background preloader

Sommarläsning #3

Sommarläsning #3
I slutet av sommarlovet kastade en lärare ut en skolfråga på Twitter: Vilken är din största utmaning inför kommande läsår? Mitt svar blev: Att följa upp vad varje elev lär sig genom min undervisning. Det var starkt inspirerat av läsningen av John Hatties bok Synligt lärande för lärare, som jag precis avslutat. Skolforskaren John Hatties stora studie om effektiva arbetsmetoder i skolan är nog känd för de flesta på skolan. I vintras kom en svensk utgåva av en förkortad version av studien som ligger till grund för rapporten – Synligt lärande för lärare. Jag påbörjade läsandet tidig vår men blev klar först i sommar. Två saker som Hatties studie visar är betydelsen av kollegialt samarbete och vikten av återkoppling (feedback). Återkopplingens betydelse är kanske det som blivit mest uppmärksammat i Hatties studie. ”Jag har missat mer än nio tusen skott under min karriär.

uppdragforstelarare.blogg.se - En blogg där du får följa mitt nya uppdrag som förstelärare i Enköpings kommun. Ullis skolsida Mias klassrum Temabloggen SA12B: Kön, klass och makt i litterära verk 1700-2013 jennies klassrum Glöm inte låna "En sekund i taget" av Sofia NordinMuntliga nationella prov i svenska - Schema Provet genomförs på svensklektionerna. Provets längd är 100 minuter och lektionen kommer därför att förlängas för de som har prov. Vi ses i sal 66 i källaren när lektionen börjar. Fredag 24/1 Felicia Chavisa Amanda MärtaHanna J Måndag 27/1 Nuradin Gustav Elias Jonatan K Fredag 31/1 Hanna A Caroline Stina Clara Måndag 3/2 Emma-Louice Sara ElinEbba Fredag 7/2 Ola Jesper Jonatan M Cornelia Måndag 10/2 Victor S Emanuel Egen språkuppgift Välj en egen språkfördjupning! Utgå från en språklig fråga eller ett språkfenomen. Vi arbetar med språkuppgiften under två veckor sedan kommer ni att få göra en muntlig presentation. Ex. på frågeställningar Vilken dialekt är den snyggaste? Skriv en novell på rinkebysvenska - läs upp. Manligt och kvinnligt språk - hur skiljer sig tjejers och killars sätt att tala. Gamla ord - undersök vilka ord som den äldre generationen använder. Ungdomsspråk - vilka ord är inne nu? Vilka är minoritetsspråken? 1.

Twitter – en kunskapsbank att ösa ur Jag hänger på Twitter. Ibland ofta och ibland lite mer sällan. Ibland är jag väldigt aktiv och andra gånger är jag där och skumläser. Ofta hittar jag intressanta länkar som någon annan tweetar ut och för det mesta orkar jag inte undersöka länken närmare just där och då vilket innebär att jag favoritmarkerar tweeten så att jag kan gå tillbaka till den och undersöka den vid ett annat tillfälle. Problemet är att jag väldigt sällan gör det, så i dag har jag bestämt mig att gå igenom favoriterna och de som jag tycker är av intresse delar jag med mig. Håll till godo: Du som ännu inte har varit med på Twitter förstår säkert av länkarna här ovanför att Twitter blir en fantastisk kunskapsbank att ösa ur.

Lejonet och räven | Förstelärarblogg på Östra Real, med fokus på svenska och IT @frokenann: Att kvalitetssäkra 1:1 Under ett par veckor har jag nu haft stor fokus på hur vi ska kvalitetssäkra vår pilotsatsning med 1:1 i fyra klasser. Vi har ett intressant läge för just detta när vi nu kör igång eftersom det endast är en klass i annars tre- eller fyrparallelliga årskurser samtidigt som det endast är fyra årskurser som är representerade på en F-9-skola. Vi har alltså läge att jämföra en hel del mellan klasser som kommer att köra 1:1 och klasser som ej gör det. Varför ska vi kvalitetssäkra? Vad ska man mäta då? Den årliga enkäten som Huddinge kommun gör tror vi är en del som kan användas i vår utvärdering. De enkäter vi har skapat utgår från de områden vi tror att iPads/IKT kan ge förändringar och förbättringar på. Vi kommer att låta alla elever, lärare och föräldrar svara på en enkät. Nedan har jag lagt ut enkätfrågorna, så som vi idag har tänkt oss att enkäten till pedagogerna ska se ut. Jag tar gärna emot feedback, tankar och ideér från er på förbättringar. Enkät Nuläge Pedagoger Individualisering

pedagogisk planering Varmt välkomna tillbaka till en ny spännande termin! Nu ska vi sätta igång med ett temaarbete som heter Norden. I det temat är det tänkt att ni alla ska få möjlighet att lära er mer om Norden. Det är ett tema som innehåller svenska, religion och geografi. I arbetsområdet ”Norden” ska du få möjlighet att utveckla - kunskaper om natur och kulturlandskap och de processer som formar jorden och vilka konsekvenser det kan få för människor och natur - kunskaper om samband mellan natur och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad - kunskaper om kartan, hur den är uppbyggd och hur man använder den - kunskaper om namn och lägen på länder, städer, vatten och berg i Norden - din förmåga att undersöka omvärlden med hjälp av kartor - kunskaper om fornskandinavisk och samisk religion - kunskaper om minoritetsspråk i Sverige samt skillnader mellan de nordiska språkenDet allra första du ska få göra är att ta del av den pedagogiska planeringen för temaområdet.

Related: