background preloader

Learn to code

https://www.codecademy.com/

Related:  PROGRAMMERINGIKTProgrammingKodning

Programmering i förskolan?  På dagens träff med mina ikt-piloter från förskolorna i Lysekils kommun prövade vi Bee-Boot, min nya leksak. Det är ett litet robot-bi som man kan programmera på ett enkelt sätt. Jag såg detta bi( eller en kompis till den) förevisas när jag besökte WETT2014 i Kungsbacka för ett litet tag sedan och kände genast att detta var något för oss. Bild lånad från webbsidan som säljer denna Bee-boot: hos.se Bee-Boot blev en succé på vår ikt-träff! Saklig analys behövs efter skollarm om Periscope Lärare har larmat om ett nytt ordningsproblem i skolmiljön. Barn och ungdomar använder sig av tjänsten Periscope, en tjänst för livevideo, för att utmana varandra och för att kränka andra. Elever filmar händelser i skolan, i klassrummet och på rasterna. Genom tjänsten triggar elever varandra att t.ex. örfila en lärare eller förstöra skolans dator, som SVT rapporterade om tidigare i januari.

Börja skriva kod med Code Combat När man introducerar programmering i skolan tillsammans med elever är blockprogrammering ett perfekt alternativ. Då använder eleverna färdigprogrammerade block som de sätter ihop i ett specifikt mönster för att få en viss bestämd händelse att ske på datorskärmen. På det sättet får eleverna en uppfattning om hur internet och tex datorspel fungerar och är uppbyggda. Så funkar internet Vad är det som finns överallt och som alla använder hela tiden? Internet så klart! Men vad är det egentligen? Hur fungerar det och vem kom på det? Så funkar internet är en djupdykning i ettor och nollor, nätverk, datorer och fiber. Läraren Karin Nygårds har blivit utnämnd till årets digitala inspiratör.

Barnhack! – kom igång med programmering guide Barnhack! – kom igång med programmering Av Anders Thoresson Idag använder de flesta yngre i Sverige uppkopplade apparater och datorer. En Yeah-lektion Inför min första lektion i programmering med elever tittade jag bland annat på code.org-filmen här närmast nedan och tyckte att bilden som målades upp var lite väl käck med äppelkindade amerikanska barn som jublande ropade "Yeah!". Jag bestämde mig för att skapa ett lärarkonto (det gick supersnabbt med Google-konto) och skapa en "Sektion" det vill säga ett arbetsområde och jag valde att starta med området "Hour of Code". Varje elev fick ett eget konto och att ge eleverna egna konton gick också supersnabbt. Jag bara klistrade in en lista med elevernas förnamn och så hade mina 23 elever var sitt elevkonto och jag kunde skriva ut små lappar där deras kontouppgifter fanns.

Gör egna digitala böcker på dator-alternativ från ”små till stora barn” – IKTsidan Jag sitter och funderar på det här med att låta eleverna göra egna digitala böcker via datorn. Via paddan är det enkelt och det finns ett otal med appar för detta, men på datorn, vilka alternativ finns då? Efter att ha letat runt rekommenderar jag dessa: För de allra yngsta barnen/eleverna: www.littlebirdtales.com För elever från förskoleklass och uppåt: www.storybird.com

Programmeringsverktyg Man programmerar genom olika block som sätts ihop. Eftersom blocken måste passa, är det lätt att göra en kod som fungerar.Scratch är utformad speciellt för åldrarna 8 till 16, men används av människor i alla åldrar. Alla kan gå på en introduktionskurs i Scratch här på Webbstjärnan. Här hittar du Youtube-filmerna: Barnhack: Kom igång med Scratch

Kodning är enklare än du tror! Serien Kan du koden hjälper dig att komma igång med programmering. Det är enklare än du tror och dessutom roligt! I serien lär vi oss bland annat grunderna i kodning, kodning i olika program och programmering av robotar. Introduktion Digitala verktygslådan: Netikett Det finns många frågor att ta ställning till och fundera över när man ska ut på internet idag. Internet ger oss tillgång till ett oändligt antal intressanta, spännande och inspirerande tjänster och sidor. Det är en naturlig del av ungdomars vardag idag. Lika glädjefyllt och spännande som nätet kan vara - lika skrämmande och hemskt kan det bli. När du är ute på nätet utsätter du dig för vissa risker som du genom att vara försiktig och använda dig av sunt förnuft kan skydda dig mot. På den här sidan kommer du att få tips och råd på aktiviteter du kan arbeta med för att hitta ett förhållningssätt som fungerar på nätet där du hittar ett sätt att vara mot andra som du vill att de ska vara gentemot dig.

Google Cardboard – första testet När Google Cardboard kom för några månader sedan så tyckte jag det var hur häftigt som helst. Det är ju genialt att använda telefonen istället för någon dyr kommersiell lösning.. Och att man bygger den själv, av saker som är enkelt att få tag på. Jag var helt såld. En sån skulle jag bygga. Jag installerade appen, kollade runt vilka delar som behövdes för att bygga, och sen … sen kom jag inte längre. Hit kan du vända dig Polisen: Alla brott som begås via internet, mobiltelefon eller annan it-teknik bör polisanmälas genom att du uppsöker närmaste polisstation eller ringer 114 14. Är det akut ring 112. Barnens Hjälptelefon (BRIS) 116 111 Öppet: Vardagar 10 – 21 (stängt onsdagar 13-16), lör-sön 14-21. Till Barnens Hjälptelefon kan alla under 18 år ringa om vad som helst.

Related:  Tips