background preloader

Materiaal voor lessen mediawijsheid

Hoe gaan de generaties X, Y en Z om met social media - Jeanet Bathoorn Oké, ik geef het toe. Ik ben al behoorlijk oud. Want wat ik toch allemaal heb meegemaakt (van oud naar nieuw): • De zwarte bakelieten hangtelefoon met draaischijf • Onze eerste tv (zwart­wit, zonder afstandsbediening en NED1 + NED2) • De vaste telefoonaansluiting (een grijs PTT­toestel met draai­schijf ) • Lp’s en singles draaien op de pick­up • De overgang naar 10­cijferige telefoonnummers • Werken met een telex (dat was toen ook al ouderwetsch) • Ponskaart­typistes aan het werk gezien • Het in gebruik nemen van de fax (handig!) • Geld uit de muur halen • De eerste mobieltjes in Nederland (met van die Bassie & Adriaan­toestellen) • Internetbankieren • De eerste vaste computer (zo’n bakbeest via een pc ­privé­ project) • E­mail (super handig) • Sociale media inzetten (eerst voor de lol, daarna zakelijk) • Interviews via Skype • Hangouten in Google+ • Tv­ kijken met Twitter op schoot • Facetime bellen met de iPhone • Layar aanzetten bij museumbezoek Ja, ik kan me dat nog herinneren.

Taal Spelling - Taal Spelling verbeteren Media en Technologie in het Onderwijs» Edmodo, wat het is en dat het werkt. « Droog's leren delen Wat is Edmodo? “Where learning happens. Edmodo helps connect all learners withthe people and resources needed to reach their full potential.” Dat is wat Edmodo zelf zegt. Hieronder volgt mijn versie, van wat het is en wat mijn ervaringen zijn. Edmodo wordt wel de facebook van het onderwijs genoemd. Om je aan te melden bij Edmodo maak je een docent account aan en leerlingen melden zich aan via een leerling account. Wanneer je een account hebt aangemaakt als docent zie je de volgende statusbalk: Er is een home button en dus pagina, waarop de tijdlijn met post en activiteiten is te te zien. Edmodo werkt met posts ofwel nota’s, ofwel berichten, die gericht gestuurd kunnen worden aan alle groepen, één groep, een subgroep of een individuele leerling. Edmodo werkt met waarschuwingen. Edmodo werkt met opdrachten, die voorzien kunnen worden van een toelichting en een inleverdatum. Edmodo werkt met polls, ofwel enquêtes, die online gezet kunnen worden. Edmodo werkt met mappen. blijf dan op de hoogte

Algemeen bijzondere basisschool de Verbinding Twittertips voor het onderwijs #een Twitteren in de klas Dit is het eerste deel in de serie ‘Twittertips voor het onderwijs’. Er verschijnen elke keer een aantal praktische tips die je als leraar in de klas kan gebruiken. De Twittertips zijn er op gericht om leerlingen om te leren gaan met de mogelijkheden die Twitter en social media in het algemeen kunnen bieden. Bij sommige tips is het noodzakelijk dat alle leerlingen een Twitteraccount nodig hebben, bij anderen volstaat een Twitteraccount van de leraar. Heb je een van de tips gebruikt, of heb je zelf nog een goede Twittertip? Tweetoëzie Maak een gedichtje van exact 140 tekens. Volg het nieuws via Twitter In plaats van een standaard nieuwskring kan je in de klas ook nagaan wat er op dat moment ‘trending’ is op Twitter. Aardrijkstwitter Vraag aan je volgers waar zij zich nu bevinden en kies een van de reacties uit. Tweet als een boekpersonage Laat leerlingen in de huid kruipen van een hoofdrolspeler uit een boek.

Gmail: hoe voeg je social icons toe aan je handtekening? In deze video laat ik je zien hoe je social media icons kunt toevoegen aan je Gmail-handtekening. Deze icons staan vaak onder je naam en titel. De plaatjes zijn klikbaar zodat mensen gemakkelijk naar je Twitter-, Facebook- of andere social media-accounts kunnen gaan. En het staat ook nog eens heel professioneel. Hieronder vind je deel 2 over Gmail-handtekeningen. Stap 1. De makkelijkste manier om de juiste plaatjes toe te voegen aan je handtekening, is naar deze pagina en de icons te selecteren die je graag wil gebruiken: Zoek het juiste icon.Klik met je rechtermuisknop.Selecteer ‘save image as’.Sla het plaatje op in een map. Sla vervolgens alle social media icons op in de hetzelfde map. Stap 2. Begin eerst een nieuw bericht in Gmail. Ga door tot je alle social media icons in de juiste volgorde in je Gmail-handtekening hebt staan. Stap 3. Het ziet er al heel fraai uit. Selecteer een plaatje.Klik op ‘link invoegen’.Typ de bijbehorende link in, inclusief ‘ Vond je deze tips handig?

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken voor lessen mediawijsheid? Overzichtspagina's Om door de bomen het bos nog te kunnen zien, is het verstandig om in Google of een andere zoekmachine de juiste zoekwoorden te gebruiken om tot iets concreets te komen. Binnen dit dossier kun je de volgende 4 competentietermen hanteren: gebruik, begrip, communicatie en strategie. Binnen Wikiwijs heb je de mogelijkheid om 'Mediawijs' of 'Mediawijsheid' te gebruiken. Medialessen in Wikiwijs - In dit overzicht zijn alle medialessen opgenomen die in samenwerking tussen MijnKindOnline, VOB en Kennisnet zijn gemaakt. Basisonderwijs Digibord en verhalen vertellen - Voorbeelden om leerlingen verhalen te laten vertellen met behulp van het digibord.Diploma Veilig Internet - Lespakketten voor de groepen 5 tot en met 8 over veilig internetgebruik. Voortgezet onderwijs KoppieCopy - Leert leerlingen slim omgaan met auteursrechten.Mediawijsheid, een vak apart - Doorgaande leerlijn mediawijsheid.Medialessen - Verzamelplaats van lessen over media.Wikiwijs - Zoekmachine voor lesmateriaal.

Social media voor organisaties: do's en don'ts [infographic] Social media zijn populair. Niet alleen particulieren, maar ook organisaties zien de kansen en mogelijkheden in. Maar hoe begin je? Waar moet je op letten? En wat moet je zeker niet doen? Vandaag in de serie Infographic Day geven we een aantal tips om social media effectief in te zetten voor je organisatie. De onderstaande infographic is ontwikkeld door The Steel Method waarin zij een aantal do’s en don’ts noemen voor het inzetten van social media door ondernemingen. Do: zorg voor strategie en realiseerbare doelen Misschien wel het belangrijkste aandachtspunt voor organisaties: zorg voor een strategie en ga niet zonder doel zich een account aanmaken en berichten verspreiden. Do: wees consistent Zorg voor consistentie van je boodschap bij het delen van informatie. Do: wees een sociale burger Social media zijn ‘sociale’ middelen. Do: zorg voor interessante content Publiceer prikkelende en interessante content voor je doelgroep. Do: bouw een krachtig netwerk op Don’t: snel een netwerk opbouwen

Jeroen Clemens edublog | Nederlands en Mediawijsheid moeten trouwen, een reactie op Marcel Vooraf: een variant van deze blog staat op de weblog onderzoekonderwijs.net met als titel Online tekstbegrip Nederlands als sultan in de harem. Ook daar staan veel reacties. Interessant om daar ook even te kijken. Marcel Kesselring schrijft op Frankwatching een interessante blog Scholen en (social) mediawijsheid: hoe stoppen we de digitale kloof, waarin hij scholen oproept meer en beter aandacht te besteden aan wat hij noemt ” (social) mediawijsheid. Met de teneur van het betoog ben ik het helemaal eens, maar er mist wat in de redenering en in de discussie over de nieuwe vaardigheden die leerlingen zouden moeten hebben. We zijn het er allemaal over eens dat de huidige maatschappij een kennismaatschappij is geworden, waarbij de meeste informatie digitaal wordt gedeeld. Marcel Kesselring geeft zeven basisvaardigheden aan die (Basisschool)leerlingen van de 21ste eeuw zouden moeten beheersen. Maar het onderwijs besteedt hier nog geen aandacht aan. Referenties Bayne, S., & Ross, J. (2007).

Scholen en (social) mediawijsheid: hoe stoppen we de digitale kloof? Internet en sociale media hebben onze wereld op z'n kop gezet met alle positieve en negatieve effecten (Facebookfeestjes, Bangalijsten, dreigtweets, cyberpesten...). We lijken te worstelen met de vraag hoe we hier mee om moeten gaan. Dat geldt ook voor onderwijsinstellingen. Gedragsstimulering vs. gedragsregulering Scholen reageren vaak door maatregelen te nemen en door protocollen te maken die vaak vol zitten met regels, waarmee ze eerder dekking willen bieden in een juridisch schimmenspel, dan dat er zinvol gestuurd wordt op effectief gebruik van sociale media. Natuurlijk blijf je excessen houden, maar moeten scholen hierop wachten? Wordt het geen tijd voor scholen om samen met ouders en leerlingen de tactiek te gaan bepalen? Waar bij veel scholen protocollen in de kast verdwijnen, kun je er ook voor zorgen dat de afspraken echt doorleefd en overgedragen worden aan alle (nieuwe) leerlingen, ouders en leraren, met de boodschap: “We vertrouwen je!”. Moet de noodklok geluid worden?

Related: