background preloader

Propaganda critic: index of site dedicated to propaganda analysis

Propaganda critic: index of site dedicated to propaganda analysis

I Goebbels bi se Postidio Srpske Ratne Propagande i Izmišljotina | We Remember the Bosnian Genocide, 1992-95. Mi se Sjećamo Genocida u Bosni, 1992-95. Radio-Televizija Srbije Uloga srpskih medija u ratovima za Veliku Srbiju predmet je rasprava u srpskoj i međunarodnoj javnosti. Sve su izraženije tvrdnje kako su srpski mediji bili glavno propagandno sredstvo Slobodana Miloševića i velikosrpskih nacionalista kojim su širili šovinizam, ksenofobiju i mržnju među širokim slojevima srpskog stanovništva u bivšoj SFR Jugoslaviji. Srpski mediji bili su skoro u potpunosti orijentirani na mobilizaciju srpske javnosti za podršku rata izazivanjem negativnih emocija kao što su strah i mržnja. Nimalo se nije brinulo o činjenicama, pa čak i tehničkim detaljima koji bi mogli kompromitirati takvu djelatnost. Smatra se da su mediji odigrali ključnu ulogu u pripremi za rat i da bez njihovog sudjelovanja ne bi mogli biti počinjeni masovni ratni zločini koji su se dogodili na prostoru bivše SFRJ. Ovo se razdoblje smatra “najmračnijim i najsramotnijim poglavljem u povijesti novinarstva u Srbiji”. Sadržaj ratne propagande Primjeri ratne propagande Dr. Suđenja

Fascinating archive of WWII propaganda posters shows how Britain boosted morale at home and abroad Proganda posters were meant to raise morale while urging Britons to stay vigilant and help the war effortThe amazing haul is expected to fetch around £7,000 when it goes up for auction later this month By Hugo Gye Published: 12:11 GMT, 12 December 2013 | Updated: 12:16 GMT, 12 December 2013 An extraordinary collection of propaganda posters from the Second World War reveals how the authorities aimed to convince the public that Britain was bound to defeat the Nazis. The historic artworks blare out the message that 'victory of the Allies is assured' - but still urged Britons to hoard their kitchen waste for farm animals and keep a sharp eye out for foreign spies. The rousing posters, some of which are written in French and Portuguese, are being sold at auction later this month and are expected to fetch around £7,000. Mixed messages: Some propaganda from the Second World War emphasised the strength of the Allies, but others urged Britons to remain thrifty Write caption here

Nacionalna drzava je poplocana nasiljem Kao većina modernih racionalista i kozmopolita, Vrcan je bio preosjetljiv na razorne potencije nacionalnih sukoba i vidio je izglede njihova smirivanja u ovom kraju Evrope unutar jedne demokratske i federativne južnoslavenske zajednice. Da taj stav nije napustio do kraja života, svjedoči njegova stalna znanstvena i politička zauzetost istraživanjima agresivnosti nacionalizma općenito i posebice na ovdašnjim ratom opustošenim prostorima. Srđan Vrcan rođen je 19. kolovoza 1922. godine u Splitu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Srđan Vrcan, doktor sociologije, umirovljeni profesor na splitskom Pravnom fakultetu i profesor emeritus Sveučilišta u Splitu, preminuo je u petak, nakon dulje bolesti. Potraga za odgovorima - Odakle Vam poticaj za pisanje knjige o naciji, nacionalizmu i modernoj državi? - Knjiga je nastala iz potrebe samorazjašnjavanja nekih pitanja. - Koja su temeljna pitanja koja pokušavate razjasniti?

Retorisk analyse: En hurtig øvelse i propaganda - INKSHED | DK Første gang jeg så William Wylers klassiske dokumentar om bombeflyet Memphis Belles sidste mission over det besatte Europa, slog det mig straks, hvor velskrevet historien er og hvor effektivt filmens propaganda bliver leveret. Med andre ord lavede jeg nærmest en spontan vurdering af teksten i forhold til den retoriske situation. Den del af fortællingen, som især triggede mig, er spændingsopbygningen til bombetogtet mod ubådsbasen i Wilhelmshaven. Fortællerens voice-over er en ren tour de force af retoriske virkemidler og perfekt til arbejdet med retorisk analyse i engelskundervisningen. Jeg har transkriberet et uddrag af dokumentarens voice-over og lavet en liste af retoriske virkemidler, som eleverne kan/skal finde i teksten. Retorisk analyse I uddraget kan jeg umiddelbart finde disse disse retoriske virkemidler: Alliteration, anaphora, metaphor, contrast, tricolon, (varied) repetition, personification, listing. anadiplosis, metonymy. Paradise Defended Teksten kommer her. Tasks Need help?

Spotski pregled izborne kampanje - pollitika: Neovisni, ali ne i neutralni Pretpostavljam da ste svi već čuli za to, ali ako ipak ima netko da ne zna valja ponoviti: parlamentarni izbori su raspisani, objavljene su liste onih koji se natječu, službena predizborna kampanja je startala. Neću pisati o programima, neću pisati o ljudima s lista, neću pisati o svom izbornom favoritu. Ovaj put ću se osvrnuti na predizborne spotove koji bi nas trebali uvjeriti da dademo glas nekoj od ponuđenih opcija. Do sad sam vidio tri spota koja se vrte na tv. Prvi koji sam vidio je onaj Kukuriku koalicije(iliti koalicije SDP-HNS-IDS-HSU kako će pisati na glasačkom listiću): Zanimljiv spot koji izaziva osjećaj optimizma i za kojeg do zadnjih par sekundi nije ni jasno da se radi o predizbornom spotu. Drugi spot koji sam vidio je onaj HDZ-a(iliti koalicije HDZ-HGS kako će pisati na glasačkom listiću): Kad sam prvi put pogledao spot sledio sam se. Treći spot koji sam vidio je onaj HSLS-a(iliti HSLS kako će pisati na glasačkom listiću).

Related: