background preloader

Gör din långa länkar korta

Gör din långa länkar korta

http://korta.nu/

Related:  IKT tipssofiagullanderIKTIPKTiPad appar och idéer

Boka tider snabbt och smidigt (utan att dubbelboka) Att fixa tider och bokningar till utvecklingssamtal – det går att göra på ett smidigt sätt. Här ska jag berätta om Doodle och WhenisGood. Doodle När jag för några år sedan deltog i Skolverkets referensgrupp för IT i skolan, använde de sig av Doodle för att vi skulle kunna boka in tider till ett kommande möte. Jag använde sedan samma verktyg i den nätverksgrupp om digitala verktyg, som jag hade hand om i kommunen, när vi skulle ordna samåkning till en IT-mässa. Och efter det spred sig verktyget till flera av de olika skolorna på vår lilla ort. Det är nu ganska väl använt på sina håll just när det gäller att boka utvecklingssamtal.

Enkel förrätt: Bruschetta med kronärtskocksröra Fler gäster, denna gång på mat. Vi gjorde i ordning god pestokyckling, med bruschetta till förrätt och världens godaste efterrätt (berättar mer om den sen). Dessa små godingar är jätteenkla att fixa och går att förbereda i förväg, vilket jag gillar. När Linda bjöd på middag för några veckor sen så gjorde hon liknande, som var sååå goda. Så, jag rörde ihop dessa och ställde fram till gästerna och dom tog slut helt och hållet.

Ipad/Iphone & kamera För de som använder surfplatta av annat märke än Apple rekommenderar jag starkt ett besök på Tortalk hemsida de har lyckats med att använda talsyntesen på ett riktigt bra sätt jag är mycket imponerad Ipad och iphone har numera både talsyntes och diktafon inbyggt. Du kan alltså nu mera läsa med öronen och skriva med munnen. Du markerar bara texten och trycker på läs upp så läser din ipad/iphone upp texten för dig. Du trycker på mickrofonen bredvid mellanslag och pratar så skriver ipad/iphone åt dig. Google-verktyg Google tillhandahåller många verktyg som kan vara användbara för undervisning och administration. Denna sajt är till för dem som behöver hjälp med att komma igång med att arbeta med Google-verktyg. Genom att få eleverna att använda Google-verktyg, speciellt Google Dokument kan vi bli kvitt en hel del "filadministration". Istället för att eleven skickar ett arbete i filformat som kräver administration skickar hen en länk till Google Dokumentet och på så vis slipper läraren "filhanteringen" helt och hållet i och med att dokumentet som "bollas" mellan lärare och elev finns på en server på nätet. Det formativa arbetet innebär att man just ska "bolla" arbeten fram och tillbaka och Google Dokument är ett bra sätt att göra det på. Vill man driva det här ännu längre kan man som lärare skapa ett dokument per elev där alla elevens arbeten samlas.

Livets glada pussel: Lärakänna med IKT Nu har terminen dragit igång med full fart! I tre veckor har eleverna fångats upp i skolans famn =) Många elever som man haft från förra året, men även några nya ansikten förutom en hel hög med härliga år 4:or. För att skapa relationer är det viktigt att hjälpa eleverna att våga visa vem de är, inom Vittra startar vi alltid med några veckor av kulturarbete, bygga en IUP, lärakänna, kunskapsfunderingar och uppstart av första temat för terminen. Men hur gör man då för att lära känna varandra?

#SETT2015 STL – skriva sig till lärande med digital teknik och formativ bedömning Nästa föreläsning på SETT handlade om en forskarstudie där man från årskurs 1 arbetar på de digitala arenorna och med formativ återkoppling och kamratbedömning för att skapa de bästa förutsättningarna för alla elevers läs- och skrivutveckling. Man lägger mycket kraft på samarbete och interaktion, eleverna läser varandras texter och ger återkoppling med hjälp av digitala verktyg. Länk till forskningen. Annika Agelli Genlott arbetar som skolutvecklare i Sollentuna kommun och är doktorand vid Örebro Universitet. Hemligheten verkar vara att kombinera IKT och nyckelfaktorer för lärande. Nyckelfaktorer för lärande: Ett QR-kodat skolbibliotek Igår påbörjade vi äntligen vårt projekt med digitala recensioner/rekommendationer av böcker i skolbiblioteket. Reecensioner som nås via QR-koder som vi har klistrat in i böckerna. Koderna läser man av med en QR-läsare som man kan ladda ner gratis till sin telefon eller iPad. Allt som behövs är en internetuppkoppling. Vi kommer dessutom att framöver tillhandahålla ”avläsnings-iPads” i biblioteket för de som inte har egna.

LÄNKAR Kollaborativa kommentars- och delaytor kan bland annat användas för att snabbt fånga upp var eleverna befinner sig, hur de har förstått mål och syfte med arbetet. Inledningsvis, under eller i slutet av en lektion/ett projekt kan man ge eleverna möjlighet att dels formulera för sig själva och dels återkoppla till läraren hur de uppfattat målet, genomgången eller instruktionerna. Det brukar kallas för exit tickets och jag och mina elever brukar använda oss av följande kanaler för detta ändamål.

Siri på iPad/iPhone En av de bästa sakerna med uppdateringen till IOS 8 tycker jag är möjligheten att använda Siri. Med hjälp av Siri kan man prata in sin text istället för att skriva, men ändå få den som skriven text. Jag har provat flera olika dikteringsappar tidigare och jag tycker att Siri är riktigt bra där. Jag har elever med läs- och skrivsvårigheter och dyslexi som testat och de är mycket nöjda. Siri är ingen app utan finns på på iPaden/iPhonen i och med att man uppdaterar till IOS 8. För att aktivera funktionen går du på inställningar.

Krämig vaniljpannacotta med kaneldoftande äppelkompott - Alla goda ting Go kväll, Resten av familjen sover och jag sitter vaken så jag tänkte passa på att blogga om en fantastiskt god dessert som vi åt för några dagar sedan. Här hemma gillar vi pannacotta och det är ju verkligen en dessert som går att variera i det oändliga. Här på bloggen kan du bland annat hitta en vaniljpannacotta med hallon, en daim-pannacotta och en pannacotta med smak av fläder. Alla är de goda på sitt sätt och man kan verkligen anpassa pannacottan efter vad man har hemma och vad man tycker om.

Related: