background preloader

DuckDuckGo - Sökmotorn som inte spårar dig

https://duckduckgo.com/

Related:  Källkritik och Creative commonsInternetUtilities

Så för du vidare arvet från Hans Rosling, Gapminder Fakta skapas genom mätning och dessa kan granskas och repeteras. Åsikter bara uppstår - som ogräs, skriver Ola Rosling. Ni minns kanske när min pappa, Hans Rosling, la upp sin sko på bordet i dansk tv och skällde ut medierna för att de alltid bara visar den fulaste delen av verkligheten. Sedan sa han: "Jag har rätt och du har fel!” Bard: Det här blir nästa stora teknikrevolution – Det är som att få se en skärva av något stort som man inte fattar än, man har ju precis lärt sig hur man ska få många likes på Instagram, säger en entusiastisk student från Chalmers. För Instagram kommer dö. Det har Alexander Bard precis berättat i sitt tal på NextM-konferensen i Stockholm där jag och Chalmersstudenten båda väntar kvar längst fram vid scen i den mörka lokalen längst ut i Värtahamnen. Studenten är där eftersom han hoppas få en pratstund med internetfilosofen, som nog är mest känd för den stora allmänheten för sin musikkarriär och från Idol-juryn. Jag själv är där eftersom Alexander Bard trots allt lyckades hitta en lucka i sitt intensiva schema för en intervju.

Gottepåse till GOW, tema Källkritik 17 mars, 2016 | Publicerad av Mathias | Kategori: Artiklar Nättidningen Re:flex redaktion bjuder på gottepåse till alla arrangörer av GOW, Get-Online-Week, 14-20 mars. Här hittar du roligt och informativt material att fördjupa dig i och arbeta vidare med. Gottepåse till GOW, tema Källkritik ”More Candy” CC BY 2.0 by Rool Paap on Flickr Svart hatt, vit hatt men inte foliehatt – Annika Englund, digitalstrateg, skriver kunnigt om hur vi sprider vilseledande information och i värsta fall själva bidrar till manipulation och propaganda. Ewas länkar för mellanstadiet Blandat Faktabanken Länkar med frågor och svar inom alla tänkbara ämnen. Forskningsportalen Här finns information för dig som ännu inte börjat i högstadiet men tycker att forskning verkar spännande. Mikael Halápi, Skolverket, Helena Lindberg, MSB, och Ewa Thorslund, Statens medieråd: ”Svenska elever måste få bättre utbildning i källkritik” Aldrig tidigare har det varit så angeläget att eleverna får goda kunskaper i källkritik som nu. Skolan kan fungera som en motkraft i en tid då allt fler får information filtrerad genom sociala medier och möter en flod av propaganda och falska nyheter. Den svenska skolans demokratiuppdrag slås fast i både skollagen och läroplanerna.

12 appar en tonårsförälder borde känna till - Appar Är du tonårsförälder och har dålig koll på ungdomarnas digitala plattformar? Ingen fara, vi har listat apparna du borde känna till. Snapchat – Du känner säkert till Snapchat, eller åtminstone har du hört talas om den här appen, som låter användaren skicka en bild eller video till en eller flera kontakter. Källkritik - en utmaning - Barn, unga och medier Det är här källkritiken kommer in. Källkritik handlar om att förstå att texter och bilder har en avsändare och ett syfte – även om detta inte redovisas öppet. Källkritik kan formuleras i en fråga: ”Av vem och varför?”. Före internets genombrott mötte vi den mesta informationen genom etablerade massmedier.

uppslagsverk för barn skrivna av barn Välkommen till Wikimini! Wikimini är uppslagsverket som skrivs av barn och ungdomar, med hjälp av vuxna. Det är gratis och har idag 2 288 artiklar och 3 121 Wikiminauter! Nytt skolmaterial om falska nyheter och propaganda - Barn, unga och medier Med en mobil i varje barns ficka blir förmågan att skilja fakta från fiktion i strömmen av budskap allt viktigare. Bild är ett språk, språk är makt. Alla, i synnerhet unga, behöver lära sig hur bilder och filmer kan användas för att styra åsikter i en viss riktning. Can you google that? – informationssökning på engelska Att internet flyttat in i våra klassrum är det ingen som har missat, men att det smugit sig in bland kunskapskraven är det många som missat, försöker låtsas om att de inte sett eller helt enkelt tycker är riktigt jobbigt. Men det finns ju där, vad vi än tycker om det. Det ska undervisas och bedömas, säga vad man vill om det. Att gå in på hur relevant och effektivt eleverna återanvänder sina sökresultat i sin egna produktion är en diskussion i sig, men nu tänkte jag fokusera på själva undervisningen. Jag har satt ihop ett material för att undervisa mina 9or i informationssökning. Materialet baserar sig till stor del på Skolverkets bedömningsstöd i digital läsförståelse, vilket man kan hämta hem från Skolverkets bedömningsportal.

Vinklade budskap Förmågor: källkritik, samtala, lyssna Att göra: 1. Filmklipp Denna veckan kommer vi fortsätta källkritiken genom att titta på vinklade budskap. ibiblioteket - Alternativa lärverktyg Allmän information | Stöd och tips | iPad - Läsa | iPad- Skriva | iPad - Träna | Dator - Läsa | Dator - Skriva Läsa kan man göra på flera olika sätt, man kan läsa med ögonen, öronen eller händerna. På den här sidan listar vi flera olika alternativa verktyg som kan vara bra att använda i skolarbetet när man läser eller skriver.Självhjälp på vägen - Information och filmer kring olika funktionsnedsättningar. Gå in under nedsättningar och välj i menyn.Logopeden i skolan - En blogg om språk, läs- och skrivsvårigheter och tidsenliga alternativa verktygÅsså har jag dyslexi - Program om dyslexi från URFilmen om Fredrik - Film från Specialpedagogiska skolmyndigheten om dyslexi och alternativa lärverktyg På AV-Media Kronoberg kan du få stöd och råd kring alternativa lärverktygMyndigheten för tillgängliga medier har massor av talböcker som man kan lyssna på. Online OCR - Vital kan bara läsa textfiler, inte till exempel scannade texter eller pdf-filer.

Related: