background preloader

Sobloggalfa

Sobloggalfa

http://sobloggalfa.wordpress.com/

Related:  SOReligionAtt blogga, Bloggar

Lärartips Många pedagoger har nu börjat planera inför skolstarten, här följer därför ett tips som kan förgylla höstterminen. Historieskatten är ett klassprojekt som ger lärdomar, mysiga stunder och var uppskattat av såväl lärare, som föräldrar, elever och pensionärer under läsåret 13/14. Projektet lämpar sig speciellt väl för gymnasieskolor men även grund- och högskolor (ex. etnologi) i hela landet. Det går att anpassa upplägget till läroplanen i flertalet ämnen, så låt gärna fantastin flöda!

Bildbruk och bildförbud i islam - Humanistportalen Figur 1. Profeten Muhammed på berget Hira. Ottomanskt miniatyrmåleri från ca. 1595 ur Siyer-i Nebi, Topkapı Sarayı Müzesi, Istanbul. Lässtrategilektion Läsfixarfilm och låten Bokmagi av tommyisaksson Våra elever tycker det är så roligt att arbeta med läsfixarna så de frågade om vi inte kunde göra en läsfixarfilm. En sådan fråga måste man ju bara nappa på. Det blev en film och en låt som barnen skrivit texten till. Läsförståelsestrategier i matematiken Trafik i alla ämnen - Trafikkalendern Kan man hitta en ny, säkrare busshållplats för skolans elever? Kan en vändplan för bilar placeras så att privat hämtning och lämning kan ske på ett säkert och smidigt sätt? Hur blir det med säkerheten under ombyggnadsperioden? Några elever använde planritningen som underlag för att skissa fram egna förslag på lämpliga lösningar. Andra elever tog med sig frågeställningarna till Lars Eriksson, rektor för högstadiet och skolans företrädare i byggprojektet.

Att skapa röda trådar Idag har jag, på lektionerna, arbetat med att skapa en röd tråd mellan en aktuell händelse, kopplat till förmågor och också utifrån aktuellt arbetsområde och kunskapskrav Jag tänkte guida dig genom dagens lektionsupplägg, just för att jag vill visa att det behöver inte vara så ”tillkrånglat”. Med små, enkla medel kan man skapa den viktiga röda tråden i sin undervisning, där förmågorna kopplat till kunskapskraven hela tiden är i centrum. När eleverna kommer in i klassrummet så vet de att de ska plocka fram Bilddagboken (BDB) . Syftet med denna uppgift är bl.a att få en lugn uppstart av lektionen, att eleverna ska känna igen upplägget, skapa trygghet och förutsägbarhet men givetvis även att alla elever ska få chansen att skriva och utveckla sitt språk. Svenska eller TANSTAAFL. Det lär nobelpristagaren i ekonomi, Milton Friedman, ha sagt. Igår åt jag en mycket god och kostnadsfri lunch på Berns och dessutom i en fin miljö. Porslinet var mycket vackert. Och så har vi takkronorna. Magnifika, eller hur!?

"Ungar & medier 2010" - lektionsövningar utifrån ungas medievardag Medier påverkar unga människors liv och unga påverkar mediernas utveckling. Mediekompass har tagit fram en lärarhandledning utifrån Medierådets rapport "Ungar & medier 2010" så att du ska kunna ta upp de här frågorna i din klass. Här hittar du konkreta tips på hur du i din undervisning kan diskutera medievanor och mediebruk tillsammans med dina elever. Medierådets rapport visar bland annat att umgänget med kamrater i verkliga livet har minskat till förmån för sociala medier. Dessutom tycks online-läsningen ha konkurrerat ut den traditionella läsningen.

En app, en lördagkväll och en ny LPP! I lördagskväll satt jag och lekte med appen Comic Life. Samtidigt var jag stressad över att jag ännu inte hade visat eleverna någon planering över vårt nya arbetsområde ”Forntiden”. Planeringen hade jag som vanligt mest i skallen med idéer och inspiration från NE SKOLA, lärarhandledningen till boken Forntiden, Västerbottens museum – SKOLWEBB och MediaCenter Västerbotten. Och så här är det ofta för mig. Plockar på mig som en liten ekorre av delar här och där, men sedan får jag inte till det där med en vettig planering, Och får jag till en planering, så visar jag den nästan aldrig för eleverna!?

Multireligiösa guider Sensus studieförbund har utbildat ett antal multireligiösa guider i Sverige. Det är unga personer med ett brinnande intresse för religion. Många har själva sin hemvist i någon religion och flera är utbildade religionsvetare.

Related: