background preloader

Kopiokissa osa 1. Väliaikainen tallennus

Operight: opetustyö ja tekijänoikeudet Diigo jakamisen ja yhteistyön alustana Opetuksen kannalta erityisen kiinnostavia ovat Diigon tarjoamat yhteistyömahdollisuudet. Diigon avulla opiskelijat voivat 1) jakaa websisältöjä keskenään, 2) keskustella jakamastaan sisällöstä, 3) tehdä yhteisiä muistiinpanoja ja 4) seurata muiden Diigon ryhmien/käyttäjien jakamaa sisältöä. Ryhmät jakamisen keskuksena Tärkein jakamisen ja yhteistyön keskus Diigossa on opiskelijoiden oma ryhmä (group). Linkkien jakamisesta on monia hyötyjä. Internet on moniääninen media, joka pursuaa erilaisia näkökulmia, lähestymistapoja ja ratkaisumalleja, olipa aihe mikä tahansa. Ryhmän tavoite Yleensä Diigossa ryhmät nimetään yhteisen tavoitteen mukaisesti (esim. ”Future of Learning”, ”Social Media Research”, ”Web Development & Design”). Omalla kurssillani käsiteltiin laajasti digijulkaisemisen eri osa-alueita: sosiaalisen median työkalut, blogit/Wordpress, HTML/CSS, verkkosisällöntuotanto ja web-design. Opetin viittä rinnakkaista opiskelijaryhmää, ja loin oman Diigo-ryhmän kutakin luokkaa varten.

Spotifyn käyttö opetuksessa Viikon pulma: Voiko Spotifyn kautta soittaa musiikkia opetustilanteessa? Palvelun käyttöehdot sallivat vain epäkaupallisen yksityiskäytön, mutta laissa on oikeus esittää opetuksessa julkaistuja teoksia. Miten tilannetta on tulkittava? Spotify on musiikin opetuksen runsaudensarvi. Spotify olisi musiikinopetuksen runsauden sarvi. Spotifyn käyttöehdot sanovat 3. luvussaan, että käyttäjällä on oikeus epäkaupalliseen yksityiskäyttöön. Jos katsotaan pelkkiä käyttöehtoja, voisi Spotifyta käyttää yksityistilaisuuksissa. Laissa on kuitenkin 21§, joka sanoo, että ”Teoksen, joka on julkaistu, saa esittää julkisesti jumalanpalveluksen ja opetuksen yhteydessä”. Lain pykälä ja Spotifyn käyttöehtosopimus ovat siis keskenään ristiriidassa. Kunhan Spotifysta soittaa musiikkia, joka on levityksessä, eli siitä on CD-levyjä tms. kappaleita myynnissä, kyseessä on julkaistu teos, jonka esitysoikeus opetuksessa perustuu lakiin. Jos joku ei vielä usko, niin otetaan rinnakkainen esimerkki elokuvien puolelta.

Tekijänoikeuslaki 404/1961 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ® Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: Tekijänoikeuden kohde ja sisällys Tekijänoikeuden kohde (22.5.2015/607) Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen, olkoonpa se kaunokirjallinen tahi selittävä kirjallinen tai suullinen esitys, sävellys- tai näyttämöteos, elokuvateos, valokuvateos tai muu kuvataiteen teos, rakennustaiteen, taidekäsityön tai taideteollisuuden tuote taikka ilmetköönpä se muulla tavalla. (24.3.1995/446) Kirjallisena teoksena pidetään myös karttaa sekä muuta selittävää piirustusta tai graafista taikka plastillisesti muotoiltua teosta sekä tietokoneohjelmaa. (11.1.1991/34) Väliotsikko on kumottu L:lla 22.5.2015/607 (22.5.2015/607) Taloudelliset oikeudet (22.5.2015/607) Kappaleen valmistamisena pidetään sen valmistamista kokonaan tai osittain, suoraan tai välillisesti, tilapäisesti tai pysyvästi sekä millä keinolla ja missä muodossa tahansa. Teos saatetaan yleisön saataviin, kun: Moraaliset oikeudet (22.5.2015/607) Sopimuslisenssi

EU:n ja USA:n välinen Safe Harbor -sopimus Suuri osa erityisesti sosiaalisen median Internet-palveluista tuotetaan Yhdysvalloissa. Kun Yhdysvalloissa ei ole lainsäädäntömme tasoa vastaavaa tietosuojalainsäädäntöä, henkilötietojen vieminen sinne on lähtökohtaisesti luvanvaraista. EU:n ja Yhdysvaltojen välisen runsaan kaupankäynnin ja tiedonvaihdon vuoksi ongelma on pyritty ratkaisemaan. EU:n ja Yhdysvaltojen välisen, vuonna 2000 solmitun Safe Harbor -sopimuksen tavoite10) on luoda tilanne, jossa yhdysvaltalaiset yritykset muuttavat omaa toimintaansa ja auditoivat toimintansa vuosittain tietosuojan osalta EU:n lainsäädäntöä vastaavalle tasolle. Tavoitteena on siis tilanne, jossa eurooppalainen kuluttaja voi Safe Harbor järjestelmään liittyneen yhdysvaltalaisen yrityksen palveluita käyttäessään olla varma siitä, että tietosuoja on eurooppalaisella tasolla. Safe Harbor -järjestelyä on kuitenkin alettu kritisoida viime vuosina. Yhdysvaltain kauppaministeriö liioittelee rajusti Safe Harbor -statuksen hankkineiden yritysten määrää.

Tekijänoikeus | Teosto Tekijänoikeus perustuu lakiin ja kansainvälisiin sopimuksiin. Suomessa tekijänoikeus on voimassa tekijän elinajan ja vielä 70 vuotta tekijän kuolinvuoden jälkeen. Tekijänoikeuden loukkaaminen on Suomen lain mukaan rangaistava teko. Teoksia voivat olla esimerkiksi sävellys, kirja, lehti, taulu, piirros tai vaikkapa tanssiesitys. Teoksella tulee olla muoto. Taloudelliset ja moraaliset oikeudet Tekijän taloudellisiin oikeuksiin kuuluvat: kappaleiden valmistaminen (painaminen, monistaminen, kopioiminen, tallentaminen) ja saattaminen yleisön saataviin (esittäminen ja näyttäminen, levittäminen ja välittäminen). Moraalisia oikeuksia ovat: isyysoikeus (tekijän nimi on mainittava teoksen käyttämisen yhteydessä hyvän tavan mukaisesti) sekä respektioikeus (muilla ei ole lupaa muuttaa teosta taiteellista arvoa loukkaavalla tavalla). Teosto ja musiikin tekijänoikeudet Teoksen julkista esittämistä on kaikki yksityisen perhe- ja ystäväpiirin ulkopuolella tapahtuva teoksen käyttö.

Tekijänoikeudet tekijänoikeussuoja Ennen kuin ryhtyy laittamaan kuvia www-sivuilleen, kannattaa uhrata hetki aikaa tekijänoikeuslain säädösten tutkimiseen. Yleensä muiden tekemien kuvien käyttöön tarvitaan tekijän lupa. Tekijänoikeus suojaa luovan työn tekijöitä ja heidän teoksiaan. Suoja ei edellytä rekisteröintiä eikä copyright-merkin käyttöä. Tekijänoikeus suojaa kotimaisten teosten lisäksi myös ulkolaisia teoksia. Tekijänoikeus syntyy aina luonnolliselle henkilölle. Tekijänoikeus suojaa ilmaisuja. tekijän taloudelliset oikeudet Tekijänoikeudet ovat yksinoikeuksia ts. vain tekijällä on oikeus määrätä työnsä käytöstä. Teoksen omistusoikeus ei tuo omistajalle tekijänoikeutta, ellei asiasta ole sovittu erikseen. tekijän moraaliset oikeudet Taloudellisten oikeuksien lisäksi tekijällä on teokseensa myös moraalisia oikeuksia, jotka suojelevat tekijäpersoonaa. Muunneltu teos voi joskus olla niin omaperäinen, että se voi saada suojaa muunnelmana.

Related: