background preloader

Tulevaisuuden oppilaitos kulkee opiskelijan taskussa

Tulevaisuuden oppilaitos kulkee opiskelijan taskussa
Yli puolet suomalaisista käyttää Facebookia. Mutta kun siitä tulee osa opiskelua, meneekö kaikki pieleen? Some-kouluttaja Harto Pönkä tietää, että oppilaitoksissa eletään aikamoisessa tilanteessa, kun opetussuunnitelmat takavuosilta kertovat verkon hyötykäytön olevan tiedonhankintaa. Nykyään suuri osa verkossa vietetystä ajasta vietetään sosiaalisessa mediassa. - Ajatus siitä, että vapaa-ajalla tutut palvelut voisivat olla hyötykäytössä oppimisessa, tulevaisuuden työelämässä ja tiedonvälittämisessä, ei ole selvää nuorillekaan, vaikka vapaa-ajalla oltaisiin aktiivikäyttäjiä. Enemmän, paremmin, lisää Pönkä uskoo, että nyt on omaksumisen aika. - Oppilaitokset ja yhteisöt ovat somen käyttämisessä pari askelta jäljessä. Opettajille omalta mukavuusalueelta lähteminen on suuri askel. - Oppiminen on tiedon rakentamista. Verkossa opiskelukaverit voivat olla toisella puolella maapalloa, samoin kuin opettaja kaukana opiskelijoista. omilla laitteilla sekä sovelluksilla. Opettajat avainpaikoilla

Sosiaalisen median opetuskäytön suositukset Sosiaalinen media on ”tietoverkkoja ja tietotekniikkaa hyödyntävä viestinnän muoto, jossa käsitellään vuorovaikutteisesti ja käyttäjälähtöisesti tuotettua sisältöä ja luodaan ja ylläpidetään ihmisten välisiä suhteita. ” (Sanastokeskus TSK 40, 2010) Sosiaalinen media on lyhyessä ajassa tullut merkittäväksi osaksi yhteiskuntaa. Se tuo jokaiselle mahdollisuuden vaikuttaa ja oppia aktiivisesti osallistuen ja yhdessä työskennellen. Tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen on uusien mobiililaitteiden avulla mahdollista oppimisympäristöstä riippumatta. Sosiaalisen median opetuskäytön linjausten tavoitteena on edistää sellaisten toimintatapojen muotoutumista, jotka luovat kaikille oppijoille tasavertaiset mahdollisuudet oppia hyödyntämään sosiaalista mediaa osana mediataitoja ja ymmärtämään sosiaalisen median roolia yhteiskunnassa. Opetuskäytöllä tarkoitetaan kaikkea oppimiseen ja opetukseen liittyvää sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa toimintaa.

Jyrki Kasvi: Lukiovuosi 2016 alkaa ensi syksynä Uudenlaiset ylioppilaskirjoitukset vaativat uudenlaisia valmiuksia, joiden opetus aloitetaan ensi syksynä jo lukion ensimmäisellä luokalla. Jos aloitetaan. Kaikki riippuu siitä, missä Suomen noin 450 lukiosta nuori sattuu opiskelemaan. Erot opettajien osaamisessa, rehtorien asenteissa ja lukioiden laitekannassa ovat suuret. Joissain lukioissa on jo enemmän tietokoneita kuin oppilaita. Ei ihme, että lukioista valmistuvien nuorten tietoteknisissä valmiuksissa on suuria eroja. Korkeakouluissa joudutaan järjestämään tietokoneen käytön peruskursseja osalle opiskelijoista ennen kuin varsinaiset opinnot voidaan edes alkaa. Kuka järjestäisi tietotekniikan peruskurssin abiturienteille ennen ylioppilaskirjoituksia? Kuka järjestäisi tietotekniikan peruskurssin abiturienteille ennen ylioppilaskirjoituksia? Rehtoreiden päänsärkyä ei helpota yhtään, ettei kukaan vielä tiedä, miten tietokoneita vuoden 2016 ylioppilaskirjoituksissa käytetään. Jyrki J.J.

Yhteisöllinen media oppimisen tukena MobilES Internet-palvelujen ja sosiaalisen median käyttö yleissivistävän koulutuksen oppilaiden keskuudessa - SoMy-koordinointihanke Toteutin syksyllä 2012 kyselytutkimuksen, jolla pyrin kartoittamaan yleissivistävän koulutuksen piirissä olevien oppilaiden kokemuksia ja näkemyksiä Internet-palvelujen ja sosiaalisen median käytöstä. Erityisesti pyrin saamaan mukaan oppilaita, joilla oli opiskelun kautta kokemusta Internet-palvelujen ja sosiaalisen median käytöstä, ja siksi kohdistin kyselyn sosiaalisen median kehittämishankkeisiin osallistuneiden koulujen oppilaille. Vastaajien ikäjakauma oli hyvin laaja, ja vastaajiin kuului sekä perinteiseen lähiopetukseen että verkko-opetuksena toteutettuun etäopetukseen osallistuvia oppilaita. Kyselyssä selvitin oppilaiden Internet-palvelujen ja sosiaalisen median käyttötapoja, hyödyntämistä oppimisen tukena sekä palvelujen käyttöä koulussa ja vapaa-ajalla. Internet-palvelujen ja sosiaalisen median käyttötavat Kyselyyn vastanneet kertoivat olevansa Internetin käytössä aktiivisia ja osaavia. Hyödyntäminen oppimisen tukena Internet-palvelujen ja sosiaalisen median käytön yleisyys

Verkko ja mobiili ovat muuttamassa opetusta ja oppimista huikeasti Opetushallituksen rahoittama Stadin eKampus -hanke tuo Helsingin kaupungin toisen asteen oppilaitoksiin täysin uudenlaisia opettamisen ja oppimisen tapoja. Internetin sisällöt ja mobiililaitteet muovaavat opetusta yksilöllisen oppijan ohjauksen suuntaan ja viime kädessä haasteena on tiedon käsitteen päivittäminen. Luokka, jossa opettaja kertoo oppikirjan totuutta pulpetissa kuunteleville oppilaille on kuva koulusta ja opetuksesta, joka ei parhaalla mahdollisella tavalla valmenna nuoria työelämään tai muutenkaan tulevaisuuteen. Hyvinvointivaltion kaikille takaama ilmainen opetus on johtanut tilanteeseen, jossa nuoria pitää erityisesti motivoida oppimisen äärelle. Tietotekniikalla ja teknologialla on uudessa oppimisessa iso rooli, mutta keskiössä on edelleen pedagogiikka, korostaa Stadin eKampus -hankkeen kehityspäällikkö Pasi Silander. - Laitteet eivät ole pääosassa, vaan se, mitä niillä tehdään. Laitteet käyttötarkoituksen mukaan Rahaa laitehankintoihin on mennyt noin 200 000 euroa.

Should schools offer social media etiquette classes? Social media has expanded educational opportunities, but it has also brought some negatives such as cheating, bullying and invasion of privacy (Shutterstock photo) As the world of social media continues to grow, its application in the education world also increases. More and more teachers are harnessing the power of social media to help students connect with one another as well as voice opinions and debate with one another properly. “I set up class blogs … these are designed to help students develop their ‘writer’s voice’ while providing them with an additional outlet for developing their opinions about complex topics in conversation with others,” Elizabeth Hilts, an adjunct professor at Fairfield University, told Mother Nature Network. While the practice of using social media in a positive way for education has merit, its heavy usage has also opened the gateway for a number of negatives including bullying, slandering, cheating, invasion of privacy, and a loss of proper grammar usage. Dr.

PRESS RELEASES - Press Release - Komissio esittelee koulutuksen uudelleenajattelua koskevan strategiansa Euroopan komissio Lehdistötiedote Bryssel/Strasbourg 20.11.2012 Komissio esittelee koulutuksen uudelleenajattelua koskevan strategiansa Nuorisotyöttömyysaste Euroopan unionissa on liki 23 prosenttia, ja kuitenkin samaan aikaan on avoimena yli 2 miljoona työpaikkaa, joita ei saada täytettyä. Koulutuksesta, kulttuurista, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaavan komissaarin Androulla Vassilioun mukaan koulutuksen uudelleenajattelussa ei ole kyse vain rahasta. ”On totta, että koulutukseen on investoitava enemmän, mutta selvää on myös se, että koulutusjärjestelmiä on modernisoitava niin, että ne voivat joustavammin reagoida nyky-yhteiskunnan todellisiin tarpeisiin. Koulutuksen uudelleenajattelu edellyttää perustavanlaatuista muutosta: painopiste on siirrettävä oppimistuloksiin eli opiskelijoiden hankkimiin tietoihin, taitoihin ja asenteisiin. Tausta Nykyisin 73 miljoonalla eurooppalaisella eli noin 25 prosentilla aikuisista on matala koulutustaso. Koulutuksen uudelleenajattelu lyhyesti:

Mediataidot ovat tietoyhteiskunnan kansalaistaitoja Opetushallitus julkaisi hiljattain sosiaalisen median opetuskäytön suositukset, jotka ovat tärkeä askel opetuksen kehittämisessä. Vihdoinkin myös ylimmällä hallinnon tasolla tunnustetaan, että tapamme työskennellä, kommunikoida sekä tuottaa tietoa on murroksessa sosiaalisen median käytön myötä. Tällä sivustolla käytän muutoksesta nimeä ”oppiminen ja työ 2.0″ mukaillen ”web 2.0″ -termiä. Tapamme työskennellä on murroksessa sosiaalisen median käytön myötä Ilokseni huomasin suositusten joukossa lauseen ”mediataidot ovat tietoyhteiskunnan kansalaistaitoja”. Kaikkien tulisi osata tuottaa ja julkaista verkossa mediasisältöjä Aloitamme koulu-uramme opettelemalla lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan. Oppimisen kannalta median monipuolisempi käyttö tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Mobiililaitteille löytyy monia median tuottamiseen ja jakamiseen sopivia ilmaisssovelluksia, joille voi keksiä opetuskäyttöä. Tiedoista kohti taitoja Tekemisen kautta oppiminen ja työssä oppiminen korostuvat

Related: