background preloader

It-teknik i skolan

It-teknik i skolan

del 19 Många skolor satsar på att köpa in iPads till eleverna. I Sollentuna kallar vi dem för lärplattor, dels för att markera att de ska användas till inlärning i skolan och dels för att inte förknippa verktygen vi använder med ett visst märke. En lärplatta har ett antal appar förinstallerade när man köper den, men man behöver hitta och installera andra bra appar. Detta är ett arbete som är nog så knepigt, då det i App Store finns över 1 miljon appar. 1. 2. Nedan kommer jag att länka till ett antal resurser på nätet där man kan hitta bra tips på appar! Resurser på svenska: Skolappar www.skolappar.nu/ En svensk sida som testar olika appar och som beskriver hur man kan använda appen samt vilka kopplingar till LGR-11 som finns. Pappas appar www.pappasappar.se En liknande tjänst som skolappar, men som riktar sig till förskolan och föräldrar. Pedagogstockholm har publicerat en pdf från Stockholms skoldatatek för appar i arbetet med barn i behov av extra stöd. Facebookgrupper

Lust, motivation och lärande Foto: Shutterstock.com En fråga jag ofta får är om man får fotografera, filma och dokumentera barns utveckling i förskolan? Måste man alltid fråga om lov av vårdnadshavare? Om föräldrar får fotografera på förskolan, eller inte, och i så fall hur hanterar man detta. Vad gör man om foton dyker upp på sociala medier tagna att föräldrar, innehållandes andra barn på förskolan….. I läroplanen för förskolan sägs att arbetslaget ska: ”ge barn möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idéer och tankegångar, med hjälp av ord, konkret material och bild samt estetiska och andra uttrycksformer. ” Blev så glad när jag ramlade över en sammanställning av Staffan Olsson på Förskoleforum. Jag refererar här till några av svaren på frågor i detta ämne Staffan Olsson tar upp i en artikel på Förskoleforum: Får vi filma eller fotografera även om någon förälder inte skulle vilja det? Kan vi lämna över digitala bilder till föräldrarna?

del 3 Del 3 handlar om serier och animeringar. I stort sett alla elever kan associera till serietidningar, tecknade serier och animerade filmer. Just därför är tecknade serier ett redskap som är ypperligt att använda i undervisningen. En annan stor fördel är att serier går att använda i de flesta/alla skolämnen och med alla åldrar. Ett lätt sätt att komma igång om man aldrig använt serier i undervisningen tidigare är att introducera ett av nedanstående verktyg och sedan ge eleverna i läxa att skapa en serie inom det som ni håller på med i ämnet just nu. Ett konkret exempel: eleverna får i läxa att skapa en uppgift i matematik i form av en serie till nästa lektion. Comic Life 2 Finns till mac, PC och iPad. GoAnimate (goanimate.com/) Fördelar: Finns i gratisversion Nackdelar: Gratisversionen är begränsad, både när det gäller tillgång till innehåll, antal filmer man kan göra och längden på videofilmerna. Videoscribe (www.sparkol.com) Fördelar: Finns som app. Fördelar: Är gratis. Creaza Appar

internetkunskap.se Beautiful web-based timeline software Sandra Wissting | Synpunkter och subjektiva sanningar om skola å sånt BYOT: No Internet Access, No Problem Posted by Shelly Terrell on Wednesday, April 3rd 2013 Part of the Mobile Learning Series! “The principle goal of education in schools should be creating men and women who are capable of doing new things, not simply repeating what other generations have done.” ~ Jean Piaget I have been traveling throughout Slovenia and Croatia for the past month training teachers in integrating Bring Your Own Technology (BYOT) effectively with their classes. 10 Offline Activities with Mobile Devices One problem with integrating most technology is that schools and teachers rely too much on Internet access. Commercial Ads- students often create short video commercials in groups. More Resources Challenge: Implement one of these ideas then write about what occurred.

Itinspiratören Interact Cafe iPedagogen | iPrylar i lärandets tjänst! Fröken Ann | "Beneath this mask there is more than flesh. Beneath this mask there is an idea, Mr minister of education, and ideas are bullet-proof." Om Heléne | it-Heléne Jag är en IT-intresserad pedagog från mellersta Norrland som alltid ser möjligheter och det gäller naturligtvis även IT i skolan. När elever får jobba med webben, datorn, lärplattan och andra digitala lärverktyg för att göra skolarbetet mer inspirerande och på riktigt, då mår jag gott. Som IT-pedagog på halvtid på en F-5 skola, Kyrkmons skola försöker jag inspirera och sprida nyheter som kan lyfta skolarbetet till nya nivåer. När eleverna får mottagare för sitt skrivande och skapande då blir det de gör viktigt och det skapar en mening med skolan som ökar motivationen. På Kyrkmons skola jobbar vi sen januari 2005 efter Arne Tragetons metod ”Att skriva sig till läsning”, ASL. Det görs från förskoleklass till och med årskurs två. Resten av min tid är jag en av fyra ansvariga för Net21, ett IT-pedagogiskt resurscentrum i Sundsvall. Mer om mig I boken ”Från wikis till mattefilmer” är mitt arbete med skoltidningen beskrivet i kapitlet ”IKT naturligt när eleverna gör tidning”.

IT & Etik. Nätkulturer

Related: