background preloader

Reading Between the Lines / Gijs Van Vaerenbergh

Reading Between the Lines / Gijs Van Vaerenbergh
Architects: Gijs Van Vaerenbergh Location: Looz, Limburg, Belgium Stability: Ney&Partners Execution: Cravero bvba (steal) / MEG (fundaments) Initiator: Provincie Limburg / Z33 Year: 2011 Photographs: Filip Dujardin ‘Reading between the lines’ is a project by the duo Gijs Van Vaerenbergh, a collaboration between young Belgian architects Pieterjan Gijs (Leuven, 1983) and Arnout Van Vaerenbergh (Leuven, 1983). Since 2007, they have been realizing projects in public space together that start from their architectural background, but have an artistic intention. Their projects do not always originate out of the initiative of a classical client, for example, and carry a large degree of autonomy. Their primary concerns are experiment, reflection, a physical involvement with the end result and the input of the viewer. ‘Reading between the lines’ is part of ‘pit’, an artistic trajectory with works by some ten artists in the region of Borgloon-Heers (in the Flemish province of Limburg).

http://www.archdaily.com/298693/reading-between-the-lines-gijs-van-vaerenbergh/

Related:  Favorite ProjectsInteresting Arch Projectsarchi

NEXUS-WORLD-HOUSING Confronted with the possibility of building in Japan, a European architect faces a dilemma; should the project be 'as western as possible'? Is it just another export like Van Gogh, a Mercedes, or a Vuitton bag? Or should it reflect the fact that it exists in Japan? In Fukuoka, the character of the site reinforces this dilemma: the context is more organized, less 'chaotic', than the typical Japanese city. For this operation, Arata Isozaki invited one Japanese architect (Osamu Ishiyama) and five non-Japanese architects (Oscar Tusquèts, Christian de Portzamparc, Marc Mack, Steven Holl) and OMA to define a superblock with freestanding perimeter buildings for a client who wanted to introduce a 'new urban lifestyle' in Japan.

Screen House / Alain Carle Architecte Architects: Alain Carle Architecte Location: Wentworth-Nord, QC J0T, Canada Area: 5405.0 ft2 Year: 2013 Photographs: Adrien Williams From the architect. The contextual constraint of this project, located on a lakeshore, enabled us to pursue the exploration of the possibilities of work geared to perceptual considerations. Narrow in depth, the site presented several setback constraints (next to a lake, stream, street, etc.). The buildable area was therefore somewhat narrow and irregular, which nonetheless offered the opportunity to design a project outside the typical precepts of “stylish” residences. The difficulty with respect to layout also facilitated discussions with the owners during the presentation of the concept, because there could be no question here of an idealized form.

A Wall That Plays Music When It Rains According to Atlas Obscura, “when the rain starts to fall, this colorful drain and gutter system attached to the outside of a building in the Neustadt Kunsthofpassage turn into charming musical instruments. The Funnel Wall is one of the strangest and most enjoyable attractions in Dresden’s student district in the new town. ” (Image credits: ingeniumetars)

Les Elfes / Alain Carle Architecte Architects: Alain Carle Architecte Location: Morin-Heights, QC, Canada Area: 5165.0 ft2 Year: 2011 Photographs: Adrien Williams From the architect. Located on a mountainside, the site of the “Les Elfes” residence posed a singular problem of the horizon as perceptual referent. Go House / Agustin Landa Ruiloba Architects: Agustin Landa Ruiloba Location: Monterrey, Nuevo Leon, Mexico Project Area: 270.0 m2 Project Year: 2014 Photographs: Onnis Luque Collaborators: Sofia Arevalo, Abelardo Gonzalez, Cecille Tamayo, Juan Carlos De La Garza, Isabel Landa From the architect. GO House is located west of the city of Monterrey, in the upper part of a subdivision, a site facing north. The commission was to make a house that would take maximum advantage of site conditions, mainly wind and views, with a limited budget. The design consists of a linear solid volume with three bedrooms that stretches from north to south at the east end of the site, and cantilevers over the social areas of the house.

Holiday Home in Vitznau / alp Architektur Lischer Partner Architects: alp Architektur Lischer Partner Location: Vitznau, Switzerland Project Manager: Nicole Renggli-Frey Planners: Jung Pirmin, Rain LU / Trachsel AG, Luzern / Appert Zwahlen Partner AG, Cham ZG / Sphinx, Luzern Construction Manager: Tripol AG, Luzern Year: 2011 Photographs: Roger Frei From the architect. The clients’ desire was to live in a timber house.

A Concrete and Glass Home Frames Epic Views of San Diego ​The End of the Partitioned Office: Informal Furniture for the Collaborative Workplace When was the last time you punched in at a cubicle farm? Can’t recall? That’s because the informal collaborative workplace, not long ago associated solely with boutique ad agencies, has swiftly replaced the partitioned office. Yet, as this interior theme becomes commonplace for enterprises ranging from social entrepreneurships to federal agencies, its drawbacks, such as lack of acoustical privacy and visual cacophony, have also come into sharper relief. Nestle, Image via Stylex Nestle, conceived by rising-star product designer, Brad Ascalon, and manufactured by Stylex, a New Jersey–based manufacturer, is aimed at addressing this new visual disorder.

Vila Taguai / Cristina Xavier Arquitetura Architects: Cristina Xavier Arquitetura Location: Carapicuíba – São Paulo, Brazil Design Team: Henrique Fina, Lucia Hashizume, João Xavier Area: 1250.0 sqm Year: 2010 Photographs: Daniel Ducci, Joao Xavier, Courtesy of Cristina Xavier – Photos of work, ITA – Prototype photos Structure: Helio Olga Foundations: Luis Fernando Meirelles Electric: Sandretec Hydraulics: Hagaplan Construction: Construction Ita Site Area: 12.000 m² From the architect. The residential project comprising eight wooden houses at Vila Taguaí, located 22 km from the centre of São Paulo, is a property development that was conceived as an innovative alternative, building new living spaces amongst the greenery of the city’s suburbs. The site is placed among dense vegetation on an East facing, 35% slope and the implantation sought to maintain the natural terrain to the greatest extent possible. The eight houses are elevated off the ground, creating terrace gardens.

DPS Kindergarten School - Khosla Associates - architecture + interiorsKhosla Associates – architecture + interiors DPS Kindergarten School The brief called for us to design a franchise for one of the largest north Indian school chains, Delhi Public School. Since the high volume model was to be potentially replicated across several schools in South India, we were asked to create a simple and cost effective language that could be adapted easily to different site conditions and slightly varying programs.

Constellations Bar / H. Miller Bro Architects: H. Miller Bro Location: 37-39 Greenland Street, Liverpool, Merseyside L1 0BS, UK Architects In Charge: Hugh Miller Furniture, Howard Miller Design Ltd. Year: 2014 Photographs: Courtesy of H. B House / i.House Architecture and Construction B House / i.House Architecture and Construction Architects Location Nhà Bè District, Ho Chi Minh, Vietnam Design Team Le Canh Van, Dang Huy Cuong, Chu Ngoc Anh Area 82.0 sqm Project Year 2014 Photographs From the architect. The house is located not too deep in a rather quiet lane on the outskirts of Saigon. Like many houses in Vietnam, it has constantly exposed to the bustling surroundings as dust, heat, noise etc. Because of these factors, the house owner (also active in designing industry) pretty much sharing with us in a decision to make the more active space would be inward - "introverted" to build the core with buffer spaces of green trees.

Dovecote Studio / Haworth Tompkins Check out this project by London based firm, Haworth Tompkins. The firm renovated a dilapidated old building situated on the Dovecote Studio campus – an internationally renowned music campus at Snape Maltings, founded by Benjamin Britten which is currently undergoing an expansion. Nestleed within the shell of an abandoned building, the firm responded to the existing conditions with a touch of sensitivity, uniting the old structure with the new aesthetic. More about the project, including more images after the break. Pisek City Forest Administration / e-MRAK Architects: e-MRAK Location: Flekačky 2623, Pisek, Czech Republic Architect In Charge: Martin Rajniš, Martin Kloda, David Kubík Area: 598.0 sqm Year: 2010 Photographs: Radka Ciglerova From the architect. The administration of the forest of the town of Pisek held a competition for a new operational building on a beautiful site at the edge of the forest; sloping to the south, it has a splendid view.

Related: