background preloader

Uutiset ja talous

Uutiset ja talous

Leluyhtiö myi dildoja lapsille Onko olemassa mitään pahempaa kuin se, että yrityksesi Facebook -sivut ovat täytetty kuvilla, joissa esiintyy dildoja? Itse asiassa on. Asiat ovat paljon huonommin, jos ne dildot ovat leluja, joita yhtiösi myy lapsille. Hasbro on yhtiö, joka on valmistanut leluja ja lautapelejä jo lähes 100 vuotta. Marraskuussa kiukkuiset vanhemmat alkoivat valittaa siitä, että yhtiön Play-Doh ”Cake Mountain” -lelu näytti lasidildolta. Hetken jo näytti siltä, että koko tapaus olisi unohdettu. 30.12 asiakkaat kuitenkin alkoivat lisäillä kuvia Hasbron Facebook -sivuille kyseisestä lelusta. Entistä hämärämmäksi homma menee, kun tutustuu Cake Mountain -leikkisettiin. ”2-osaisella pursottimella” ”kuorrutetaan” Play-Doh kakkuja. Yllättävintä tässä tapauksessa ei ole se, että asiakkaat suuttuivat dildoista, jota heille myytiin. Hasbro kävi hetken aikaa tiivistä taistelua Facebook -sivujensa herruudesta ja poisti ahkerasti asiakkaiden lisäämiä kuvia.

Lääketieteen opiskelijat karttavat lääkäriä Oikeuslääketieteen kurssi 1970-luvulla. Pienryhmän jäsenet lähestyvät tutkimuspöytää, jolla makaava ruumis on heidän itsemurhaan päätynyt kurssitoverinsa. Tiedekunta ei tarjoa kurssilaisille tilaisuutta tunteiden käsittelemiseksi, vaan ryhmä käy tunteitaan läpi yhdessä vuosia valmistumisensa jälkeen. Esimerkki on äärimmäinen, mutta kuvaa ammatillisen kasvun kipupisteitä. Lääketieteen opiskelijat tukeutuvat yhä toisiinsa henkisten ja ammatillisten kriisien ratkomisessa. YTHS:n johtava psykiatri Kari Pylkkänen laskee, että lääketieteen opiskelijat käyttävät terveyspalveluita selvästi muita opiskelijaryhmiä vähemmän. – Lähelle tuleminen, matalan kynnyksen tarjoaminen ongelmien varhaisessa vaiheessa voisi helpottaa potilaan painetta. Kynnys kasvaa opintojen edetessä Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa viidettä vuotta opiskelevat Antti Kyrönlahti ja Elina Hakonen kertovat, että paras tuki löytyy opiskelijoiden joukosta. Turvaverkko on monelle tarpeen.

Lottovoittaja harrastaa ryyppäämistä ja matkailua - Finmane Brittiläinen mies voitti Euromillions -lotosta miljoona puntaa. Lottovoittaja on kerinnyt tuhlata jo 80.000 puntaa viinanhuuruisella maailmanympärimatkallaan. Eikä Matt Myles aio lopettaa siihen. Matkusteltuun kahdeksan kuukautta unelmakohteissa, Matt tuhlaa rahojaan miljonäärien paratiisissa Dubaissa, jossa hän käytti jo ensimmäisenä päivänä kahdeksan tuhatta puntaa. Hän paljastaa, mihin tuhlasi rahaa Dubaissa: ”Brasti beach, Blue Marlin Beach Club, mönkijä-ajelut hiekkadyyneillä, Zero Gravity Club, ostoskeskukset. Vielä viime vuonna brittiläinen Matt työskenteli tehtaalla yövuoroissa kotikaupungissaan Herefordissa… Kunnes toinen lottokuponki, jonka hän oli koskaan ostanut toi hänelle miljoona puntaa. Välittömästi hän päätti lähteä maailmanlaajuiselle bilematkalle ”Tuhlasin 25.000 puntaa viidessä päivässä Ibizalla, kymppitonnin muutamassa päivässä Balilla ja 15.000 puntaa Riossa jalkapallon MM-kisoissa,” sanoo 27-vuotias lottovoittaja. Pako ”Pete tyrmäsi hänet ja juoksi henkensä edestä.

Islamin todelliset viholliset - Kolumnit En ole varmaan ainoa, jonka mieleen uutisia katsellessa väkisinkin nousee poliittisesti täysin epäkorrekti ajatus: ”Siellä ne rättipäät taas riehuu.” Jos profeetta Muhammadia tökerösti pilkkaava elokuva on ääliömäinen teko, niin vähintään yhtä ääliömäistä on viattomia länsimaalaisia vastaan kohdistunut mellakointi ja väkivalta. Mielenosoittajat itse tekevät juuri sitä, mitä vastaan he protestoivat: vetävät lokaan uskontonsa ja kulttuurinsa. Ja media sen kun kannustaa. Aina löytyy joku ”uskonoppinut”, joka vaatii tappamista ainoana kohtuullisena ja oikeutettuna toimenpiteenä. KAIKKI KUNNIA Suomen muslimiyhteisölle, joka selväsanaisesti tuomitsi sekä elokuvan että väkivallan, ja muistutti islamin opettavan, että vääryyttä ei voi korjata vääryydellä. ”Kun provosoidumme, emme toimi uskontomme hengessä, vaan lisäämme pahuutta ja kaaosta.” Sopii myös muistaa, että länsimaissa kaikkia uskontoja kyseenalaistetaan koko ajan, enemmän tai vähemmän sivistyneesti. Esko Valtaoja

Selkouutiset - Etusivu Ukrainan tilanne jatkuu vaikeana. Mielenosoittajat ovat pysyneet joissakin Itä-Ukrainan hallintorakennuksissa. Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov sanoi keskiviikkona, että riita mielenosoittajien kanssa ratkaistaan perjantaihin mennessä. Ministeri Avakov varoitti mielenosoittajia. Hän sanoi, että vaihtoehtoja on kaksi (2), neuvottelut tai voimankäyttö. Hallitus käyttää voimaa, jos neuvottelut hallintorakennusten valtaajien kanssa eivät onnistu. Itä-Ukrainan mielenosoittajat ovat Venäjä-mielisiä, eli he suhtautuvat myönteisesti Venäjään. Tarinat, joita ei uskalleta kuunnella - Jani Kaaron kolumnit - Kotimaa Olen käynyt vain kerran eläessäni muslimimaassa. Se oli Kaukasiassa 1990-luvun alussa. Vaalea tukka erottui pienen vuoristokylän katukuvassa, ja pian paikalliset nuoret miehet kutsuivat meidät jo kotiinsa. Ruokapöydässä perheen isäntä laittoi kätensä yhteen, kuin rukoukseen, ja sanoi: "On vain yksi Jumala, mutta me kutsumme häntä eri nimillä. Olette sydämellisesti tervetulleita kotiini syömään." Mikä ystävällinen, vieraanvarainen ja suvaitsevainen kansa. Toisaalla taas on Zahra, nuori somalinainen. Nyt Zahra asuu Suomessa, opiskelee ja etsii työtä, mutta on huolesta sairas. Sukulaiset eivät halua luovuttaa tyttöä, koska heidän mielestään Zahra on hylännyt muslimien tavat. Siinä islamin kahdet kasvot. En voi ajatella Zahraa ajattelematta samalla taiteilija Theo van Goghin murhaa Amsterdamissa vuonna 2004. Hirsi Alin ja van Goghin videoteoksessa, Submission, neljä musliminaista kertovat tarinansa. Kun isä saa tietää, hän vaatii tytärtä vaikenemaan, ettei tämä loukkaisi veljen kunniaa.

Longer delay for space station delivery mission CAPE CANAVERAL, Fla. (AP) — A new commercial spaceship will wait all week before aiming again for the International Space Station. Orbital Sciences Corp.'s Cygnus capsule was supposed to arrive Sunday, four days after its launch. But the rendezvous was aborted because of a discrepancy in navigation data between the two vessels. The Virginia company has developed and tested a software repair to sync up the two sets of GPS data. Despite the quick remedy, NASA and Orbital Sciences agreed Monday to delay this second delivery attempt until at least Saturday. Three astronauts are scheduled to blast off on a Russian rocket Wednesday and arrive at the space station later in the day. This is the maiden voyage of the Cygnus and therefore considered a test flight. Only one other private company has attempted space station shipments: Space Exploration Technologies Corp. of California, good for three deliveries over the past 1½ years. Online: ScienceOrbital SciencesNASAInternational Space Station

Uutiset Suomalaisautoilijat rynnivät itärajan taakse paitsi bensan, myös renkaiden ja varaosien perässä. Syynä on ruplan matala kurssi, joka painaa hinnat tällä hetkellä kotimaan hintatasoa reilusti alemmas. Yksi kaveri sanoi just, että kun Suomessa Ladan startti maksaa 180 euroa, niin Venäjältä sen saa viidelläkympillä, joensuulainen Ilkka Pirhonen tietää. Valtiaiden katoamisilla on Venäjällä pitkät perinteet – 1990-luvulla Boris Jeltsin oli poissa "vilustumisen" ja "hyvien lomasäiden" vuoksi - Venäjä - Ulkomaat - Helsingin Sanomat Valtiaiden katoamisilla on Venäjällä pitkät perinteet – 1990-luvulla Boris Jeltsin oli poissa "vilustumisen" ja "hyvien lomasäiden" vuoksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin katoaminen julkisuudesta on ollut viime päivinä ihmetyksen aihe Venäjällä ja maailmalla. Vallanpitäjien katoamisilla on Venäjällä pitkät perinteet. Jeltsinin valtakauden alkutaival vaikutti suorastaan dynaamiselta. Neuvostoliitto romahti, ja 60-vuotias Jeltsin (1931–2007) oli Venäjän kiistaton johtaja. 1990-luku merkitsi kuitenkin alamäkeä niin Venäjälle kuin Jeltsinin terveydelle. Jeltsinin valtakautta voi jälkikäteen luonnehtia melkeinpä vuosikymmenen mittaiseksi kuurupiiloksi. "Jeltsinin tapa kadota aina silloin tällöin julkisuudesta hämmentää varsinkin länsimaisia tarkkailijoita", kirjoitti Ilta-Sanomat maaliskuussa 1994. "Katoamisiin liittyy aina myös vilkas huhumylly. Syntyi toistuva kaava: Jeltsin katosi. Suuri osa Jeltsinin pitkistä poissaoloista johtui oikeista terveydellisistä syistä.

Eritreassa eriskummallinen kumoushanke Itä-Afrikassa sijaitsevassa Eritreassa joukko sotilaita valtasi illalla maan tiedotusministeriön rakennuksen pääkaupungissa Asmarassa. Sotilaat vaativat, että Eritrean tiedotusvälineissä luetaan heidän laatimansa julistus. Maan tiedotusvälineet ovat olleet vuodesta 2001 lähtien tiukasti presidentti Isaias Afewerkin johtaman hallituksen käsissä. Riippumatonta mediaa ei sallita, mikä estää tiedon saamisen Asmaran tapahtumista. Uutistoimistojen mukaan Eritrean radio ja televisio keskeyttivät lähetyksensä iltapäivällä. Siinä vaadittiin maan poliittisten vankien vapauttamista ja uudistuksia maan perustuslakiin. Uutistoimistot arvelevat, ettei sotilaiden tarkoituksena ole varsinainen vallankumous. Ulkomailla majaansa pitävä oppositio kertoo, että Asmarassa olisi liikkeellä panssarivaunuja ja sotilasosastoja, mutta ei tiedetä, ovatko ne hallituksen vai kapinallisten tukijoita. Eritrea on yksi maailman eristyneimmistä maista.

300 biljoonan vedätys: "Kaikkien aikojen suurin taloushuijaus" Viime vuonna otsikoissa vilahteli muutamia uutisia niin sanotusta Libor-skandaalista, missä suurpankkeja syytettiin niin sanotun Libor-korkoindeksin manipuloinnista. Mutta oliko se nyt niin iso asia? Uutistoimisto Bloomberg kirjoittaa reportaasissaan, että Libor-skandaali saattaa olla kaikkien aikojen suurin taloushuijaus. "Emme saa koskaan tietää mukana liikkuneita rahamääriä, mutta tämän täytyy olla kaikkien aikojen suurin taloushuijaus", sanoo Bloombergille OECD:n pääsihteerin erikoisneuvonantaja Adrian Blundell-Wignall. “Libor toimii perustana käytännössä kaikkien tunnettujen johdannaisten laskemiselle." Libor oli myös helposti peukaloitavissa. Libor-skandaalin yhteydessä on paljastunut, että pankit ovat ilmoittaneet vääriä lukuja ja siten vedättäneet Liboria - ja samalla hyötyneet suuria rahasummia. Bloombergin mukaan skandaalin laajuus on vasta hiljalleen paljastumassa. Esimerkiksi UBS on saanut jo 1,5 miljardin dollarin sakot tapauksen vuoksi.

Related: