background preloader

Kopiokissa

Kopiokissa
Kopiokissa kertoo tekijänoikeuksista nopeasti, viihdyttävästi ja oivalluttavasti, yhden sivun mittaisissa sarjakuvissa. Sarjakuvat soveltuvat sekä opettajille että heidän oppilailleen ja niitä saa käyttää vapaasti opetuksessa. Sarjakuvat julkaistiin vuoden 2013 aikana. Sarjakuvan osat julkaistiin samanaikaisesti Opettaja-lehdessä ja netissä. Kukin osa valottaa yhtä opetuksessa relevanttia tekijänoikeussääntöä. Nettiversiossa sarjakuvan eri elementeistä aukeaa lisää näkökulmia ja linkkejä lisätietoihin, joten jos tarina kiinnostaa, voit nopeasti ja vaivatta perehtyä aiheeseen tarkemmin. Voit myös ladata kaikki 12 osaa tulostuskelpoisina PDF-tiedostoina (zip-paketti, lähes 40Mt). Sarjakuvan on piirtänyt animaatio-ohjaaja Sanna Vilmusenaho ja käsikirjoittanut oppimispsykologian tutkija ja Opettajan tekijänoikeusoppaan kirjoittaja Tarmo Toikkanen.

http://www.opettajantekijanoikeus.fi/kopiokissa/

Tietoa tekijänoikeudesta Taiteilijan oikeus oman työnsä tuloksiin on yhtä luonnollinen asia kuin muidenkin työtään tekevien ihmisten. Puuseppäkin päättää, mitä tekee suunnittelemallaan ja rakentamallaan vaatekaapilla. Hän voi vapaasti valita, pitääkö sen itse tai millä hinnalla on valmis sen myymään. Samankaltainen oikeus on kaikilla luovan työn tekijöillä. Tämä oikeus - tekijänoikeus - muistuttaa omistusoikeutta ja on perustuslain turvaama.

Usein kysyttyä ohjelmien tallentamisesta Saanko tallentaa Oppimisen ohjelmia ja nettisivuilla olevia videoita? Televisiosta tulevia Ylen opetusohjelmia saat tallentaa pysyvästi. Oppimisen nettisivuilla olevat ohjelmat ja muut videot on tarkoitettu esitettäväksi netistä käsin, eli et voi ainakaan vielä tallentaa niitä omalle koneelle. Poikkeuksena mp3-tiedostomuotoiset ääniklipit, joita voit tallentaa omalle koneelle tai soittimeen.

Digilupa opetuskäyttöön Digitaalisten aineistojen käyttö opetuksessa on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Teoksista saa kopioida muutaman kappaleen yksityiseen perhepiirissä tapahtuvaan käyttöön. Kun tehdään digitaalisia kopioita tekijänoikeuden suojaamasta aineistosta opetus- tai tutkimuskäyttöön, tarvitaan kopiointiin ja käyttöön oikeudenomistajan lupa. Kopioston Digiluvalla opettajat ja oppilaitoksen muu henkilökunta sekä opiskelijat voivat skannata osia painetuista julkaisuista ja kopioida tekstiä ja kuvia avoimilta verkkosivustoilta. Lupa koskee sekä kotimaisia että ulkomaisia aineistoja. Näitä aineistoja voi käyttää opetuksessa, tutkimuksessa sekä opinnäyte- ja harjoitustöissä.

Tietoa lisensseistä Meidän julkiset tekijänoikeuslisenssimme sisältävät ainutlaatuisen ja innovatiivisen "kolmikerroksisen" rakenteen. Kukin lisenssi alkaa perinteisenä oikeudellisena tekstinä, joka on kirjoitettu lakimiehille tuttuun tapaan. Me kutsumme tätä lisenssin oikeudellisen tekstin kerrokseksi. Koska useimmat tekijät, opettajat ja tiedemiehet eivät kuitenkaan ole lainoppineita, meidän on tarjottava lisenssimme myös muodossa, jota tavalliset ihmiset ymmärtävät – lisenssitiivistelmänä (tunnetaan myös "ihmisluettavana" muotona lisenssistä).

Tietoa lisensseistä - Creative Commons Suomi Creative Commons -lisensseillä jaat osan tekijänoikeuksiasi ja annat haluamasi vapaudet teoksen käyttäjälle, katsojalle tai kokijalle. Eri ehtoja yhdistelemällä voit jakaa oikeuksiasi itsellesi ja tilanteeseen sopivalla tavalla. Voit kokeilla eri ehtojen yhdistelmiä lisenssivalitsimella. Perustiedot lisensseistä saat mm. oheisesta diaesityksestä. Alempana kuvataan jokainen CC-lisenssien ehto tarkemmin.

NASA Royalty-Free Resources Created through a partnership between NASA and the Internet Archive, NASA Images offers public access to the largest source of NASA’s image, video, and audio collections in a single, searchable online resource. › nasaimages.org Back to contents 50 great images celebrating NASA's 50th anniversary. Sarjakuva selittää, miten avoimet sisällöt toimivat Edellisessä kirjoituksessa mainittu portugalin kielinen sarjakuva avoimista lisensseistä on nyt suomennettu. Saa jakaa. Nerdson selittää Creative Commonsin suomeksi. Kääntäjät Satu Viitala ja Noora Liuhonen. Alkuperäinen sarjakuva: "Criativos comuns", Nerdson, CC BY Operight 6 hyvää lähdettä ilmaisille kuville Tekijänoikeuksia rikotaan netissä jatkuvasti, surutta, joko tiedostamatta tai tietoisesti. Artikkelini tekijänoikeuksista ja kuvien vapaasta käytöstä johdattaa myös lisätiedon lähteille. Ilmaisia, HYVIÄ kuvapankkeja voi olla kiireessä vaikea löytää, joten laitetaan jakoon kuusi hyvää satunnaisjärjestyksessä. Jos tiedät muita, ilmianna kommenteissa!

Tekijänoikeuslaki lyhyesti Johdanto Luemme lehtiä ja kirjoja, katselemme televisiota ja videoita, käymme elokuvissa, teatterissa ja näyttelyissä, kuuntelemme musiikkia, käytämme tietokonetta ja Cd-rom-levyille tallennettuja tuotteita. Tietoverkkojen välityksellä pääsemme maanosasta toiseen tutkimaan erilaisia luovan työn tuotteita. Commons Tekijänoikeuslaki 404/1961 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ® Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: Tekijänoikeuden kohde ja sisällys Tekijänoikeuden kohde (22.5.2015/607)

Related:  TekijänoikeudetTekijänoikeudetDigitaaliset aineistot ja tekijänoikeudetTekijänoikeudetmoy_2015