background preloader

wNw Cafe / Vo Trong Nghia

wNw Cafe / Vo Trong Nghia
Architects: Vo Trong Nghia Location: Binh Duong Province, Vietnam Completion: 2006 Project team: Minoru Sakata, Hisanori Ohara, Nguyen Hoa Hiep Photographs: Dinh Thu Thuy, Hiroyuki Oki We already published two projects by vietnamese architect Vo Trong Nghia, the wNw Bar and the Bamboo Wing. Both of them showcased a correlation between modern architecture and nature, with heavy use of bamboo and wood. This new project follows the same line. It is well known that Vietnamese are familiar with bamboo. It isused for many different purposes, in constructions, asfinishing materials, hand crafts, in meals. The project uses the principles of aerodynamic design.When designing the café,computer simulationsof the spaces were used to study the airflow and the cooling capacity of the water. The whole building is constructed by 7,000 bambooelements which have been treated using traditional Vietnamese methods. The café is surrounded by artificial lakes. * Location to be used only as a reference.

http://www.archdaily.com/226203/wnw-cafe-vo-trong-nghia/

Related:  Restaurant, baralimentaraVo Trong Nghia Architects

Cornerstone Restaurant / STUDIO RAMOPRIMO Architects: Studio Ramoprimo Location: Beijing, China Design team: Marcella Campa, Stefano Avesani, Pietro Peyron Completion: 2011 Area: 360 sqm Client: Damon Sun- Life Less Ordinary Group Ltd. General contractor: Guoye Decorative – Dean Group, China Photographs: Studio Ramoprimo The restaurant is located on the south-west corner of a office tower in Beijing CBD district. Ewha Womans University / Dominique Perrault Architecture Architects: Dominique Perrault Architecture Location: Seoul, Korea Partners: Baum Architects, Seoul Engineering: Perrault Projets, Paris (Architectural Engineers); VP&Green Ingenerie, Paris (Structural Engineers); HL-PP Consult, Munich (Building Services); Jean-Paul Lamoureux, Paris (Acoustic), Rache-Willms, Aix-la-Chapelle (Facades) Consultant: Jeon and Lee Partners, Seoul (Structural Engineer), HIMEC, Seoul (Mechanical Engineer), CG E&C, Seoul (Civil Engineer), CnK Associates, Seoul (Landscape) Built Area: 70,000 sqm Completion: 2008 Photographs: André Morin The complexity of the immediate site through its relationship to the greater campus and the city of Shinchon to the south demands a “larger than site” response, an urban response, a global landscaped solution which weaves together the tissue of the EWHA campus with that of the city. The Sports Strip, like the Valley, is many things at once. The pastoral nature of the campus is perhaps its most remarkable quality.

wNw Bar / Vo Trong Nghia Architects: Vo Trong Nghia Location: Phu Tho district, Thu Dau Mot Town, Binh Duong, Vietnam Project Completion: 2008 Construction Area: 250 sqm Photographer: Phan Quang The Nw bar is located in an artificial lake next to the wNw café. To create a contrasting space to the cafe, the bar is designed as an enclosed space which can be used for different purposes such as music concerts, shows, ceremonies etc. A structural bamboo arch system was designed for this dome; 10m high and spanning 15m across. Starbucks Coffee / Kengo Kuma & Associates Architects: Kengo Kuma & Associates Location: Dazaifu, Fukuoka Prefecture, Japan Client: Manten Corporation Structure: Jun Sato Structural Engineering Facility Design: Tosai Corporation, Kyu-den Ko Corporation Construction: Matsumoto-gumi Corporation Built Area: 212.98 sqm Completion: 2008 Photographs: Masao Nishikawa Location of this Starbucks is somehow characteristic, as it stands on the main approach to the Dazaifu Tenmangu, one of the most major shrines in Japan. Established in 919 A.D., the shrine has been worshiped as “the God for Examination,” and receives about 2 million visitors a year who wish their success. Along the main path to the shrine, there are traditional Japanese buildings in one or two stories.

Albi Major Theatre / Dominique Perrault Architecture The winning proposal for the Albi Major Theatre, designed by Dominique Perrault Architecture, aims at transforming the texture of the city as well as its cultural influence. Appearing as an outstanding architectural symbol, on the outskirts of the historic center, the architects gave priority to the presence of the Major Theatre instead of the cinemas, in order to organize around it a network of public spaces and of cultural facilities. Therefore, the Major Theatre will be its center. More images and architects’ description after the break. Vo Trong Nghia named Vietnamese Architect of the Year By popular vote on the architectural website Ashui.com, Vo Trong Nghia has been announced as Vietnam’s Architect of the Year 2012. The Quang Binh native was awarded over two other nominees after a four day public vote. A graduate of Japan’s Nagoya Institute of Technology class of 2002, Vo Trong Nghia leads an award-wining, self-titled practice known for its intricate bamboo and sustainable structures. View a selection of his work after the break. wNw Cafe / Vo Trong Nghia Stacking green / Vo Trong Nghia + Daisuke Sanuki + Shunri Nishizawa

The Parlor Pizzeria / Pathangay Architects with Aric and Jennifer Mei Architect: Pathangay Architects Designers: Aric Mei, and Jennifer MeiProject Architect: Joe DelereeLocation: Phoenix, ArizonaProject Year: 2009Project Size: 4,300 SqFtStructural Engineer: Schneider and AssociatesShell Construction: Shony ConstructionInterior Design: Aric Mei, Blake Britton, Charlie CarneyArtists: Aric Mei, Blake BrittonPhotography: Suad Mahmuljin – Perspectiv Studios, Aric Mei, Taube Photography Far from Italy, in the desert city of Phoenix Arizona you can feel at ease that both great pizza and architecture are nearby. The Parlor Pizzeria, an adaptive-reuse project completed in 2009, was designed by local architect Navin Pathangay with Pathangay Architects and Phoenix based artist and restaurateur Aric Mei with help from Jennifer Mei and Blake Britton, a sculptor and furniture maker.

Siamese Towers / Alejandro Aravena Architects: Alejandro Aravena, Charles Murray, Alfonso Montero, Ricardo TorrejonLocation: Campus San Joaquin Universidad Catolica de Chile. Santiago, Chile Collaborator: Emilio de la CerdaConstructed Area: 5000 sqm Structure: Concrete Coating: Glass, Fibrecement y Native woods Project Year: 2003 Construction Year: 2005 Budget: US$ 700 x sqmPhotographs: Cristobal Palma, Victor Oddo We were asked to build a glass tower to host everything that had to do with computers in the university. We saw three problems in this: the computers, the glass and the tower. The university asked us to question the type of architecture required for teaching now that everything depends on digital technology. Should architecture change now that we have computers?

Bamboo Booth 2012 / Vo Trong Nghia Architect: Vo Trong Nghia Location: Hanoi, Vietnam Architects in charge: Vo Trong Nghia, Masaaki Iwamoto, Takashi Niwa, Kosuke Nishijima Completion: April 2012 Photographs: Nguyen Quang Phuc, Vo Trong Nghia This exposition booth was exhibited in the “Vietnam Architecture Exhibition 2012″, held in Hanoi for 5 days in April, 2012. With the dimension of 3 x 8.6 m rectangle and 4.2-meter high and more than 10-ton weight, the booth was constructed in two days by using approximately 500 bamboos as the only material. Bamboos were chosen to express Vietnamese architecture culture. To cope up with the short construction time period, bamboos are placed straightly like brickwork to create massive wall, floor and roof in a minimalist manner.

Santa Rita Restaurant / Pedro Pacheco Architects: Pedro Pacheco Location: Lisbon, Portugal Project area: 90 sqm Project year: 2011 Photographs: FG + SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra The intervention site is located in Lisbon’s historical centre, on the ground floor of a Pombalinian building. It is a very common type of warehouse in these buildings, characterized by a single space defined by three vaulted areas with stone masonry walls and solid brick domes. Its maximum height is 4,15m and it is 16 meters long, 5,50m wide, having a total area of 102 m2. One of the ceiling tops has direct contact with the street, via two doorways, while the other has contact with a ventilation patio. The architecture project is meant to remodel the existing space for it to become a restaurant, by keeping and outlining its space and architectonic qualities: to maintain the longitudinal reading of the vaulted space, characterised by the lioz limestone arches and pilasters.

Head Offices Of CMT / Batlle & Roig Architects Architects: Battle & Roig Architects – Enric Batlle, Joan Roig Location: Barcelona, Spain Collaborators: Goretti Guillén, Meritxell Moyá, Helena Salvadó, architects, G3 Arquitectura, STATIC, Gerardo Rodríguez, engineer, structure, PGI Grup SL, installations Design Date: 2008 Construction Date: 2010 Client: Grupo Castellví Contractor: Dragados Façade: Moyser Installations: Axima, Imemsa Area: 12,000 sqm Photographs: Courtesy of Batlle & Roig Architects Like the INTERFACE building, the building for the Telecommunications Market Commission (CMT) is situated in the 22@ district. In this case, the building forms part of a complex, 22@ Business Park, developed by Grupo Castellví and containing a large business complex of over 41,000 m2 of offices and hotels, delimited by four streets: Bolivia, Ciutat de Granada, Sancho d’Àvila and Badajoz. The CMT building stands on a long, narrow site that presents its main façade to Carrer Bolivia and is delimited to either side by a passage.

Related: