background preloader

It i skolan

It i skolan

Mitt språkutvecklande klassrum: Språklig stöttning i gymnasieskolan: Skrivmallar till prov i historia Idag har våra ettor på samhällsprogrammet haft prov på de stora revolutionerna i kursen Historia 1b. Min kollega Freddy och jag bestämde oss för att skapa skrivmallar till frågorna för att dels underlätta för elevernas skriftliga produktion och dels för att skapa tankestrukturer för dem. Många av våra elever har svenska som ett andraspråk och även om de har tillägnat sig kunskaper har de ofta stora svårigheter överföra sina kunskaper till skrift. Vissa har även svårt att strukturera sin tankar i skrivandet och skapa en logisk disposition i sina texter. Att använda sig av skrivmallar kan därför vara ett bra sätt att stötta sina elever i tanke- och skrivprocessen vid prov eller uppsatsskrivning. Så här såg frågorna och mallarna ut: 1a. Skrivmall till fråga 1a Jag vill förklara vilka orsaker som gjorde att ………………….. uppstod. Först ................................................................................................................................................ b. c. 2. 3.

Här är 8 gratis Chrome-tillägg du måste ha om du jobbar i Google Drive - TechWorld Om du använder Google Drive på jobbet finns det en uppsjö av appar som gör tjänsten bättre. Network World har listat åtta gratistillägg till Chrome och Chrome OS som är ett måste. 1. Awesomedrive Om du använder Google Drive för lagring, men Office-programmen för att arbeta är du förmodligen dödstrött på att ständigt ladda ned och ladda upp filer. När du öppnar ett Word-dokument i Drive öppnar Awesomedrive det automatiskt i Word. 2. Checker Plus lägger till en liten ikon uppe i Chromes verktygsfält, och klickar du på den listas alla filer på din Google Drive. Delar du Drive med någon annan? 3. Precis som Check Plus låter Drive Anywhere dig komma åt Google Drive via en knapp i verktygsfältet. Det går bland annat att ladda upp filer från datorn, flytta och ändra många filer samtidigt och växla mellan olika Google Drive-konton. 4. Här är en annan smart knapp i verktygsfältet. 5. Inspireras du av något på sajten du är inne på? 6/7. 8. Google själva står för ett av de bästa tilläggen.

Josef Sahlin Demokreativ | -Vi måste hela tiden skapa demokratin på nytt! I mitt klassrum: Genrepedagogik- Faktatexter om djur | Hülya Under några veckor har vi i förberedelseklassen arbetat med faktafamiljen för elever – med faktatexter om djur. Arbetet har fortsatt direkt efter vårt arbetsområde som har handlat om klassiska sagor. I det här inlägget får du ta del av hur arbetsgången har varit i två grupper med nyanlända elever inskrivna i skolår 1-4. Det övergripande syftet i förberedelseklassen är: formulera sig, kommunicera i tal och skrift och anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang Innehåll: Faktatexter för barn och hur deras innehåll organiseras, deras typiska uppbyggnad och språkliga dragUtveckla ordförrådet och kunna använda begrepp som förekommer i faktatexter som barn- unge, han-hane, hon-hona mmSkapande av texter där ord och bild samspelar I det här upplägget har vi använt oss av de planeringsmodeller som finns att skriva ut i tillhörande DVD till Låt språket bära. Bygga upp kunskaper i ämnesområdet Vi skapar en tankekarta med utgångspunkt i frågan: Vad vet vi om djuret? Planeringsmodell

Mina digitala verktyg i läs- och skrivundervisningen

Related: