background preloader

Fortepan

Fortepan

http://www.fortepan.hu/

Vizuális kultúra A tantárgyi anyagok a NAT és a kerettanterv által meghatározott lényeges célok és elvek megvalósításának, valamint a változások és újszerű tartalmak gyakorlati beépítésének, alkalmazásának érdekében készültek és készülnek. A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális alkotásoknak mélyebb értelmezéséhez és megítéléséhez, környezetünk értő alakításához. A tantárgy így nemcsak a képző- és iparművészet területeinek a feldolgozásával foglalkozik, hanem tartalmai közé emeli a vizuális jelenségek, közlések olyan köznapi formáinak vizsgálatát is, mint a tömegkommunikáció vizuális megjelenései, a legújabb elektronikus médiumokhoz kapcsolódó jelenségek és az épített, alakított környezet.

A 15 legjobb ingyenes szófelhő készítő program - Usernet Mi az a szófelhő? A szófelhő (angolul word cloud vagy tag cloud) egy esztétikus és látványos módja a szöveges adatok vizualizálásának. Minél gyakoribb egy szó a szövegben, annál erőteljesebben jelenik meg a felhőben. Légy kreatív és alakítsd át szövegeidet, ügyfél visszajelzéseidet, beszédeidet, prezentációidat egyszerű szófelhővé és kommunikálj a kulcsszavakkal egy könnyen érthető és rendkívül esztétikus módon. Mire használjuk a szófelhőket?

QR Code Generator – create QR codes for free (Logo, T-Shirt, vCard, EPS) ÁRKÁDIA Az Újasszír Birodalom adminisztrációja és hadserege Ebben az írásban a Kr. e. 9–7. században az ókori Kelet egyik legmeghatározóbb állama, az Újasszír Birodalom működésének néhány fontos aspektusát igyekszem bemutatni, köztük az adminisztráció felépítését, a hadsereg működését és az asszírok által tömegesen alkalmazott áttelepítések rendszerét. A 19. század közepén kezdődtek az európai régészek által vezetett ásatások a mai Irak területén, ahol a munkálatok megkezdése nyomán rögtön az Újasszír Birodalom fővárosait tárták fel először: Ninivét (ma Moszul) és Kalhut (ma Nimrud) az angol Sir Austin Henry Layard, Dúr-Sarrukínt (ma Horszábád) a francia Émile Botta, és pár évtizeddel később német régészek tárták fel Assurt (ma Qalaat-Serqat). A fővárosok palotáiból többszáz palotadombormű került az európai múzeumokba, a paloták archívumaiból pedig többtízezer ékírásos agyagtábla. Középasszír kor: I. Az újabb hódítási fázis a Kr. e. 10. század utolsó harmadában, II.

Forráskritika Míg a heurisztika feltárja a művészettörténet tágabb és szűkebb értelemben vett forrásait, a kritika a nem odavaló - tehát téves vagy hamis - forrásanyag kiszűrését végzi. A forráskritika a műalkotásokkal kapcsolatban gyakran az eredetiség problémájaként jelentkezik. Közismert a tréfás mondás, hogy "Rembrandt 420 képet festett és ebből 800 Amerikában van". Ez a mondás a régebbi korokra méginkább érvényes volt, hiszen még a nagy múzeumok, a híres gyűjtemények is tele voltak hamis, tévesen attribuált, sokszor gyenge művekkel, amelyeket nagy mesterek alkotásainak tekintettek. Az előrelépés a 18.sz-ban történt meg: Bartsch és Nagler rézmetszet- illetve rézkarc-jegyzékei kiszűrték a nem-eredeti műveket és a festmények számára is hasznos alapnak bizonyultak.

GeoEduView: Kincsvadászat okostelefonnal Ötletek a QR-kódok iskolai felhasználásához Mostanság azért foglalkoztat az okostelefonok iskolai használata annyira, mert a tanulók szinte elválaszthatatlanok a kezükben levő kütyüktől, és csak zavarja őket – és bennünket pedagógusokat is – az iskolai munkában. Ezzel együtt ezeket az eszközöket akár a pedagógiai munka szolgálatába is állíthatjuk a keretek helyes kijelölésével és motiváló feladatok kiadásával. A Rendszergazda februári számában bemutattunk egy alkalmazást, mellyel könnyen motiválhatjuk diákjainkat egy ingyenes szavazórendszer használatával. A mostani számban egy másik alkalmazásról lesz szó, mely szerint egy kép (vonalkód) segítségével könnyedén és gyorsan megtalálhatunk internetes tartalmakat (oldalakat, szövegeket, képeket, videókat, stb.) Az alkalmazás felhasználásával a diákok figyelmét olyan információtartalmakra irányíthatjuk a technológia segítségével, amit maguktól valószínűleg nem tennének meg.

Oktatóprogramok MOZAWEB A kosarad üres Vásárlás Darab: 0 Összesen: 0,00 A vizuális kultúra tanítása 2001 őszén megjelent az Apáczai Kiadó gondozásában a vizuális kultúra tanításának kiadványa, az Első rajzfüzetem és az Útmutató a tanmenetjavaslattal. A NAT és a kerettanterv alapján elkészült könyveket gazdag kép- és illusztrációs anyag teszi vonzóvá. A gyerekek füzete érdekes, ötletekben gazdag.

Related: