background preloader

PEDAGOGISKA KULLERBYTTAN

PEDAGOGISKA KULLERBYTTAN

Bygga i iPaden/lärplattan Som en del av vårt nylanserade projekt inom bygg och konstruktion på Humlan använder vi oss av iPaden/lärplattan och programmet Toca Builder. Programmet är relativt enkelt att bemästra och går ut på att bygga diverse konstruktioner och föremål med hjälp av flera olika figurer. Figurera har sina specifika egenskaper som man får använda sig av när man till ex. ska bygga ett hus. För att få till en mötesplats där fler kan samarbeta och "överblicka" byggandet har vi skapat en hörna där vi kan koppla upp våra iPads/lärplattor via en datorskärm. Barnen turas om att bygga/konstruera och får träna sig i samarbete, problemlösning och konsten att lyssna in sina kompisar. Den enda regeln vi har är att ingen får rasera ett bygge till grunden, i övrigt får man förändra, ta bort och lägga till som man vill. Vi "fotograferar" och sparar bilder på byggandet kontinuerligt.

MÖTESPLATS FÖR LÄRANDE Den förunderliga vardagen Att gå vilse - om att växa som pedagog Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse ur Gläntan av Tomas Tranströmer Att vara vilse kan upplevas skrämmande. Att lämna det välkända kan skapa rädsla och osäkerhet. Det kan vara oerhört smärtsamt. Den som strävar efter att finna gläntan behöver lyfta blicken högre än tidigare och se på världen ur nya perspektiv. Jag är där i skogen. I februari 2004 började jag arbeta i förskolan. Förskolläraren och föreläsaren Erika Kyrk Seger som föreläser om Ett nytt lärarskap i digitala fotspår menar att "ett nytt slags lärarskap håller på att växa fram, liksom en ny syn på hur lärande kan gå till" (ur boken Mediepedagogik på barnens villkor 2014, sid 40). Jag har aldrig varit rädd för att förändras i mitt personliga lärarskap. Förändring innebär lärande. Jag kan identifiera flera orsaker till att mitt personliga lärarskap har förändrats. Precis så tror jag att det är. Minns ni hur den här texten började?

Med barnet i fokus Barnkulturen Anna Lundholm Ehn - Lärare & IKT-inspiratör | IKT i förskolan LäRaNDe FRaMTiD | "give people facts and you feed their minds for an hour – awaken their curiosity and they feed their own minds for a lifetime" Ian Russel Använda iPaden som dokumentkamera När jag var ny som lärare hittade jag ganska snabbt en kompis i overheadapparaten i klassrummet. Med hjälp av dem kunde jag visa eleverna många olika saker på storbild så att de såg ordentligt. Det är ett antal år sedan jag hade en sådan i klassrummet nu. Jag har sett många kreativa lösningar här på Internet hur folk har riggat surfplattor/telefoner för att kunna filma när de bland annat ska göra flippfilmer. När vi har saker som vi vill att hela klassen ska se samtidigt, så kopplar vi upp iPaden till projektorn. De är också perfekt att ha till exempel en gemensam genomgång med hjälp av iPaden. En annan sak som är rolig är att använda den som ett förstoringsglas. Vill man kunna vara mer flexibel, som att kunna ha den i ringen och skicka runt för att visa sina saker kan man välja att spegla den via datorn med till exempel Reflector eller AirServer. Du kan läsa mer om hur Reflector och AirServer fungerar här.

Det digitala barnet - Tankar om förskolan och annat

Related: