background preloader

Om källkritik i skolan - home

Om källkritik i skolan - home
Related:  Källkritik

Informationsmaterial Ladda ner eller beställ lathund från Kolla källan. Här finns också informationsblad. Checklistor och guider att skriva ut Hjälp barn och unga att agera säkert och ansvarsfullt på nätet. Dessa kan checklistor och guider du skriva ut och sätta upp i till exempel klassrummet eller skolbiblioteket. Checklista för källkritik Hjälp dina elever att vara källkritiska när de söker information på webben. Beställ eller ladda ner checklistan för källkritik Beställ eller ladda ner som affisch Checklista för sociala medier Hjälp dina elever att vara kritiska när de använder sociala medier. Beställ eller ladda ner checklistan för sociala medier Beställ eller ladda ner som affisch Tänk på vad du lägger ut på nätet! Stegvis guide för vad elever ska tänka på innan de publicerar inlägg på nätet. Tänk på vad du lägger ut på nätet! Var rädd om dig på nätet! Stegvis guide för vad elever kan göra om någon mobbar dem på nätet. Var rädd om dig på nätet (380 kB) Informationsblad om Sociala medier, 2014

Redigeringens makt Bildens makt kan vi ana i dramatiska nyhetsreportage, men redigeringens betydelse är inte alltid lika lätt att upptäcka. Ett och samma råmaterial kan redigeras på så olika sätt att berättelsen blir helt förändrad. Konflikten mellan israeler och palestinier har pågått i decennier och fördjupas när medier skildrar konflikten på olika sätt. Producenterna bakom UR:s tv-serie Medialized filmade i Israel och på Gazaremsan i tre veckor. Därefter klippte de ihop ett israelvänligt och ett palestinavänligt inslag ur ett och samma råmaterial. <h3>Videospelaren kräver att JavaScript är aktiverat. Spela hela programmet Medialized Your place or mine? Klippet är hämtat ur programmet Your place or mine? I klippet ovan ser vi materialet klippt ur pro-israeliskt perspektiv. Klippet är hämtat ur programmet Your place or mine? I nästa sekvens har samma material klippts ihop till en pro-palestinsk film. Vilken film är egentligen den "sanna"? Klippen är hämtade ur Medialized: Your place or mine?

Kolla Källans idélåda Lathund i källkällkritik på internet Vem har gjort webbsidan? Är det en myndighet? Är det en organisation? Är det ett företag? Är det en privatperson? Varför är webbsidan gjord? För att informera om något? Hur ser webbsidan ut? Har den kontaktinformation? Kan du få information från andra ställen? Har du jämfört med vad du redan vet? Beställ eller ladda ner checklistan för källkritik Beställ eller ladda ner checklistan som affisch Veckans Affärer - Så tjänade affärzmannen Zlatan över en miljard Våren 2010 köpte Zlatan Ibrahimovic ett stort hus på Resarö. Det ligger drygt tre mil från centrala Stockholm i ett område han lärt känna genom landslagskollegan Olof Mellberg som bor där. Lars-Johan Jarnheimer, tidigare direktör inom Stenbecksfären och numera styrelseproffs, köpte också en strandvilla häromåret. När hushållet Ibrahimovic inte hade betalat sin räkning fick Lars-Johan Jarnheimer i uppdrag att påtala detta. "Hur mycket är den på", frågade Zlatan. "Femhundra", svarade Lars-Johan Jarnheimer. Kort därefter fick vägföreningen en inbetalning. I stället för femhundra hade Zlatan betalat in femhundra tusen kronor - avgift som räcker de kommande tusen åren. RÄTTELSE: VA:s reporter Emanuel Sidea fick uppgifterna om vägföreningen från källor som bedömdes trovärdiga. En halv miljon kan låta som ett häftigt belopp men det motsvarar bara inkomsten under en och en halv dag som Zlatan får från fotbollsklubben Paris Saint Germain. Han har mycket sällan pratat om pengar eller sin ekonomi.

Källkritik Journalistens uppgift är att granska och informera. För tidningar är det viktigt att inte bli ett språkrör för politiker, tjänstemän och olika intressegrupper, utan istället ge olika perspektiv på ett problem. Elever uppfattar ofta texter på internet, i tidningar och i läroböcker som absoluta sanningar från någon högre, oidentifierbar källa. Lika viktigt som det är för journalister att förhålla sig kritisk inför källor, är det för läsaren att förhålla sig ifrågasättande inför information i medier. Vem är avsändaren? Här kommer en kort övning i källkritikDu kan låta eleverna läsa denna korta text. "Enligt en ny undersökning är det farligt att borsta tänderna med färgad tandkräm. Räkna: Jag borde vara källkritisk på 3 ställen i textenJag borde vara källkritisk på 4 ställen i textenJag borde vara källkritisk på 6 ställen i texten Rätt svar: På sex ställen! "Enligt en ny undersökning" - Vem ligger bakom undersökning, vad är syftet med den, hur gick undersökningen till?" Oklara platser. Vem?

Handledning i källkritik på internet Det som står i Kolla källans artikel Fakta om källkritik gäller också för källor på internet. Här tillkommer några startpunkter för dig som ska granska webbmaterial kritiskt. Det är ingen checklista där aktiviteterna behöver utföras i en speciell ordning, utan bara några förslag på hur man kan titta på olika webbsidor. Undersök webbadressen Titta på webbadressen för att se efter om den säger dig något. Exempel: Här kan du direkt se att det är Skolverket som står bakom/ansvarar för webbplatsen: www.skolverket.se Här måste du klicka på länken för att få reda på att liu betyder Linköpings universitet (om du inte redan visste det): Nu för tiden får vem som helst ansöka om ett domännamn under den svenska toppdomänen.se och därmed få en enkel och snygg webbadress. Kapa webbadressen En del webbadresser är väldigt långa. Låt dig inte luras av falska webbplatser Kolla källans wiki - Källkritik - Exempelsidor

Related: