background preloader

Startsida - Statistiska centralbyrån

Startsida - Statistiska centralbyrån
Hushållens konsumtion har under de senaste åren varit motorn i den svenska ekonomin med ett stort bidrag till BNP-till­växten. /sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Hushallens-konsumtion-driver-Sveriges-ekonomi/ Danderyd hade den högsta medel­åldern för första­gångs­föräldrar och Boxholm hade den lägsta. /sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Forstagangspappor-aldre-an-forstagangsmammor/ Under 2013 var den för­väntade medel­­livs­­längden för kvinnor 83,7 år och för män 80,1 år. Det var första gången som svenska mäns medel­­livs­längd översteg 80 år.

http://www.scb.se/

Related:  Samhällskunskap

The World Factbook People from nearly every country share information with CIA, and new individuals contact us daily. If you have information you think might interest CIA due to our foreign intelligence collection mission, there are many ways to reach us. If you know of an imminent threat to a location inside the U.S., immediately contact your local law enforcement or FBI Field Office. For threats outside the U.S., contact CIA or go to a U.S. Embassy or Consulate and ask for the information to be passed to a U.S. official.

Samiska nationaldagen - Samer.se Det var 1992 på Samerådets 15:e samekonferens i Helsingfors som det beslutades att firandet av samernas gemensamma nationaldag ska ske den 6 februari. Datumet, den 6 februari, valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Landsmötet i Trondheim samlade för första gången samer från norr till söder över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågor. Mötet samlande över hundra personer. Många var kvinnor. Skolmaterial Ekonomifakta har tagit fram ett antal skolmaterial som lämpar sig främst till nionde klass och gymnasiet. Här finns lektionsmaterial om varför ekonomin beter sig som den gör. Du kan också ladda ner en skrift som diskuterar hur det samhällsekonomiska kretsloppet hänger ihop. Detta går också att kombinera med Ekonomiprojektet som är ett fördjupningsmaterial. Har du lite tid över, eller vill ha ett roligt mellanspel under samhälls- eller ekonomilektionerna, rekommenderar vi Ekonomi-Jeopardy! Ekonomiprojektet

Faktaresistens – en fara för planeten Det handlar om kunskapsresistens, menar Åsa Wikforss. Hon säger kunskapsresistens och inte faktaresistens som de flesta andra när det handlar om hur personliga åsikter upphöjs till vedertagna sanningar. – Det leder fel att tala om faktaresistens. Det finns väldigt mycket fakta som vi människor inte har kunskap om. Som till exempel havsbottens djup eller universums yttersta gräns. Det kan vara fakta som vi aldrig kommer att få kunskap om och i den meningen är vi faktaresistenta.

Färre dödade – men ökad stormaktsinblandning i konflikter Under 2016 dödades lite över 102 000 personer i organiserat våld. Året innan var siffran just under 119 000. Det innebär att antalet dödade minskat med drygt 20 procent sedan toppåret 2014 då 131 000 dödades, vilket var det blodigaste året sedan folkmordet i Rwanda 1994.

Vem blir Årets sexist 2013? 2013 var sexism en nyhet. Vi såg mönstret upprepas gång på gång: Ett klädföretag, en vit välbärgad manlig krögare eller ett danskt monster väljer att marknadsföra sig med hjälp av grov sexism. Bilderna orsakar en skitstorm i sociala medier. Gammelmedia beskriver skitstormen. Sedan får företaget, krögaren eller monstret i flera intervjuer förklara för oss att sexismen är Konst – och vi som blev kränkta av den är osofistikerade, överkänsliga och ocoola censurivrare.

Sverigevännerna som hatar Sverige - Sydsvenskan Ett av världens bästa länder förtjänar bättre, skriver Per Svensson. Det var en lp som jag spelade förvånansvärt ofta; ”Framtiden rusar emot dig” med det göteborgska proggbandet Dom smutsiga hundarna. Den kom 1983. På omslaget viftade 30-talsklonade barn med armarna på ett suspekt vis under en knallblå himmel och en giftgul sol. Ett av de mer envisa spåren på skivan var ”Vårdsjuk blågul fanblues”. I vers efter vers beskrevs den eländiga tillvaron i Sverige, detta trista förmyndarland där man var tvungen att ”stå med mössan i hand för KRIM och AMS” och inte hade något annat att se fram mot i livet än att ”ta sig ett rus, kräla som en lus”. Kvinnor och män i medier - Barn, unga och medier Diskussionen om hur kvinnor och män presenteras i medier har pågått i decennier, inte bara i Sverige utan även internationellt. När man tittar på frågor som rör medier och ojämställdhet handlar det både om en skev könsrepresentation, dvs. förekomsten av män respektive kvinnor, och om stereotypa skildringar av könen. Sedan 1995 finns en gemensam internationell FN-överenskommelse om att arbeta för jämställdhet i medier, den så kallade Pekingplattformen. Där förbinder sig Sverige och 186 andra stater att arbeta för att öka representationen av kvinnor i medierna, att aktivt motverka stereotypa könsskildringar, samt att ge kvinnor större tillgång till medier. Mer om Pekingplattformen Kvinnor utgör hälften av världens befolkning, men förekommer bara i en knapp fjärdedel av det globala nyhetsflödet.

Hej, hur helig är handskakningen? Juni innebär skolavslutningar, studentskivor och midsommar, vilka i sin tur innebär många möten – och en stor mängd hälsningar. Hur vi hälsar på varandra har stor betydelse, men konsten att hälsa är komplicerad. Om du är svensk sker hälsningarna vanligtvis i form av en handskakning, något som fastslogs av självaste statsministern förra året när han i ett uttalande sa ”i Sverige hälsar man på varann och tar både kvinnor och män i handen”. Kommer du från ett land eller en kultur som tillämpar andra former av hälsningar kan det se annorlunda ut, vilket kan innebära vissa svårigheter. Det blev miljöpartisten Yasri Khan varse våren 2016 när han inte ville ta en kvinnlig reporter i handen – en händelse som ledde till ovan nämnda uttalande.

På nätet och framför tv:n - Media Smart Denna lektion låter eleverna själva fundera över och arbeta med hur och på vilket sätt de konsumerar media och reklam under en kväll. Det kommer att ge dig som pedagog en inblick i elevernas medievardag och kan vara ett bra verktyg för dig när du arbetar med reklam, media och källkritik. Denna lektion inleds med en ”flipp”/hemuppgift och den bör delas ut och genomföras innan ni arbetar med lektionen (läs mer om flippen under steg 1). Denna uppgift kräver lite av eleverna, men ska inte kännas tung eller tvångsmässig. Du kan också låta eleverna under lektionstid fundera över vilka sajter och vilka sociala medier de använder under en vanlig kväll. Om det finns möjlighet kan de även besöka dessa föra kunna utföra uppgiften på bästa möjliga sätt.

Related: