background preloader

Behind the News

Behind the News

https://www.abc.net.au/btn/

Related:  Lesson plans, printables and other resoursesmedinexEnglishNewswatch

Slutet är här – sista minuten-inspiration i undervisningen Det mesta är rättat, betygen är nästan satta och de nationella proven är rättade men långt ifrån införda i de digitala systemen…undervisningsinspirationen och orken tryter: Vad ska eleverna göra nu då fram till lovet? Frukta inte, här kommer ett par förslag på digitala aktiviteter som gynnar elevernas digitala kompetens (t.ex. genom att de lär sig hantera digitala verktyg, granskar internetspråk eller använder digitala verktyg för att lära sig ämnesinnehåll) och som dessutom är lätta att genomföra. Skapad i Canva. Photo by Neonbrand on Unsplash. Alla ämnen Låt eleverna skapa Kahoot genom att ställa frågor om undervisningens innehåll detta läsår.

Från darrig och skraj till stolt talare Eleverna får bara några minuter på sig att läsa igenom en nyhetsartikel innan de ska hålla tal om den.Foto: Aline Lessner Att prata inför klassen har alltid varit det allra värsta genom hela min skoltid. Det har liksom tagit bort glädjen från mycket annat. Men jag vet att jag måste jobba med det. Det blir ju knappast mindre av detta på universitetet eller i arbetslivet, säger Nelly Robertsdotter som är 17 år och går på humanistiska programmet. Vi befinner oss på det anrika gymnasiet Katedralskolan som ligger mitt bland kullerstensgator i centrala Lund. New teacher? Welcome! Oavsett om du använder ett läromedel eller ej är det bra att ha några grundpelare att bygga din undervisning på. Jag ska försöka förmedla de viktigaste för min undervisning. Självklart är detta inte någon komplett lista, men jag har några saker jag hela tiden faller tillbaka på. Grunden för att kunna arbeta läromedelsfritt är att jag har någon plattform för att samla nya ord, som grund för elevernas vokabulärarbete. Det finns flera varianter, men jag har landat i Quizlet

Newsreel: 2014-01-25 Nyheter från hela den engelskspråkiga världen, presenterade på lätt engelska. Rubriker: Amerikan betalar 350 000 dollar för att få jaga noshörningar. För varmt för tennis i Australien. Malta-pass till salu. Tonåring från England når Sydpolen. Skam nu även för engelskan och språkvalet Den norska serien SKAM blev snabbt populär då den utgår från problem som många unga kan känna igen sig i men även för att den utspelar sig i realtid med interaktion i sociala medier med karaktärerna i realtid. Det gör att serien känns väldigt trovärdig och realistisk. Som lärare har du möjlighet att just med den kritiska biten av läsning av faktion och sätta det i relation till samtiden. Under våren har det dessutom kommit en hel rad adaptioner av serien SKAM som möjliggör för fler ämnen att arbeta med en ungdomsnära multimodal text i både engelskan samt språkvalet. Fransk, tysk, italiensk, holländsk samt spansk adaption

But what did the British really do? · Lärarnas Riksförbund Upplägg För att utmana mina elever valde jag att väva ihop dessa bitar till ett projekt om imperialismen. Upplägget är:  Pappa döstädade inte - och glad är jag! - News55 Min pappa samlade på allt. Vi brukade fråga: ”Är detta något som fungerar eller är det bara ’bra att ha’? Det har nu gått ett drygt år sedan pappa gick bort. Vi rensar fortfarande i hans lådor med papper och korrespondens i huvudsak från 1940- och 50-talen. Han dö-städade inte. Och glad för det är jag. Så får du mer uthålliga elever – 4 bra tips! - mystudyweb Låt eleverna sammanställa en ”Wall of Fame” att hänga i klassrummet eller i korridoren med exempel på kändisar och berömda personer (både levande och döda) som alla har varit med om stora tragedier och bakslag i sina liv, men som ändå till slut lyckats tack vara sin uthållighet och ”grit”. Låt gärna eleverna komplettera listan med personer de har i sin närhet, kanske intervjua en äldre släkting eller någon de känner i eller utanför skolan som de upplever har ”grit”. Exempel på berömdheter som skulle passa är t.ex: Albert Einstein, Bill Gates, J.K Rowling, Malala, Selma Lagerlöf eller Walt Disney. Ja, listan kan göras lång… Äldre elever kan uppskatta att se Steve Jobs berömda tal till avgångstudenterna på Stanford universitetet 2005. Förutom att det är ett mycket välskivet tal så innehåller det flera bra ämnen att arbeta vidare med, bland annat mantrat “Stay hungry, stay foolish”.

Hörförståelse med strategier som hjälp Vi arbetar med hörförsteålse i min språkvalsgrupp, de elever som inte läser något språk, och programmet vi utgår från är News Reel Easy från UR. Programmet är ett par minuter långt och finns också i en svårare variant här. Eftersom jag har elever som inte når målen i engelska och många främst behöver träna på att lyssna så arbetar jag med strategier för att ge dem verktyg för att lyssna aktivt. Som ni ser är det samma upplägg med strategier som vid läsning och det ger dem en röd tråd av att strategier är tillämpbara vid många olika uppgifter. Vi gör så här: Undervisning om normer i engelskundervisningen · Annika Sjödahl När jag gjorde planeringen till Avicii, som jag har skrivit om tidigare med rubriken Stora grabbar gråter inte så hämtade jag inspiration från den här bloggen . Där fanns ett tips om att eleverna hade fått skriva ur ett annat perspektiv för att belysa de normer man upplever begränsar pojkar och flickor i vardagen. Jag ville använda den ingången och gjorde en planering som tar avstamp i låten med titeln If I were a boy/girl.

Hur skriver man ett författarporträtt? Hur skriver man ett författarporträtt? Hur skulle det vara att vara en författare? Varifrån kommer alla fantastiska historier? Europaskalans språknivåer- vilken nivå vill du nå?  Att lära sig ett språk fullt ut tar tid. Ett hett tips från oss på kurser.se är såklart att gå en språkkurs för att få en bra start på språkinlärningen. Många kursarrangörer använder Europaskalan för att visa vilken nivå du bör ligga på för att kunna tillgodogöra dig kursen. Europaskalan för språk är skala med flera språknivåer för att du själv ska kunna bedöma vilken nivå du befinner dig på.

Related: