background preloader

Bacillakuten

Bacillakuten

http://www.svt.se/barnkanalen/bacillakuten/

Related:  KroppenBiologi

Matspjälkningskanalen. Inledning. Matspjälkning (även digestion) är nedbrytningen av föda till former som kan tas upp av organismen. Hos däggdjur består detta av nedbrytande av mat till mindre komponenter, som kan tas upp i blodet. Nedbrytningen sker i matspjälkningssystemet (digestionssystemet). Fågelguide till vinterfåglar inpå knuten Sista helgen i januari varje år är det dags för BirdLife Sveriges evenemang Vinterfåglar inpå knuten (läs mer här). Den 27-30 januari 2017 uppmanas svenska folket räkna de fåglar som syns vid bostaden eller fågelmatningen. För att du ska känna igen fåglarna som dyker upp har vi skapat den här enkla och tydliga guiden till de vanligaste fåglarna som ses runt knuten på vintern. LÄS ÄVEN: • Vår guide till hur du kommer igång med fågelskådning. Mer information om regler och rapportsystem för Vinterfåglar inpå knuten finner du på Birdlife.se.

Matsmältningsorganen Tunntarmen är upp till fem meter lång När maginnehållet lämnar magsäcken och når tunntarmen fortsätter nedbrytningen av maten. I den övre delen av tunntarmen, som kallas tolvfingertarmen, tillsätts ytterligare ämnen från levern, gallblåsan och bukspottkörteln. Ämnena behövs för nedbrytningen av födan. Läs mer om det i nästa kapitel. vi3motvarlden - Jag älskar dig Sophie Vincent bad mig skriva "Jag älskar dig" på en lapp. Sedankom han tillbaka med den efter en stund. Nära cancer - Bröstcancer Bröstcancer är den allra vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige. Behandlingen börjar med operation Behandlingen börjar med att operera bort cancern. Kirurgen opererar bort den delen av bröstet som cancern sitter i, det heter sektorresektion. Ibland måste man operera bort hela bröstet, den operationen kallas mastektomi. Om cancern börjat sprida sig hamnar den först i lymfkörtlar i armhålan.

Högstadiekemi Senast uppdaterad tisdag, 31 januari 2012 18:34 Välkommen till högstadiekemin! I den här avdelningen samlar vi de artiklar som vi tänker oss ska passa för högstadieelever, men också för den som behöver repetera grunderna från högstadiet, eller helt enkelt bara vill lära sig mer om hur kemin runtomkring oss fungerar. Inspiration tema kroppen Kroppen är ett fascinerande arbetsområde som brukar tilltala de flesta elever! Här kommer en del material, inspiration och tips på aktiviteter om tema kroppen. Ur det centrala innehållet, Lgr 11

Extremt ovanlig val i Sverige Sowerbys näbbval i Blekinge. Foto: Robert Ekholm Igår hittades en strandad val i Hällaryds skärgård i Blekinge. Valen tillhör troligen arten sowerbys näbbval som syns väldigt sällan och som normalt sett lever på djupt vatten i Nordatlanten. Sex- och samlevnad i skolan Alla som går i skolan har rätt att få kunskap om den egna kroppen, sexualitet och rättigheter. Det ger bra möjligheter att välja hur man vill leva, och hur man kan hålla sig frisk och nöjd. Därför är sex och samlevnad obligatoriskt i skolan. Med i många ämnen Det finns inget eget ämne som heter sex och samlevnad, utan det ska ingå i flera ämnen och även i sånt som hur elever och lärare är mot varandra under lektioner och raster.

Evolution De tidigaste organismerna var encelliga och levde för tre och en halv miljarder år sedan. Alla organismer har genomgått en evolution och skillnaderna mellan dem beror på gradvisa anpassningar till olika livsmiljöer. Evolutionära förändringar har oftast lett till mer komplexa former men ibland har organismer förenklats, till exempel parasiter.

Fakta om allemansrätten När du paddlar, surfar, klättrar, springer, cyklar eller bara går på en promenad i skogen använder du dig av allemansrätten. Allemansrätten innebär att du får röra dig på annans mark utan att fråga om lov. Samtidigt innebär allemansrätten krav på hänsyn och varsamhet. Allemansrätten är avgörande för ett fritt friluftsliv och en unik rättighet som är viktig att respektera. Allemansrätten har stöd i grundlagen, i 2 kap. 18 § regeringsformen, som säger att "alla skall ha tillgång till naturen enligt allemansrätten". Men där sägs det inget närmare om vad rätten är för något.

Ekosystem Här finns beskrivningar av några olika ekosystem och naturområden, från den svenska trädgården till den välkända nationalparken Serengeti i Tanzania. Savanndelta. Foto: Lars-Åke Janzon Höstförsöket - www.naturenskalender.se - Följ naturens kalender i skolan Välkommen till Höstförsöket 2016! Vill du och dina elever delta i riktig forskning? För fjärde året i rad genomför vi Höstförsöket. Genom att delta i detta massexperiment skapar ni enastående forskningsdata som redan väckt nyfikenhet bland forskningskollegor och lett till vetenskapliga publikationer.

Related: