background preloader

Quick Tips Videos

Quick Tips Videos

https://m.youtube.com/playlist?list=PLcCI70ryDObamcsmHveyCTsOcuHREC3v0

Related:  Nätsmart

Porr lär unga att sexuellt våld är okej – Skolfamiljen Kanske har du gått på en av de många myterna om porr? ”Mitt barn tittar inte.” Men unga möter det här mycket tidigare än vi vill tro. Hur tar jag en diskussion om pornografi med mitt barn? Meghan Donevans tipsar. ”Filter är inte lösningen!” Tidningen Expressen publicerade den 12 januari i år en debattartikel med rubriken och kravet ”Inför porrfilter i alla skolor och förskolor”. Flera politiska partier har anslutit sig till kravet. Vi arbetar med utbildning och ungas personliga säkerhet på nätet och ser med oro på dessa krav. De mer centrala argument som finns mot att införa filter på skolornas datorer kan sammanfattas med att filter är en teknisk lösning med uppenbara begränsningar som skapar en falsk trygghet, när fokus istället borde vara att ge barnen det stöd de behöver för att hantera vad de möter på nätet. Det finns mycket innehåll på nätet och sociala medier som kan verka skrämmande och obehagligt för både barn och vuxna. Några av de företeelser som barn själva uppger kan vara otäckt att möta är: barn som far illa, djur som lider, krig och konflikt, miljöförstöring och sexuella hot eller kränkningar, enligt Statens medieråds studie Ungar & Medier 2017.

Föreläsare Niclas Ottosson Niclas Ottosson har föreläst om Nätmobbing och Etik på nätet på skolor runt om i Sverige sedan 2005. I samarbete med Rädda Barnen har han mött över 80000 elever och pedagoger under olika utbildningsdagar och hans erfarenheter har lett fram till en mängd olika verktyg för att på ett effektivt och långsiktigt sätt motarbeta olika former av nätmobbing och digitala kränkninga . Niclas har också arbetat som lärare inom gymnasieskola och grundskola och studerat pedagogok, IKT och media, Kommunikation, Etik i Skolan, Mänskliga rättigheter i skolan och specialpedagogik. Han använder sina teoretiska och praktiska kunskaper, liksom aktuell uppdaterad forskning, inom området för att erbjuda både elever, pedagoger och föräldrar föreläsningar som ger både kunskap, verktyg och perspektiv.

För en skola fri från porr Ni kanske har sett att centerkvinnorna har startat en kampanj för en porrfri skola där man förordar filter på alla skoldatorer. Det strider ju mot all forskning på området så jag spelade in en liten film som sammanfattar kritiken mot den typen av satsningar. För den som vill läsa mer rekommenderar jag mina böcker. Kidish – Språket i ditt barns digitala vardag Kidish är det språk som lever och utvecklas i appar, TV-spel, forum på nätet och i miljontals SMS som skickas dagligen. Vi kallar detta språk kidish och det används av över en miljon svenska ungdomar i åldrarna 12–16 år. Sajten är ett verktyg för dig som förälder. Använd ordlistan när du behöver slå upp ord, läsa på om digitala kanaler och lära dig mer om hur ditt barn kommunicerar med sina vänner. Alla ord, förkortningar och uttryck är hämtade från workshops och intervjuer med ungdomar från Landskrona i åldrarna 12–15 år och från slangopedia.se.

Domstol: Facebook måste radera hatinlägg Fallet har drivits av Österrikes parti De Gröna efter att någon hade upprättat ett falskt konto i partiledaren Eva Glawischnigs namn. Domstolen i Wien slog fast att falska och hatiska inlägg mot Eva Glawischnig på Facebook ska tas bort. Rätten ansåg att det inte räckte att bara radera inläggen i Österrike utan att det gäller alla liknande inlägg som har gjorts över hela världen. Domstolen menar att en sådan process är lätt för Facebook att automatisera, skriver BBC. Kränkande behandling Här hittar du korta referat av några beslut om anmälningar som gäller kränkande behandling. Uppgifter som kan identifiera enskilda har ändrats eller tagits bort. Till höger på sidan ser du också vilka regler Skolinspektionen och Barn- och elevombudet utgår från, när vi utreder anmälningar om kränkningar. Här kan du läsa korta referat av några av Skolinspektionens och Barn- och elevombudets beslut som gäller kränkningar: Skolan måste stoppa kränkningarna Samtal med elever inte tillräcklig åtgärd mot kränkningar

Acceptera aldrig att någon skriver otrevliga saker till dig - Aktuellt - Privat - Telia.se Blir du utsatt för något som känns riktigt jobbigt, en bild som visar en privat situation eller att någon sprider allvarliga rykten, ska du polisanmäla det. Det är inte alltid lätt att veta vart gränsen går. Därför kan du alltid ringa polisen eller andra organisationer för att få tips på hur du kan gå vidare. Det är också viktigt att veta att alla kränkningar inte är ett brott. Nätjättar lovar EU att bekämpa näthat Näthatet hotar i förlängningen demokratin, menar fyra av världens största internetföretag, som nu accepterar nya EU-regler om att skärpa kampen mot hatiskt innehåll på nätet. Facebook, Twitter, Googleägda Youtube och Microsoft lovar att följa en uppsättning uppföranderegler. I ett pressmeddelande om regelsamlingen skriver EU-kommissionen och de fyra internetföretagen att spridandet av hatiskt innehåll inte bara negativt påverkar dem det riktar sig mot utan även har en ”nedkylande effekt på den demokratiska debatten”. Reglerna innebär bland annat följande: • Företagen åtar sig att granska majoriteten av anmälningarna om näthat inom ett dygn och ta bort innehåll där det är nödvändigt.

17 bilder på hur det är att vara tjej på internet 2016 Att vara tjej på nätet innebär för många att ständigt tvingas ta emot sexmeddelanden som man aldrig bett om. I dagsläget finns det väldigt lite statistik i ämnet, så vi frågade våra kvinnliga snapchat-följare hur verkligheten ser ut för dem. Här är svaren på fick – samt några exempel på hur kvinnors inkorgar kan se ut. Kredd till Assholesonline. 1. Vi frågade våra snap-följare hur ofta de får sexmeddelanden de inte vill ha

De vill ha nätsmarta elever Madeleine Högman och Karin Lepistö. Foto: Mikael Andersson Murgårdsskolan är en centralt belägen F-9-skola i Sandviken med 530 elever. Alla elever från och med årskurs ett har varsin dator sedan tre år tillbaka, då man blev första skolan ut i Sandvikens kommuns en-till-en-satsning. Samtidigt startade arbetet med Nätsmarta: ett elev- och vardagsnära helhetsgrepp på undervisningen som är grundat i dagens digitala förutsättningar. Arbetet med Nätsmarta leds sedan starten av specialpedagogen Madeleine Högman och förskolläraren Karin Lepistö, som båda är it-pedagogiskt ansvariga på Murgårdsskolan. När Murgårdsskolan började arbeta med varsin dator, var det många som undrade vad man tänkte göra för att skydda eleverna från farorna på internet, berättar Madeleine Högman.

Related: