background preloader

Sobloggalfa

Sobloggalfa

Bildbruk och bildförbud i islam - Humanistportalen Figur 1. Profeten Muhammed på berget Hira. Ottomanskt miniatyrmåleri från ca. 1595 ur Siyer-i Nebi, Topkapı Sarayı Müzesi, Istanbul. Publiceringen av Muhammed-karikatyrerna i Jyllands-Posten och de efterföljande konflikterna har väckt många frågor om islam, bildbruk och bildförbud. Den danska karikatyrkrisen är inte endast en nationell angelägenhet; den kan användas som en prisma för att få perspektiv på diskussioner som hävdar att det är religioner, kulturer eller civilisationer som kolliderar med varandra. I alla tider har människor skapat bilder, tecken och symboler. När de tidiga muslimska kommuniteterna utvecklades under 600- och 700-talen hade bildstriderna inom den ortodoxa östkyrkan en definitiv påverkan på tidiga muslimska idéer om bild och framställning.

Lässtrategilektion | SEU [see you] Läsfixarfilm och låten Bokmagi av tommyisaksson Våra elever tycker det är så roligt att arbeta med läsfixarna så de frågade om vi inte kunde göra en läsfixarfilm. En sådan fråga måste man ju bara nappa på. Det blev en film och en låt som barnen skrivit texten till. Läsförståelsestrategier i matematiken Under sin skoltid möter eleverna många problemlösningsuppgifter och de matematiska begreppen är många och texterna är kluriga och ibland vilseledande. När vi löser problem följer vi modellen: Läs uppgiftenFörstå uppgiften – Vi tar fram detektiven som säger STOPP! Att förstå en faktatext I terminens tema ”Miljöhjältarna” har vi fått kontakt med personer från framtiden. Listan kan göras lång. Att läsa mellan raderna med hjälp av reportern Vi har arbetat med texter från läromedlet: Vad står det mellan raderna? När vi arbetat med våra texter så har Reportern varit med oss och ställt frågor på olika nivåer. På ytan, då hittar vi svaren direkt i texten.Under ytan, då får vi fundera själva. av lena142

www.religionsfroknarna.se Svenska eller TANSTAAFL. Det lär nobelpristagaren i ekonomi, Milton Friedman, ha sagt. Igår åt jag en mycket god och kostnadsfri lunch på Berns och dessutom i en fin miljö. Porslinet var mycket vackert. Och så har vi takkronorna. Magnifika, eller hur!? Nu undrar du vad jag gjorde här en vanlig fredagslunch! Du kanske undrar vem som blev 2014 års pristagare?! ”För att hon med stor uthållighet arbetat för barns och ungas läsande, ett arbete som sträcker sig från speciallärarens klassrumsvardag, barns tidiga läs- och skrivinlärning över dyslexi hos högskolestuderande till enskilda barns självkänsla. Grattis Karin Taube. Konferensdagen började med ”vad säger forskning?” Timmen före lunch lotsade författaren Kerstin Lundberg Hahn oss genom ett författarbesök som det brukar se ut för henne. Efter lunchen under kristallkronorna stod vi inför hotet av den så kallade ”paltkoman”. En omväxlande och givande dag och nu har jag i bloggform ”betalat” min lunch, eller hur?

Jesus Camp The feverish spectacle of a summer camp for evangelical Christian kids is the focus of Jesus Camp, a fascinating if sometimes alarming documentary. (Shortly after its release, the movie gained a new notoriety when Ted Haggard, president of the National Association of Evangelicals, who appears near the end of the film, resigned his post amid a male prostitute's allegations of drug use and sexual misconduct.) For most of the film, we follow a charismatic teacher, Becky Fischer, as she trains young soldiers in "God's Army" at a camp in North Dakota. Some of the kids emerge as likable and bright, and eager to continue their work as pint-sized preachers; elsewhere, the visions of children speaking in tongues and falling to the floor in ecstasy are more troubling. Even more arresting is the vision of a generation of children home-schooled to believe that the Bible is science, or Fischer's certainty that America's flawed system of democracy will someday be replaced by a theocracy.

Annika Sjödal Wordpress 3c5984dc.pdf En app, en lördagkväll och en ny LPP! I lördagskväll satt jag och lekte med appen Comic Life. Samtidigt var jag stressad över att jag ännu inte hade visat eleverna någon planering över vårt nya arbetsområde ”Forntiden”. Planeringen hade jag som vanligt mest i skallen med idéer och inspiration från NE SKOLA, lärarhandledningen till boken Forntiden, Västerbottens museum – SKOLWEBB och MediaCenter Västerbotten. Och så här är det ofta för mig. Plockar på mig som en liten ekorre av delar här och där, men sedan får jag inte till det där med en vettig planering, Och får jag till en planering, så visar jag den nästan aldrig för eleverna!? Så i lördagskväll. Och vilken respons jag fick! Så nej, jag är inte helt nöjd med min LPP över Forntiden (även om jag har gjort om den utifrån förslagen jag fick), men formatet – seriformatet, det kommer jag att använda mig av igen! 2014-08-11: Eftersom många hittar hit och kollar in min Lpp, så lägger jag upp den senaste jag har gjort, som ska användas i höst.

Startsida

Related: