena, fick han en idé inspirerad av sin kollegas bloggframgångar. - Jag ville låta mina duktiga elever göra egna reportage om personer, organisationer och liknande i närområdet. Tanken var att arbetet skulle bedrivas under de två och en halv timme per vecka som finns tillgängliga för elevens val-arbete. - Det visade sig att även mina väldigt duktiga elever hade svårt att få ihop bra idéer, och dessutom visade det sig att de idéer som väl dök upp blev svåra att fullfölja. Tiden räckte inte till. Ibland blir det så.

SFI - Svenska för invandrare - Wikiversity Wikins syfte är att vara en inspirationskälla och en plattform för språklärare att dela sina tips, tricks och förslag för att främja språkutveckling. Här hittar du massor av digitala verktyg. Under flera av de digitala verktygen finns även länkar till guider/tutorials och till videos där Sara Lövestam och Jonas Lindahl visar hur de använder verktygen på sina lektioner. Du är självklart välkommen att bidra med dina egna lektionsupplägg med digitala verktyg. LyssnaLäsSkrivSamtalaTala Ljudböcker på Youtube? Ja! Du vet väl om att du kan hitta ljudböcker för barn och unga på Youtube? Inlästa, animerade eller textade. På svenska finns det mest ljudböcker men på engelska finns det ett otal både ljudböcker men även upplästa böcker som är textade för medföljning. Detta är en skatt som många inte känner till, visste du? Saknar du böcker? På svenska? Sök på barnbok svenska eller ljudbok så får du upp olika förslag På engelska? Sök på English talking books, Childrens audiobook, Childrens storybook, Childrens animated books för att hitta ett antal förslag Hörförståelse på engelska Vill du göra egna ljudböcker? Vill du samla dina Youtube-klipp för att lättare hitta tillbaka finns en bra tjänst som heter plistapp.com där du kan göra olika listor att dela med dig av Här är en lista jag gjort: Korta.nu gör länkar korta och begripliga Relaterade Låna gratis e-böcker till iPads Vill du låna e-böcker gratis från ditt biblioteket? I "Allmänt"

Skipti IT-tips ämnesvis | Hld-pedagog Karin delar med sig av sina bästa länkar till spanskan här. Länkarna finns också här på sidan under Länkar och appar. Passa på att kika på hennes fina webbplats i Google sites också.Vill du göra något liknande så säg bara till Cecilia Johansson så hjälper hon dig. Kaisa Humlebo i Tallens arbetslag berättar om sitt arbete som språklärare. Statens medieråd ger ut många bra och användbara publikationer för oss i skolan. Birgitta har precis börjat jobba med ett bloggprojekt i 6:an.

Related: