background preloader

Stacking green / Vo Trong Nghia + Daisuke Sanuki + Shunri Nishizawa

Stacking green / Vo Trong Nghia + Daisuke Sanuki + Shunri Nishizawa
Architects: Vo Trong Nghia, Daisuke Sanuki, Shunri Nishizawa (Vo Trong Nghia Co., ltd.) Location: Saigon, Vietnam Photographers: Hiroyuki Oki Whoever wanders around Saigon, a chaotic city with the highest density of population in the world, can easily find flower-pots crampped and displayed here and there all around the streets. This interesting custom has formed the amused character of Saigon over a long period of time and Saigonese love their life with a large variety of tropical plants and flowers in their balconies, courtyards and streets. The house, designed for a thirty-years-old couple and their mother, is a typical tube house constructed on the plot 4m wide and 20m deep. The front and back façades are entirely composed of layers of concrete planters cantilevered from two side walls. The distance between the planters and the height of the planters are adjusted according to the height of the plants, which varies from 25 cm to 40 cm. Related:  Green ArchitectureVNVo Trong Nghia Architects

Skolkovo Residential Area / Arch Group Skolkovo Innovation Center (‘Russian Silicon Valley’), a high-tech hub to be built at Skolkovo near Moscow, Russia, is intended to concentrate international intellectual capital, thereby stimulating the development of break-through projects and technologies. The modern approach to residential buildings often creates a feeling of isolation. A person has his or her own apartment and a little garden, while neighbors are perceived as competitors. The new residential area, including apartment houses and townhouses, designed by Arch Group, is designed for temporary accommodation of the scientific elite shown in the apartment houses while the townhouses feature a multi-layered environment. The complex will be built within the limits of New Ivanovo and Odintsovo townships, near the village of Skolkovo located in the eastern part of Moscow’s Odintsovsky on the Skolkovsky highway, 2 km west of the MKAD Moscow beltway. The residential clusters are situated in a unique ecological environment.

Bamboo Booth 2012 / Vo Trong Nghia Architect: Vo Trong Nghia Location: Hanoi, Vietnam Architects in charge: Vo Trong Nghia, Masaaki Iwamoto, Takashi Niwa, Kosuke Nishijima Completion: April 2012 Photographs: Nguyen Quang Phuc, Vo Trong Nghia This exposition booth was exhibited in the “Vietnam Architecture Exhibition 2012″, held in Hanoi for 5 days in April, 2012. With the dimension of 3 x 8.6 m rectangle and 4.2-meter high and more than 10-ton weight, the booth was constructed in two days by using approximately 500 bamboos as the only material. Bamboos were chosen to express Vietnamese architecture culture. To cope up with the short construction time period, bamboos are placed straightly like brickwork to create massive wall, floor and roof in a minimalist manner. The Company calls it “bamboo masonry”, or a quasi log house structured by bamboos. By the same token, three 8.6-meter-long bamboos were aligned horizontally and connected each other, making one masonry unit. This booth creates two different expressions of wall.

Bamboo Wing / Vo Trong Nghia Architects: Vo Trong Nghia Location: Flamingo Dai Lai Resort, Vinh Phuc province, Vietnam Completion Year: 2010 Construction Area: 1,600 sqm Photo credit (construction): Vo TrongNghia Co., Ltd. Photographs: Hiroyuki Oki Inspired by nature, “Bamboo wing” takes the form of bird wings and floats over the natural landscape of the site situated near Hanoi, Vietnam. This unique structure, flying over the sky as bird wings, allows us to experience a 12 meter open space without any vertical columns.The open space can be used for many purposes such as wedding parties, live music concerts, ceremonies etc. The shape of the roof as bird wings is good for capturing the wind inside the building. * Location to be used only as a reference.

Solar House / studio Albori Architects: studio Albori Location: Vens (Val d’Aosta), Italy Project Team: Emanuele Almagioni, Giacomo Borella, Francesca Riva Project Area: 83 sqm Project Year: 2011 Photographs: Courtesy of studio Albori The project originates from the stunning view offered by the site and the particular generosity of its exposition to the sun. The house is situated at 1750 metres above sea level, in Valle d’Aosta, behind the small village of Vens, facing an arc of mountains stretching from Monte Emilius to the massif of Gran Paradiso and Grivola. The wooden frame which constitutes the weight-bearing structure is visible on the south façade – which all the internal rooms look onto – consisting in the main of windows and is open to the sun and the landscape, while it is completed with a wooden casing with robust isolation on the other sides. The wood used in the structure and on the façades is local larch, which is untreated and unpainted.

Green Building and Climate Resilience: A Report by the U.S. Green Building Council + University of Michigan As many of us have already realized, sustainable design contributes to an awareness of environmental patterns and thereby creates communities that are more resilient to the devastating effects of the natural disasters that we have seen across the globe in recent months. Many people have accepted the cause and effect relationship that exists between current practices – those that pollute water and food sources, strip minerals, disturb fault linesand throw off ecosystems – with the rapidly increasing changes in climate. For those that do not, U.S. Green Building Council and the University of Michigan released this report: Green Building and Climate Resilience: Understanding Impacts and Preparing for Changing Conditions, which addresses pre- and post-emergency management situations while stressing a consciousness about the environment and ways in which to design and build communities that are physically and structurally prepared for natural disasters. More on this report after the break.

wNw Cafe / Vo Trong Nghia Architects: Vo Trong Nghia Location: Binh Duong Province, Vietnam Completion: 2006 Project team: Minoru Sakata, Hisanori Ohara, Nguyen Hoa Hiep Photographs: Dinh Thu Thuy, Hiroyuki Oki We already published two projects by vietnamese architect Vo Trong Nghia, the wNw Bar and the Bamboo Wing. Both of them showcased a correlation between modern architecture and nature, with heavy use of bamboo and wood. This new project follows the same line. The project uses the principles of aerodynamic design.When designing the café,computer simulationsof the spaces were used to study the airflow and the cooling capacity of the water. The whole building is constructed by 7,000 bambooelements which have been treated using traditional Vietnamese methods. The café is surrounded by artificial lakes. * Location to be used only as a reference.

Binh Duong School / Vo Trong Nghia + Shunri Nishizawa + Daisuke Sanuki Architects: Vo Trong Nghia, Shunri Nishizawa, Daisuke Sanuki (Vo Trong Nghia Co., ltd.) Location: Binh Dương City, Vietnam Area: 5,300 sqm Photographs: Hiroyuki Oki Binh Duong, a new city which is 30 minutes away from Ho Chi Minh City, has a typical tropical climate all year round. The site is located in the middle of a flourishing forest with a wide variety of green and fruits, running rampant. This is where folks spending their time under the shade of trees. The building is located in 5300 square meters abundant land, consisting of a maximum height of five levels, with the intention of being surrounded by the height of the forest around. We designed the school as a continuous volume in order not to disturb any school activities. This continuous volume has a gentle slope surrounding the two courtyards as a geographical hill, lessens the aggressive height between the building and the peaceful site.

Earth House / Jolson Architecture Interiors Architects: Jolson Architecture Interiors / Stephen Jolson, Adam Muggleton, Bianca Winter Location: Victoria, Australia Builder: Crest Building Co. Structural Engineer: Burns Hamilton & Partners Pty Ltd Landscape Consultant: Matoba Landscape Consultants Pty Ltd Project area: 465 sqm Photographs: Scott Newett, Earl Carter Earth House is a 465 sqm 4 bedroom residence. With integrated landscaped garden on a 97-acre property in coastal Victoria, this holistic architectural project blurs the line between architecture, interior, landscape and furniture design. Careful consideration is made to site and context to ensure the house contributes to the rural characteristics of the area from all exterior and interior vantage points. Constructed primarily in rammed earth using local Dromana crushed rock, this split- level house seemingly rises from the landscape and cranks to capture the sweeping rural and coastal panoramic views.

House at León / ALARCÓN + ASOCIADOS Architects: Alarcón + Asociados / Alberto Alarcón Location: León, Spain Collaborators: Sara Rojo, Carlos Tomás, Clara García, Heloise Project Year: 2009 Project Area: 310 sqm Photographs: Pablo Cruz, Alberto Alarcón This project is a home that was easily built on a low budget with minimum effort and total warranty. The spatial model was inspired by traditional chinese architecture with three linked rooms building a domestic space. The rooms are linked yet separated. As the result of the spacial game, the room, which was modified during construction, is not directly represented by the final skyline. This is a sustainable and low energy home that is warm during the winter while cool in the summer.

wNw Bar / Vo Trong Nghia Architects: Vo Trong Nghia Location: Phu Tho district, Thu Dau Mot Town, Binh Duong, Vietnam Project Completion: 2008 Construction Area: 250 sqm Photographer: Phan Quang The Nw bar is located in an artificial lake next to the wNw café. To create a contrasting space to the cafe, the bar is designed as an enclosed space which can be used for different purposes such as music concerts, shows, ceremonies etc. A structural bamboo arch system was designed for this dome; 10m high and spanning 15m across. The main frame is made by 48 prefabricated units, each of them is made of several bamboo elements bound together. As a new architectural element, the style of the two buildings of wNw becomes the focus of the landscape and work in harmony with the surrounding residential area. It represents not only modernism but also traditions. * Location to be used only as a reference.

Vo Trong Nghia named Vietnamese Architect of the Year By popular vote on the architectural website Ashui.com, Vo Trong Nghia has been announced as Vietnam’s Architect of the Year 2012. The Quang Binh native was awarded over two other nominees after a four day public vote. A graduate of Japan’s Nagoya Institute of Technology class of 2002, Vo Trong Nghia leads an award-wining, self-titled practice known for its intricate bamboo and sustainable structures. View a selection of his work after the break. wNw Cafe / Vo Trong Nghia Stacking green / Vo Trong Nghia + Daisuke Sanuki + Shunri Nishizawa wNw Bar / Vo Trong Nghia Binh Duong School / Vo Trong Nghia + Shunri Nishizawa + Daisuke Sanuki Bamboo Booth 2012 / Vo Trong Nghia via Thanhnien News

The Vanke Sales House / AECOM Architects: AECOM Location: Xiamen, China Architect In Charge: Aki Omi Project Director: Hiroyuki Shinohara Project Manager: Yi-Chieh Su Design Team: Sergio Marquez, Jie Edence Zhao, Yi-Ting Alice Chiu, Po Wei Lai, Chao Wei-Hsiang Year: 2012 Photographs: Sergio Marquez Landscape Team: Aki Omi, Taku Suzuki, Xiaoyang Zhao, Joseph Claghorn, Garren Owens The Vanke Sales house design took on an interdisciplinary approach between AECOM San Francisco landscape team and AECOM Shanghai Architecture and Urbanism team with a set goal to produce architecture and landscape that was in dialogue with one another. The Landscape strategy involved a field of mounds at the entrance to the sales house each with different heights, plantings, and spaces formed by spiral trails that take you up their tops and back down again. In the case of the sales house the program required linear movement from one end of the building to the other as a device to move people through.

Buildings Sprout Living Walls by Green Over Grey White Rock, a small surburb outside of Vancouver, Canada can now boast to having the largest green wall in North America thanks to Green Over Grey, Vancouver, Canada-based company that design and install green walls (also known as living walls). The once bare 3000 square foot wall is now a lush garden of a wide variety of plant life. It is located on the facade of the Semiahmoo Public Library and RCMP Facility. This living wall is literally a breathing, photosynthesizing skin. “The large diversity of plant species chosen creates a balanced ecosystem that is an urban oasis for bees, butterflies and hummingbirds,” says Patrick Poiraud, Principal at Green over Grey – Living Walls and Design, the Vancouver-based company designing and constructing the wall. The wall benefits both the inhabitants of the building and the passersby of the area. Via Contemporist

LAM Café / a21 studio Architects: a21 studio – Nguyen Hoa Hiep, Nguyen Qui Nhon Location: NhaTrang, Vietnam Year: 2011 Photographs: Hiroyukioki Located in the city center of NhaTrang, LAM Café is the place where the local people and the tourists from every where can come to enjoy not only coffee but also the architectural space. The name of LAM, which means ‘louvers’ in English, expresses the structure and the architectural concept by itself. The roof that has the shape of coconut leaves covers 350m2 of the 800m2 total area. The building is located in there sidential area that isnot stylish and tidy so that the roof is designed carefully to control and support the nice view. Wooden louver system isnot only the aestheti celement butal so the solution for construction. * Location to be used only as a reference.

Related: