background preloader

Bois (matériau de construction)

Bois (matériau de construction)
Un article de Wikipédia, l'encyclopédie libre. Structure construite en bois Cet article traite du bois comme matériau de construction. Il en expose les avantages et les limites. Le cambium est la fine zone séparant l’aubier de l’écorce, qui produit le bois, généralement non utilisé. L’écorce est parfois traditionnellement utilisée ; Des plaques d'écorce de bouleau déroulées, supportent par exemple les mottes de terre des toitures végétalisées des pays nordiques. Le sens de coupe modifie l'aspect et la qualité technique des bois sciées. longitudinal : parallèle aux veines du bois, donc vertical pour un arbre sur pied.radial : du cœur vers l’extérieur.tangentiel : ± parallèle aux cernes de croissance du bois. La taxinomie est la science qui s'est attachée à établir la classification du vivant et notamment les arbres. Les bois sont sciés, éventuellement selon des sections standards mais peuvent être aussi exploités sous forme de bois ronds écorcés Ne pas confondre retrait et mouvement :

http://fr.wikipedia.org/wiki/Bois_(mat%C3%A9riau_de_construction)

Related:  CONSTRUCTIONS BOIS

Parklet by WMB Studio adds greenery to London's streets London design collective WMB Studio has created a miniature modular park that monitors air quality and offers plant-covered seating for passersby (+ slideshow). The year-long installation is part of Team London Bridge's Fresh Air Squares initiative – which aims to improve local environments. The studio was tasked with creating a mobile micro-green space that could replace two car parking spaces, and raise awareness of pollution in London. Installed on Tooley Street, near London Bridge, the "parklet" features a zigzagging bench built using scaffolding boards. Les produits Würth par métier et par gamme - Würth France Accueil / Produits Les produits Würth par métier et par gamme Découvrez notre visserie Vis à tête hexagonale (TH) acier zingué 8.8Vis à tôle Zebra Pias tête fraisée plateVis à bois ASSY tête fraiséeVis à bois auto-perceuse ASSY Plus TSPitons à filetage bois, acier zingué Découvrez notre outillage Jeu de 5 tournevis Zebra à fente + PHJeu de 4 pinces pour mécaniqueJeu de clés mixtes SlimCoffret de douilles 1/4" + 1/2" + emboutsServante d'atelier Seven

Bois.com - Les usages du bois en construction et aménagement Norwegian boathouse transformed into glowing summerhouse Oslo studios Koreo Arkitekter and Kolab Arkitekter have transformed an old boathouse on Norway's west coast into a summerhouse that becomes a glowing beacon by night (+ slideshow). The structure has the same simple profile as before, with a symmetrical pitched roof and large waterfront doors. But it is now almost twice as long, with a new facade that combines pine slats and sections of translucent polycarbonate plastic. By day it looks entirely wooden, while sections of the walls and roof glow at night. Named Naust V after the Norwegian word for boathouse, the building is located in a small fishing village called Vikebygd. Koreo Arkitekter and Kolab Arkitekter were jointly commissioned to convert it into a space more suited to leisure than storage.

DeBossa installs timber pavilion in grounds of Dutch mansion DeBossa Architects designed this timber pavilion to offer residents of a historic house in the Netherlands a sheltered outdoor space with views of the surrounding countryside (+ slideshow). Eindhoven-based DeBossa replaced the outbuildings of Zegenwerp mansion – located on a former isle of the Dommel river – with the pavilion. It forms the final stage of a renovation commissioned by Brabants Landschap, the trust that owns the building. "The residents had a wish to add a construction that would enable them to receive guests for outdoor receptions, dinners for up to 20 people as well as occasional musical performances, all enjoying the surrounding landscape while being sheltered from bad weather conditions," architect Joost Pijnenborg told Dezeen. "Additionally they needed a well-ventilated but dry place to store the firewood used to heat the historic mansion."

Selleney / TDO Architecture Architects Location Windsor, Windsor, Windsor and Maidenhead SL4, UK Architect in Charge Area 230.0 sqm Photographs Contractor Area 230 sqm From the architect. Selleney replaces a tired, single storey house in need of major works, with a light and inspiring 4/5 bed, 230 sq. metre family home.

Andrew Simpson converts Melbourne warehouse into home Andrew Simpson Architects has converted a red brick warehouse in Melbourne into a loft-style residence, with separate entrances for different members of the resident family (+ slideshow). The 19th-century warehouse is located in the city's Fitzroy North suburb and was previously occupied by businesses including a jam factory, an aerated water factory, an advertising agency and an engineering consultancy. The Melbourne studio was asked to transform the two-storey building, known as the Water Factory, into a 440-square-metre residence with a flexible layout for an extended family. "This was primarily an interior project," explained architects Andrew Simpson and Emma Parkinson. "The footprint of the two-storey building coincides with the site boundaries, and the significant heritage constraints limited options for altering the external envelope of the building." The architects organised the majority of the living spaces on the upper level, leaving the ground floor free for other uses.

Workshop in the City / Romero Silva Arquitectos Architect Location Las Condes, Santiago Metropolitan Region, Chile Architect in charge Diego Romero Area 11.5 m2 Project Year 2015 Photography Manufacturers Arauco Collaborators Constanza Chávez , Rafaela Olivares , Camila Méndez Construction José Arévalo In Charge of Building Alex Popp Interior Area 11,5 Exterior Area 2,5 From the architect. This project explores the different possibilities and repercussions of developing a new space, which in this case is an architectural device that not only takes care of a need – a workshop for an architecture student – but also modifies the image of a space with little architectural interest: the roof of a service-bedroom. For this project, design decisions were restricted by the need to develop a blackboard interior, or a surface that could be etched on completely and would be made of formica slate, including the walls and furniture doors. Construction decisions were restricted by market standards and materials.

Dutch studio Fiction Factory develops "groundbreaking" cardboard house concept Amsterdam collective Fiction Factory has developed a modular building system of cardboard components, which can be assembled in just one day to form houses or offices (+ slideshow). Named Wikkelhouse, which translates from Dutch as Wrap House, the completed prototype comprises a series of interlocking cardboard segments that each weigh 500 kilograms. Each of these tubular components is 1.2 metres deep, and can be connected and disconnected to extend or reduce the length of the building. They also make it easily transportable.

Ecologic Pavilion In Alsace / Studio 1984 Architects Location Muttersholtz, Alsace, Francia Year 2012 Photography Cortesia de Studio 1984 From the architect. In search of the architecture of the lesser impact, the "nest" is largely inspired by agricultural vernacular constructions. Its familiar shape and texture pay homage to traditional barns and are an attempt at restoring their discreet charm. This pastoral imagination dictates the choice of local materials widely available such as straw and wood, the environmental impact of which are virtually nil.

John Pawson · Hotel Puerta América, Reception Desk and Meeting Rooms Courtesy of Hotel Puerta América With 950 m2, John Pawson has achieved an impressive space using a limited range of materials, wood being the principal material for the reception desks. As you enter the hotel, there is foyer. Samuel Gonçalves unveils housing model based on sewage pipes Venice Architecture Biennale 2016: Portuguese architect Samuel Gonçalves has installed three hollow concrete forms at the Venice Biennale to promote his modular housing system based on drainage pipes (+ movie). Gonçalves and his studio at the Science and Technology Park of University of Porto designed the Gomos System to offer a solution to the housing crisis in Portugal. The concrete modules match the shapes and dimensions of standard concrete sewer pipes, meaning they can be produced by simply modifying existing production lines. Gonçalves has installed three concrete modules on the waterfront at the Arsenale – one of the two main venues at the Venice Biennale. He believes they provide an efficient model for prefabricated housing.

Tropical Space uses perforated brickwork to build pottery studio Vietnamese studio Tropical Space has completed a cube-shaped sculpture workshop for artist Le Duc Ha, which hides an elaborate bamboo shelving grid behind its perforated brick walls (+ slideshow). Named Terra Cotta Studio, the seven-metre-high building gives the artist a dedicated place for creating clay sculptures and pottery, as well as display spaces where he can show off his work. The site is located beside a river on the outskirts of coastal Vietnam city Hội An. This rural setting prompted Tropical Space to create an open-air building, exposed to the sounds of the flowing water and the cool breeze. Unlike the house with perforated brick walls that the studio completed last year, which has a very simple facade, the four walls of Terra Cotta Studio all integrate a variety of perforated brickwork patterns.

House C / HHF Architects Location Area 668.0 sqm Project Year 2014 Photographs Team HERLACH HARTMANN FROMMENWILER with Markus Leixner Client Private General Contractor GGS AG Holzbau Gross Floor Area 205 m2 Site Area 525 m2 Building Volume 668 m3 From the architect. House C is a two-story low budget single-family house for a family of 5 in Ziefen, a village near Basel, Switzerland.

Related: