background preloader

Vad visar bilden

Vad visar bilden

http://www.vadvisarbilden.org/

Related:  KällkritikFake news och filternubblorreklam och bilder

Bamse och källkritik – Serier i Undervisningen Bamse och källkritikJonas Lidheimer2018-06-12T11:45:02+00:00 Ett rykte om ett monster i Mörka skogen får snabbt spridning bland Bamse och hans vänner. Men finns det på riktigt? Pantamera återvinner förra årets julreklam Reklamfilmen ger tips på en ny tomteursäkt istället för att "gå och köpa tidningen", nämligen att "gå och panta". – Vi tyckte att det var dags för ytterligare en tomteursäkt. Och pantning är vanligt förekommande i nästan samtliga svenska hem. Våra SIFO-undersökningar visar att så gott som alla i Sverige pantar sina burkar och flaskor. Att panta borde alltså vara ett mer trovärdigt sätt att "lura barnen" på julafton, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Pantamera, i ett pressmeddelande. Reklamfilmen går just nu i TV, på bio och i digitala kanaler.

Inspirerande gratismaterial 2 Läs och förstå faktatexter Inspirerade av aktuell forskning har vi sammanställt minilektioner som passar före, under och efter läsning av faktatexter. Du finner dem i broschyren Läs och förstå faktatexter. Använder du PULS fungerar alla tipsen utmärkt. Elevmaterial och lärarinstruktioner som hör till skriver du ut gratis nedan. Kopieringsunderlag Här är reklamfilmerna för årets Super Bowl En miljard kycklingvingar och 100 miljoner tv-tittare – på söndag avgörs den 52:a upplagan av Super Bowl. Se reklamfilmerna här. Super Bowl är världens största sporthändelse med över 100 miljoner tv-tittare. På söndag spelas den klassiska finalmatchen i NFL för 52:a gången, och den här gången möter fjolårssegraren New England Patriots Philadelphia Eagles. Men eventet har kommit att innebära långt mycket mer än det sportsliga. Enligt "US Department of Agriculture" är det bara på Thanksgiving amerikanerna konsumerar mer mat än under Super Bowl.

Källkritik för yngre elever I artikeln ”Arbeta med digitala verktyg och källkritik redan i förskolan” kan du läsa om hur lärare i förskola och förskoleklass kan utveckla arbetssätt som kombinerar digitala verktyg och medier med lek och undervisning. Arbeta med digitala verktyg och källkritik redan i förskolan I artikeln ”Källkritik i förskoleklass” besöker vi några skolor där lärare och bibliotekarier tagit sagan Superundersökarna som utgångspunkt för det källkritiska arbetet. ’ Källkritik i förskoleklass Källkritik för elever i årskurs F-6

De svenska reklamfilmerna som presterade bäst på Youtube 2017 Långa klipp och mycket känslor är gemensamma nämnare när Youtube presenterar de annonser som fungerat bäst på plattformen. Youtube har listat de fem svenska annonser som presterat absolut bäst på plattformen under det gågna året. Gemensamt för annonserna är att de reklamklipp som lyckats bäst är att de är relativt långa, i genomsnitt en minut eller längre. Att klippen har berört och väckt känslor är också en viktig del i framgången. – De annonser som presterat bäst på Youtube i år representerar de varumärken och byråer som både har lyckats skapa engagerande innehåll som fångat och bibehållit tittarnas uppmärksamhet, samt satt upp en tydlig strategi för hur de med hjälp av olika verktyg, såsom format och målgruppsanpassning, ska uppnå målen med sin marknadsföring, säger Malin Starck, Youtube industry manager, i en kommentar. LÄS ÄVEN: Här är de tio populäraste reklamfilmerna på Youtube 2017

Guide för källkritik för lärare Vi skiljer på förstahandskällor och andrahandskällor. En person som var med när något hände är en förstahandskälla. Journalisten som i efterhand intervjuar personen och sedan återberättar händelsen är en andrahandskälla. Det betyder inte att en förstahandskälla alltid är opartisk eller ger en korrekt bild av verkligheten.

”En bild säger mer än tusen ord”- nytt verktyg hjälper unga att avslöja könsnormer i bildspråket - Barn, unga och medier Det nya materialet Könsnormer i bildspråket illustrerar hur mängden bilder med liknande representation skapar ett visuellt mönster som kan påverka både individer och hela samhällen i en viss riktning. — Det är först när normer bryts som de blir tydliga, menar Helena Dal, chef för information och vägledning vid Statens medieråd. Syftet är att ge grundläggande kunskaper om hur normer kring kön skapas i bild och att träna elever på högstadiet och gymnasiet att kritiskt granska bildtraditioner. En bild är aldrig neutral Medie- och informationskunnighet (MIK) handlar bland annat om att förstå och bedöma både de budskap vi själva sänder ut och de vi tar emot.

Åsneryd Åsneryd mitt i Skåne är en fantastisk plats. Mellan de gröna dalarna i sydliga Skåne ligger denna exklusiva turistort, som trots sin stora popåläritet har lyckats behålla sin genuina atmosfär. 736 invånare är bosatta här året runt. Åsneryd har klimatet du drömmer om! Mest uppmärksammade Super Bowl-reklamen Kolla in fem av de mest omtalade reklamfilmerna under helgens Super Bowl. Super Bowl är den tv-sändning som har flest tittare i USA – i år väntades fler än 110 miljoner titta. Givet är eventet ett av världens mest attraktiva för varumärken som vill nå ut med sitt budskap. Åsneryd - webbplats för källkritik - SKOLBIBLIOTEKSRESURSEN Förmodligen känner du till Åsneryd - om inte gör ett besök:-) Tusentals elever använder webbplatsen i sitt arbete med källkritik. Åsneryd har fräschat upp sig under sommaren - kika in och se resultatet! Du kan numera också använda adressen eller

Här är årets populäraste reklam på Youtube Reklamfilmen som toppar listan över årets mest sedda på Youtube har fått över 150 miljoner visningar. Såhär i december presenteras i vanlig ordning årssammanfattande listor från olika håll, bland annat årets snackisar på Facebook, vilka tweets som blivit mest delade och vilka klipp som blivit mest sedda på Youtube i Sverige. Nu är det dags för "2017 Youtube Ads Leaderboard", det vill säga listan över de reklamfilmer som fått mest tittning på Youtube under året.

Länkspecial: digital källkritik Verktyg och videos Länkar till filmer, studiematerial med mera som handlar om att arbeta med källkritik i skolans värld. MIK för mig Statens medieråds nysläppta material om medie- och informationskunnighet, ”MIK för mig”, med bland annat färdiga lektioner. ”Bilder – från visuellt småprat till extremistpropaganda” Filterbubblor och falska nyheter – Digidelat – Medium Foto: bubbles by frumbert Licens: CC BY 2.0 Vi som vuxna behöver också förstå hur internet, sociala medier och spel fungerar, allt för att vi själva vara mer medvetna om eller när vi eller våra barn blir påverkade. Vi behöver precis som barnen kunna skilja fakta från åsikter eller känslor, för det är skillnad. Vi som föräldrar kan inte nöja oss med att låta skolan lära ut källkritik, vi behöver också ta vårt ansvar, och lära oss själva och våra barn att vara kritiska mot de källor som de tar del av. Kristina AlexanderssonChef, internet i skolan/Webbstjärnan, InternetstiftelsenKälla: I kölvattnet av Brexit och det amerikanska presidentvalet har intresset ökat för det försämrade hälsotillståndet på Internet.

Related: