background preloader

Alexander Tsiaras: Conception to birth

Alexander Tsiaras: Conception to birth

Arjun Appardurai: ‘Cash is de gemeenschappelijke taal in de grootstad’ De Leuvense onderzoeksgroep Cultures and Development Studies (CADES) aan de KULeuven inviteerde Arjun Appadurai onlangs voor een van de avonden in de serie Cities in Development, waar hij in gesprek ging met Filip De Boeck. MO* sprak met Appadurai over de onmogelijke stad en de hoop van de uitgesloten massa’s. Arjun Appardurai: Mumbai is een stad van vele kringen. Er is Centraal- en Zuid-Mumbai, het oude hart van de stad, dat ook vandaag nog het financiële hart van het land blijft. Iedereen wil nog steeds zo dicht mogelijk bij het hart van de stad wonen, omdat daar nog steeds de meeste kansen zijn op werk of inkomen. Zou een bestuur zoals Sjanghai kent efficiënter zijn om die beperkte ruimte voor zoveel mensen te beheren? Arjun Appardurai: Weinig mensen in Mumbai zijn te vinden voor het grootindustriële model van Sjanghai, waar het leven, de huisvesting, de tewerkstelling en de toekomst van de meerderheid volledig beheerst worden door de plannen en behoeften van de captains of industry.

Uitgeverij Artus - Bargoens zakwoordenboek - Paul Van Hauwermeiren De Bargoense woordenschat, per persoon meestal maar enkele honderden woorden, is sterk streekgebonden en is geen volledige taal. Dat er destijds ook zoiets als een Brussels Bargoens heeft bestaan, is de voorbije jaren slechts bij toeval aan de oppervlakte gekomen. "Al die kaffers stieken je maar een pozer om van je af te komen. Je kan er een beetje bik verschieren, maar mesommes, ho maar" Als u wil weten wie hier afgeeft op wie, moet u dit Bargoens zakwoordenboek raadplegen. Het bevat de courante Bargoense woorden die de laatste halve eeuw in Nederland en Vlaanderen opgetekend zijn. Sommige van die woorden zult u herkennen. Misschien gebruikt u ze zelf zonder te weten dat het in oorsprong Bargoense woorden zijn. Maar de meeste Bargoense woorden in dit zakwoordenboek krijgt u voor de eerste keer onder ogen. U maakt kennis met curieuze woorden die het Bargoens heeft ontleend aan vreemde talen, onder meer aan het Romani van de zigeuners of het Jiddisch van joodse immigranten.

Europa, de euro en de Spaanse schuldenlast Hoe die Spaanse intrede in de eurozone concreet in zijn werk ging en hoe de rijke landen de armere op sleeptouw namen, legt Miren Etxezarreta van Taifa, het netwerk voor kritische economie, me uit. ‘De Europese Unie omvat landen die economisch gezien erg verschillend zijn op vlak van productiviteit en concurrentiekracht. De industriële specialisatie van de landen in de periferie, zoals Spanje, Portugal en Griekenland, was in hoofdzaak gebaseerd op lage lonen, eerder dan op gekwalificeerde arbeid, en tweederangstechnologie.’ De periferielanden zijn afhankelijk van import uit de centrumlanden en zwengelen op die manier de economie in die centrumlanden aan. Een kenmerk van de economieën in de eurozone, aldus Etxezarreta, is aan de ene kant landen met een constant deficit op hun lopende rekeningen, geografisch gesitueerd in de periferie, en aan de andere kant landen landen in het centrum (vooral Duitsland) met een overschot op de handelsbalans. Lees ook:

hamed Ibn Chambas: ‘Wat westerse landen met de rechterhand geven, wordt met de linkerhand teruggenomen’ Denkt u dat Busan een stap vooruit heeft gezet in de hulpeffectiviteit? Mohamed Ibn Chambas: Dat is wel de verwachting. We kunnen niet van conferentie naar conferentie gaan om dezelfde onderwerpen te herhalen. Nu moeten we beloftes die hier zijn gemaakt ook daadwerkelijk uitvoeren. De volgende keer zal er een evaluatie moeten komen en zal duidelijk worden wat we anders hebben gedaan. Sommige mensen zeggen dat het Busan Outcome Document te zwak is. Er zal nooit een perfect document komen. In het statement van de ACP-landen staat dat donoren in het bijzonder er niet in zijn geslaagd om de Parijs- en Accra-principes te implementeren, bijvoorbeeld op het gebied van aansluiting bij nationale beleidsprioriteiten, en eigenaarschap. Veel van de ACP-landen zijn lage-inkomenslanden, kleine eilanden en fragiele staten. Kunt u een voorbeeld geven? Neem het voorbeeld van Tuvalu. Ook fragiele staten hebben serieuze capaciteitsproblemen. Is het u in Busan gelukt om dat goed uit te leggen?

Intel Core i7-3960X Extreme Edition en Intel Core i7-3930K Extreme Edition | DISKIDEE Intel Core i7-3960X Extreme Edition en Intel Core i7-3930K Extreme Edition Auteur: Jozef Schildermans dinsdag 15 november 2011 | E-mail of Print dit artikel Vandaag is het veertig jaar geleden dat de Intel 4004, ‘s werelds eerste mi­cro­pro­ces­sor, com­mer­ci­eel ver­krijg­baar was. Op 15 no­vem­ber 1971 in­tro­du­ceer­de Intel de 4004 mi­cro­pro­ces­sor, waarmee de di­gi­ta­le re­vo­lu­tie los­barst­te. Intel Core-i7 3960K schema Nieuw in de Intel Core i7 pro­ces­so­ren­fa­mi­lie zijn de 3,3 GHz Intel Core i7-3960X Extreme Edition en de 3,2 GHz Intel Core i7-3930K Extreme Edition die elke zes pro­cess­or­ker­nen tellen en twaalf “threads” te­ge­lijk kunnen ver­wer­ken.

Smeltwater van dak van de wereld bedreigt Zuid-Azië Veel bergmeren in de Himalaya en de Hindoekoesj en de gletsjers die ze voeden, liggen 5000 meter of hoger boven de zeespiegel. Ze bevinden zich dicht bij omstreden grenzen of in instabiele gebiedsdelen. De Siachengletsjer ligt bijvoorbeeld tussen India en Pakistan, en de ijsvlakten en bergmeren van Arunachal Pradesh, een deelstaat van India, behoren tot een streek die door China geclaimd wordt. Alarmerend nieuws voor Durban Toch heeft het Internationaal Centrum voor Geïntegreerde Bergontwikkeling in Kathmandu (Icimod) een nieuw onderzoek over overstromingen als gevolg van de uitbarsting van gletsjermeren klaar. De resultaten van de studie zijn nog niet bekend, maar het staat vast dat ze alarmerend zullen zijn. De gletsjermeren worden gevormd door smeltwater. Om te beseffen dat er steeds meer water in de gletsjermeren bijeenkomt, volstaat het om de gletsjers te bekijken. Dat de gletsjers in de Himalaya wegsmelten, werd al in de jaren zeventig zichtbaar. Te weinig gegevens

'Duitse minister van Financiën ziet Britse pond snel verdwijnen' | zita homepage op 21/11/11 om 10:01 De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schaüble, voorspelt dat het Verenigd Koninkrijk snel zijn Britse pond zal loslaten ten voordele van de euro, eens de eurocrisis bezworen is. ‘Landen zullen dan in de rij staan om tot de eurozone toe te treden en dat zal sneller gebeuren dan de mensen in het Verenigd Koninkrijk denken, ‘ aldus Schaüble tegen een Duits nieuwsagentschap. Een op zijn minst opmerkelijke uitspraak nu de euro door zijn somberste uren sinds zijn invoering gaat. Verder raakte bekend dat Berlijn plannen heeft om een controleorgaan op te zetten dat de noodlijdende economieën van de eurozone zou overnemen. De memo maakt gewag van 'een nauwere politieke Unie' en van een aantal aanpassingen aan het Verdrag van Maastricht, waaronder een dat landen zou ontmoedigen om referenda te organiseren. (Gebaseerd op: Express.be)

Precies 200 jaar terug pleegde Heinrich von Kleist zelfmoord - Nieuws - Boeken - Knack Boekenburen Voor Heinrich von Kleist begon het leven postuum. Zijn korte maar krachtige oeuvre verklaart het ontstaan van geweld beter dan vele handboeken over dat fenomeen. Kleist was 34 jaar toen hij vandaag tweehonderd jaar geleden aan de oevers van de Kleine Wannsee in Berlijn zelfmoord pleegde nadat hij zijn gezellin Henriette Vogel had gedood. Kleist deed nooit half werk. Thomas Mann had het over de duldzaam gesmede en tegelijk door een ademloos tempo gejaagde zinnen van Heinrich von Kleist, over zijn on-lyrische zakelijkheid. Extreem is Kleists emotionaliteit. Slachtoffers worden daders. Ook de complexiteit van de motieven maakt Kleist tot een modern schrijver die als bewonderaar van Rousseau in de natuur de beelden vindt die hij nodig heeft. Zelf was Kleist een rusteloze. Maar het meest fantastische wat Kleist ooit deed, was de reële enscenering van Henriette Vogels en vooral zijn eigen dood, als culminatiepunt van een déjeuner vol luim en scherts. Piet de Moor

Redding op komst voor Plata-rivierbekken in Zuid-Amerika BUENOS AIRES ( IPS ) — Voor het Cuenca del Plata in Zuid-Amerika, een van de grootste maar tegelijk meest vervuilde rivierbekkens ter wereld, is redding op komst. De vijf betrokken regeringen gaan nauwer samenwerken om de biodiversiteit van het bekken te bewaren. Het plan om het hele Platabekken duurzaam te beheren heeft een nieuw elan gevonden dankzij de steun van de presidenten van de vijf landen, zegt Mónica Troadello, die voor Argentinië deel uitmaakt van het Intergouvernementele Coördinatiecomité van het Platabekken. De vijf landen zijn Argentinië, Brazilië, Bolivia, Paraguay en Uruguay. De vijf regeringen benadrukken het belang van het rivierbekken, niet alleen vanwege het oppervlaktewater maar ook vanwege de immense grondwaterlaag Guaraní, een van de grootste waterlagen ter wereld. Vanaf 2015 Het Intergouvernementele Coördinatiecomité bestaat al sinds 1967. De vijf landen zijn de laatste jaren weer een versnelling hoger geschakeld. Honderd miljoen mensen Gran Chaco en Pantanal

Related: