background preloader

Better Assessment. Better Learning.

Better Assessment. Better Learning.

Ipad/mobilen som ett alternativt verktyg 15/9 Hur använder jag ipaden/mobilen på bästa sätt för min elev ? Detta är en fråga som jag ofta får av pedagoger. På denna kursen kommer vi att titta på möjligheterna för elever med läs och skrivsvårgheter. Vi tittar på dessa appar: Tala Markering- detta är en talsyntes som ingår i alla ios enheter (iPad, iPhone mm) för att få detta att fungera måste man ställa in ipaden. Klicka på inställningar- Allmänt- Hjälpmedel-Tala Markering- Sätt på denna och sänk hastigheten och välj Markera ord- Röster- Svenska- välj Förbättrad kvalitet(tar lite tid att ladda ner). Clarospeak (7kr)- Talsyntes där man får klistra in texten i appen för att få den uppläst, man kan även skriva i den och då läses varje ord upp och hela meningar. Prizmo (75kr)- en OCR-läsare med inbyggd talsyntes. Pixter (22kr)- en OCR-läsare som fungerar bra där det endast är text. ClaroPDF (7kr)- PDF-läsare med flera smarta extrafunktioner. Dragon Dictation(0kr)- Appen som skriver vad du säger. Inlästa böcker Webbresurser:

TIE CO 13 Schoology: TIE Group Welcome! Please feel free to use our shared notes doc (linked as the first link over on the left and a page on this site) for any session! And please feel free to share it! This site will house all of our presentations for the conference. Please feel free to use the links on the side to get in touch with us after (or during) the conference! Thanks for sharing this site with your friends. It is very likely that we will be working on these pages until minutes before the sessions begin.

Vinnare i skapande av berättelser | Min blogg som lärare Har nu haft möjligheten att använda ipads och datorer i min undervisning. Jag provar mig fram då det fortfarande är nytt för mig och för eleverna. Det senaste projektet vi startade var att under bilden skapa en egen sagofigur. Därefter fick de skriva en berättelse om denna sagofigur. De började med att skriva den i sin skrivbok och många kom igång, några riktigt bra andra knappt. - Jag orkar inte – Jag kommer inte på nåt När jag då tar fram ipads och berättar att de som vill får använda dessa för att skriva och att man kan gå och hämta datorerna för att fortsätta sin berättelse, vänder det för några. Framförallt för dem som tycker det är jobbigt att skriva. De duktiga som redan kommit långt tänker annorlunda. - Måste jag skriva om det jag skrivit redan? Men att sedan läsa deras texter när det blir ganska mycket text även för dem som normalt sett tycker det är jobbigt att skriva, det är då man ser vinningen i detta! Nästa steg nu är att jag kommenterat texterna och petat i lite stavning.

IWB Scandinavia AB | DJEEO DJEEO Education är ett unikt dataspel som förenar IT med fysisk aktivitet kombinerat med träning i kommunikation och socialt samspel på ett sätt som tidigare ej varit möjligt i Sverige. I Danmark har man med stor framgång spelat DJEEO sedan 2008 och i dagsläget spelar över 200 000 elever regelbundet DJEEO runtom i landet. Låt dina elever bli ”agenter” och lösa problem utomhus tillsammans. För att hitta till uppgifterna krävs kommunikation med ”kontrollrummet” där lagkamraterna sitter och via Google maps, GPS sändare, och mobiltelefoner lotsar agenterna till rätt plats. DJEEO främjar inlärning på elevernas villkor samtidigt som det bidrar till ökat välbefinnande genom att ALLA som spelar rör på sig mellan 3-5 km beroende på banans längd. Låter det spännande? IWB Scandinavia AB är svensk distributör för DJEEO och representerar DJEEO i Sverige. IWB Scandinavia AB Bastionvägen 4 35261 Växjö +46470728180 +46707507057 Kontaktpersoner

Icloud Drive: Så använder du Apples Dropboxdödare Du har säkert hört talas om Icloud Drive, en ny funktion som är en av höjdpunkterna i både IOS 8 för Iphone och Ipad och OS X Yosemite som släpptes i slutet av förra veckan. Innan Yosemite kom hade funktionen inte riktigt aktiverats ordentligt på IOS-sidan och vi rekommenderade användare som ville fortsätta synka filer mellan Mac och IOS att vänta med att aktivera den, men nu ska allt vara igång och du kan börja använda den ordentligt förutsatt att du gått över till IOS 8 och OS X Yosemite på alla dina enheter. Så vad är då Icloud Drive och hur använder du den? Mer frihetDen största orsaken bakom att Apple har utvecklat Icloud Drive är att många användare aldrig använde Iclouds gamla dokumentsynkronisering och istället använde Dropbox, Box, Google Drive eller Onedrive. Som du säkert förstår kan du numera göra detta även med Icloud och det gör Apples molnlagring betydligt mer jämbördig med de andra tjänsterna. Icloud Drive finns även för Windows.

Trådlösa datornätverk - Strålsäkerhetsmyndigheten Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer att allmänhetens exponering för radiovågor från trådlösa datornätverk inte innebär några hälsorisker. Liknande bedömningar gör i stort sett alla strålsäkerhetsmyndigheter i hela världen, inklusive ansvariga myndigheter i våra nordiska grannländer och Världshälsoorganisationen (WHO). Anledningen är att den som vistas i närheten av ett trådlöst datornätverk endast exponeras för mycket låga nivåer av radiovågor. Det finns inte heller något övertygande vetenskapligt bevis för att svaga radiovågor innebär några hälsorisker. Strålsäkerhetsmyndigheten har mätt exponeringsnivån i skolmiljö där trådlösa datornätverk används. Trådlösa datornätverk sänder som en mobiltelefon Både routern och datorns nätverkskort sänder radiovågor. Radiovågornas styrka minskar mycket snabbt med avståndet till sändaren. En router som är i stand-by läge skickar bara data för att meddela datorer att nätverket är tillgängligt.

Bättre på huvudräkning med matteapp I ett pilotprojekt på Lilla Alby skola i Sundbyberg fick två klasser i årskurs två använda matteappar i undervisningen i stället för matteboken. Eleverna fick göra ett diagnostiskt test både före och efter studien, där de fick lösa 36 additionsuppgifter och 36 subtraktionsuppgifter på tid. Resultatet visar att nästan alla elever förbättrade sig till sluttestet. Och deras lärare Lotta Nilsson har också märkt en stor förbättring hos sina elever. – Eleverna har blivit mycket bättre på huvudräkning. Appen som testats heter ”Mattebageriet” och är utvecklad av företaget Pi Education i Skåne. – Jag fick idén att man kunde visualisera talsystemet med kakor och bakplåtar. – Att det verkar funka så bra tror jag beror på att vi börjar med en bra pedagogisk modell, som är väl avstämd med lärare, forskare och barn, och utgår från den när vi utvecklar appen, fortsätter han. Allt utgår från talsystemet där entalen kallas ”ensamma kakor” och tiotalen ”en hel rad kakor”. Läs mer här.

Canva och årshjul Har nu testat Canva ett par gånger och är helt såld! Har tittat på Canva tidigare men inte hunnit med att kika vidare utan den blev liggande i min "testa-sen"-mapp. Men för några veckor sen tipsade Niclas Vestlund i fbgruppen "IKT-verktyg", som jag har startat, om Canva och jag kikade på hans instruktionsvideo och kände genast att jag fick flytta upp denna på prioritetslistan =D Canva.com är grymt! Man kan göra posters, inbjudningar, facebookcovers osv, det finns färdiga mått att välja mellan, men man kan också välja egna mått på bilden. När man sedan valt kan man utgå utifrån färdigdesignade för inspiration eller skapa från noll. Det finns hur mycket gratisobjekt som helst att använda för att göra sin grafiska design riktigt proffsig. När man är klar med sitt projekt kan man ladda ner det antingen som .png eller .pdf Jag har under det senaste veckorna skapat massor av olika saker; Facebookcovers, Twitterheader, posters till vår filmfestival på skolan osv Så jag skapade denna: 1. 2. 3.

IKT-skafferiet Att googla – är det så enkelt? | Mias klassrum Mina 7or har fått varsin dator. Är det bra så? Sätt igång och jobba? Nej, vi måste faktiskt lära dem använda den också. Vad ska de lära sig? Lärplattformen? Tillsammans med min VFU-student har jag plockat fram lite grundläggande instruktioner kring informationssökning på nätet och källkritik. Efter en genomgång och några exempel fick eleverna parvis leta information om olika saker på nätet. Den första frågans syfte var att få eleverna att leta rätt på ett annat lands toppdomän. Här var syftet att hitta lgom många sökord, inte skriva in en hel fråga på google. Fråga tre var en typisk språklärarfråga. Fråga fyra är en liten flört med de elever som intresserar sig för internetflugor, för Church of the Flying Spaghetti Monster är onekligen ett populärt internetfenomen. Den sista frågan är svår på flera sätt. Då jag själv bara medverkade på en av de två lektioner då eleverna fick arbeta med detta vet jag inte riktigt hur det gick med de sista frågorna. Här finns övningen att ladda ner.

Ett enkelt sätt att använda Minecraft i matematiken | SpelLäraren Ett enkelt sätt att använda Minecraft i matematiken Om du som pedagog gärna vill börja använda Minecraft som pedagogiskt verktyg så kan jag tipsa om ett enkelt lektionsupplägg för att komma igång. Låt eleverna skapa en ny värld som är ”super flat” (vilket betyder att världen är helt platt, utan till exempel byar, berg och hav). Exempel 1 (area) - Säg till eleverna att de ska bygga en vägg som är till exempel 2 block hög och 4 block bred. - Förklara hur man räknar ut area (om de inte redan vet) - Utgå från att varje block är en meter bred och räkna ut arean på väggen (2*4=8) - Be eleverna att räkna blocken som bildar väggen. - Låt eleverna sen bygga större murar som de sen ska räkna ut arean på. Exempel 2 (area, volym) - Vill man expandera idén och göra den lite mer spännande så kan man be dem att bygga ett fyrkantigt hus som de ska använda för att skydda sig mot minecrafts ”monster” och även bygga en mur runt byggnaden.

AirServer Åhhhh! Det är så roligt! Blev nyfiken på detta eftersom att jag älskar min iPad, men tycker att det är liiiiite jobbigt att hålla i adaptersladden. Många har hittat på fiffiga lösningar med gummisnoddar etc, men jag hade redan börjat tröttna på att vara fast i projektor. För några dagar sen kom de en diskussion på fb ang AirServer och jag blev nyfiken på det, eftersom jag suktat efter en appletv ett tag. Sagt och gjort! Laddade hem trialversionen och satte igång och testade lite grann. Hade såklart insett att; Detta ska jag köpa! Och dagen efter passade jag på att hugga tag i rektorn, som tyckte att det var underbart! Vad är nu AirServer? Har bara haft AirServer i 2 dagar och har redan hunnit testa lite grann, samt har en massa idéer i huvudet. Här är mina startappar som jag tänkte använda som inspiration till kollegor: Explain everything; Bra som wb, kan lägga in en webbläsare som man kan ha aktiv eller rita på. TeachersPick; SlumpApp. Bambuser; Video/livesändning. Sammanfattning;

Related: