background preloader

Mattebloggen - Roligare matematik

Related:  Matematik

Paper Models of Polyhedra Kylarvätska saab 9-5 2,3t Ursprungligen postat av Fredrik / 1941Som sagt, man kan inte till 100% gå efter färgerna. Men generellt brukar den Blå & Gröna färgskalan oftast vara propylen-baserade & Orange samt Röda färgskalan vara etylen-baserade. Men detta är inte hela sanningen, då specifikationerna skiljer sig på innehållet. Finns ingen standardisering på färgerna. Det finns t.ex. även klar/genomskinlig glykol, men den används oftast till andra tillämpningar än i bilar. Så kolla vilken spec. som är rekommenderad & köp rätt produkt.Det är som med motoroljor.

Matematikpapper Här finns kopieringsunderlag som du fritt kan använda i din undervisning. En del lärare skriver ut exakt det som behövs till en lektion, andra gör iordning en pärm med de underlag som kan vara aktuella för ett läsår och placerar pärmen vid kopiatorn. Eleverna kan alltid få arbeta på fina papper som inte är kopia på kopia på kopia … Har du önskemål, förslag eller synpunkter, hör av dig till Lena.Nilsson@ncm.gu.se. Läs en Nämnarentext om Matematikpapper >>, Stämmer inte måtten när du skrivit ut? Rutade papperKollegieblocksrutigt papper Obs! PrickpapperPrickpapperPrickpapper 2 cmIsometriskt prickpapperIsometriskt prickpapper 25 mm, avpassat för multilinkkuber TriangelpapperTriangelpapper, småTriangelpapper, mellanTriangelpapper, stora HexagonpapperHexagonpapper, småHexagonpapper, mellanHexagonpapper, stora MultiplikationsmaterialTom multiplikationsruta, två mindreTom multiplikationsruta, en störreTvå ifyllda multiplikationsrutor Rektangelformationer för multiplikation

Inspirationsplats i Matematik Mattelådor för laborativ matematik Filmer med bl.a Karin Kairavuo som berättar och leder en workshop med inriktning på laborativ matematik. Karin arbetar på Mattelandet, en plats för inspiration och stödverksamhet i matematik för lärare och elever i Helsingfors. Matematikinriktningen i Mattelandet bygger på laborativt material och att konkretisera matematiken. Karin är gymnasielärare men på Mattelandet arbetar hon med lärare som undervisar på alla stadier från förskoleklass till och med gymnasiet. Filmerna är inspelade på Medioteket. Information finns här! Se filmerna antingen här på tuben eller via länkarna nedan! 100 procent (Standard) (Låg) Bondgården (Standard) (Låg) Bråk på Geobräda (Standard) (Låg) Bråkkakor (Standard) (Låg) Färggranna knappar (Standard) (Låg) Geometriska former & area (Standard) (Låg) Hundrarutan (Standard) (Låg) Innehålls- och delningsdivision (Standard) (Låg) Logiska block (Standard) (Låg) Trolleri med tal. Seminarium om TIMSS med Per-Olof Bentley Se filmerna!

Instruktioner: Multiplikationsspel – barnenochbjornen Vi har hittat ett jätteroligt multiplikationsspel. Vi tyckte att de andra klasserna också skulle få spela det spelet. För att de ska veta hur man gör skrev vi instruktioner till dem. Sen filmade vi instruktioner också så att de verkligen ska förstå. HÄR kan du se filmen. Instruktioner: Multiplikationsspel Vad du behöver: – två tärningar– två färgpennor med olika färg– två personer– ett multiplikationspapperHur du gör: Bestäm vem som ska börja, kanske med hjälp sten, sax, påse eller att man slår tärningen och ser vem som får mest. Här pluggar du matematik! – Matteboken Math Worksheets Addition This index page will link you to all types of addition worksheets, including basic facts, 2-digit addends, 3-digit addends, 4-digit addends, fraction addition, decimal addition, fact families, and money addition. Addition: Basic Facts Worksheets with basic, single-digit addition facts (sums up to 18). Addition: 3-Digit Addends Practice adding 3-digit numbers together with these printable worksheets, task cards, and games. Addition: 4 and 5-Digit Addends Challenge your students to solve addition problems with 4 and 5-digit numbers. Addition: 3 or More Addends Column addition problems with 3 or more addends of 1, 2, 3, and 4-digit numbers. Addition and Subtraction Mix: Basic The worksheets, flashcards, and number lines on this page have a mix of basic, single-digit addition and subtraction problems. Addition: Fractions Add fractions and mixed numbers with like denominators, as well as unlike denominators. Addition Properties Addition Squares Addition-Subtraction Fact Families Area of Triangles

Bok om ny metod för att lära sig matte - Eskilstuna Eskilstuna Minnesmästaren Mattias Ribbing från Eskilstuna har tillsammans med matematikern Per Sundin skrivit en bok som handlar om hur man kan lära sig matte på ett nytt sätt. Artikelbilder Författarna Per Sundin och Mattias Ribbing. – Den röda tråden med den här boken är hur man kan förstå mycket snabbare och bättre genom att tänka i bilder, säger Mattias Ribbing. Varför är det bra att tänka i bilder? – Det är för att man lurar hjärnan att tro att den har upplevt någonting. Mattias Ribbing är född och uppvuxen i Eskilstuna. Nu har han tillsammans med matematikern Per Sundin släppt boken Fatta matte - gör matematik enkelt med kraftfull minnesträning (Forum förlag). – Just att tänka i bilder ger en mycket mer levande kunskap som man också har användning av, inte bara något som man tjatar in under en lektion och sedan inte vet man ska använda det till, säger Mattias Ribbing. – Vi har till och med förändrat språket delvis i boken. – Det är ingen skolbok, vi har tagit oss friheter.

Concept Cartoons Concept Cartoons, eller begreppsbubblor, är ett effektivt sätt att få igång diskussioner i klasser kring olika matematiska samband och begrepp. I korthet går det ut på att ett påstående eller en fråga presenteras. Ett antal figurer kommenterar detta eller ger förslag på olika svar. Elevernas uppgift blir att säga huruvida de tror att någon, några eller alla av påståendena eller svaren är rätt eller fel. Genom att inte fråga eleverna direkt vad de tror utan att de ska säga om de tror att ett påstående från någon annan är rätt eller fel så har många elever lättare att bli aktiva i diskussionen. Det är viktigt att tänka på att det inte handlar om att få fram rätt svar utan att avgöra om det är någon, några eller alla av figuren som har rätt eller fel i sina påståenden. Ni kommer att märka att det finns många svar och påståenden som är mer eller mindre tvetydiga.

Häxan Hexagon goes Blåkulla (reblog) Kommer ni ihåg, barn?=) Så var inspelningen klar och konverterade till QR-koder. Skyndade på lite grann då det snart är påsklov och inte så hett värde efter lovet=) Här hittar du mina anteckningar till uppdragen (där uppgifterna står nedskrivna…) Lägger upp filmerna här för de som inte har möjlighet att scanna in koderna. Jag tänker lägga ut qr-koderna i några påskägg som barnen får leta efter och sedan komma in och lösa. Nr 1 Nr 2 Nr 3 Nr 4 Nr 5 Träna på bråk med Låtta Bläckfisk – Annas instruktionsbok Material: Ca 1/3 toarulle.Garn, gärna några olika färger.Kartongbit eller liknande att vira garnet runt, ca 20 cm bred.Sax.Knappar eller ögon.Lim/limpistol. Först tränar vi på att dela upp alla trådarna i två lika stora delar – en del kallas hälften, eller 1/2. När vi sen delar halvorna i två lika delar får vi fjärdedelar, och då kan man skriva 1/4. Fjärdedelarna ska också delas i lika stora delar. För att kunna fläta Låttas armar behöver vi dela upp dem i tre lika stora delar. Elevexempel från åk F-2. Del av helhet och del av antal. Skapande genom olika estetiska uttrycksformer, till exempel lek, bild, musik, dans och drama.Olika material, redskap och tekniker för att skapa och uttrycka sig.

Samarbete vid ett koordinatsystem – Sidekicks på rIKTigt Att arbeta med koordinatsystem i klassrummet brukar alltid vara uppskattat och roligt. I LGR 11 och det centrala innehållet för år 4-6 att undervisningen i matematik ska behandla koordinatsystem och strategier för gradering av koordinataxlar. Det innebär att eleverna ska göra graderingar av koordinataxlar, för att sedan placera ut punkter utifrån information av olika slag. När vi började att med kapitlet som handlar om just detta i vår mattebok, ville jag introducera koordinatsystem på ett annorlunda sätt. Inspirationen kom från hemsidan #Beppematik, där han visar mycket tydligt och bra hur man ritar upp ett koordinatsystem och sedan följer och ritar ut olika koordinater för att få fram ett mönster. Vi började lektionen med att jag förklarade och ritade upp på tavlan ett koordinatsystem. Eleverna fick sedan i smågrupper rita upp ett koordinatsystem och märka ut graderingen på de olika axlarna. Nu var det dags att plocka upp matteboken och börja arbeta.

Resurser matematik - Österåkers kommun (Men detta är ingen länksamling till digitala redskap - sådana finns det gott om...) Digitala verktyg som visats på våra nätverksträffar Sorterat kronologiskt... Mer info. Förskoleklassmatematik Material som kompletterar den utmärkta boken "Tänka, resonera...." Fördjupningsmaterial högstadiet Uppgifter inom olika teman: vinkelsumma, bråk, potenser, algebra. Fördjupningslådor för mellanstadiet Nu finns ett fördjupningsmaterial i "lådor" tillgängligt för Österåkers mellanstadier. Tarsia - matematiska pussel Matematiska pussel i alla svårighetsgrader från lågstadiet till gymnasium. Kahooter Österåkers har tagit fram 20 st gemensamma Kahooter. Concept Cartoons (Mattebubbel) Tillverkade av Ronnie Söderblom som var hos oss och presenterade. Diagnosplan Österåkers diagnosplan i matematik, uppdateras varje juni.

Related: