background preloader

Filmhíradók Online

Filmhíradók Online

Fortepan Az mp3 legyen Veled! Sváb kitelepítés – 1946 « LouiSe A médiából – beleértve az újságokat és a mozit is – folyamatosan ránk zúduló “zsidó holokauszt” történetek elnyomnak szinte minden olyan történést, olyan eseményt, amire emlékeznünk kellene a közelmúlt történelméből. A történelem folyamán már minden népnek volt legalább egyszer holokausztja, volt aki népként túlélte, volt aki nem. Az európai népek kiirtották az amerikai őslakosságot, az amerikaiak jelenleg Afganisztánban és Irakban irtanak, de irtottak már Vietnámban, Szerbiában és sok más helyen is. Az oroszok saját népük egy jelentős részét pusztították el, a németek egy teljes magyar hadsereget és egy ország felnőtt, munkaképes lakosságának jelentős részét küldték a biztos halálba, a tatárok a kárpát medence lakosait, a hunok a rómaiakat, a zsidók a palesztinokat. Ez a felsorolás talán soha nem lehet teljes, ezek az események ma is történnek… Talán az efféle történetekben is érdemes lentről építkezni, megnézni mi történt a családban, majd szűkebb lakókörnyezetünkben.

Eva Zeisel arról, hogy miért lett (inkább) tárgytervező: "nem helyes dolog éhezni a festészetért" 105 évet élt és majdnem ugyanennyit töltött alkotással, azért ez már közelít ahhoz, amit jónak mondanék, bár magam háromszázra tervezek. Kalandos, fantasztikus élete volt. Jómódú magyar zsidó polgári családba születve gyerekkorában minden adott, hogy az elérhető legjobb mesterektől tanulhassa, amihez csak kedve van. A háború után a friss, barátságos design és a tömeggyártás ötvözésével hatalmas népszerűséget ért el, harmonikus, gömbölyű, játékos formájú, személyes hangulatú tárgyait megfizethető áron tudták árulni. ezt a kis videót a TED-en találtam, ott van magyar felirat is. A Times nekrológja

Tankönyvtár | História - 2002/02 - Kitelepítések, kollektív felelősségek 1, Makó Zita, Téglási Ilona A matematika tanításának nagyon fontos eleme az állítások, tételek bizonyításának tanítása. Ma már látjuk, hogy középiskolában nem lehet olyan szigorú, egzakt, matematikai formalizmussal leírt bizonyításokat megtanítani, mint amit a felsőoktatásban elvárunk a hallgatóktól. Nem volt ez mindig így. 2010, Végső Ferenc A modulban tovább haladunk a térinformatikai adatbázis építésében. 1, János Mátyás Kovács The course gives an insight in the history of institutionalist schools in economics. 2011, Czúni László, Tanács Attila A jegyzet megismerteti az olvasót a képi információ technikai jelentésének és mérésének alapelveivel, alapvető módszereivel. 2011, Dr. 2011, Verók Attila A tananyag bemutatja a könyvtár mint információt gyűjtő, tároló, feldolgozó és szolgáltató intézmény lényegi vonásait, a könyvtárak típusait és fajtáit, valamint a magyar könyvtári rendszert, ennek révén bevezeti a hallgatót a könyvtári munkafolyamatok elméleti és gyakorlati elsajátításába.

Fotográfus életmûvek feldolgozása - Bevezető A Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Szakmai Kollégiuma, Bán András kezdeményezésére 2005-ben egy fotóművészeti tudományos programot hívott életre, melynek célja a magyar fotográfia meghatározó életműveinek gondozása, élő, de életművük jelentős részét már megalkotó fotográfusok munkáinak számbavétele az alkotók aktív részvételével. Az egyes életműveket feldolgozó kutatók és az alkotók közös munkája, a fotográfusokkal készített életútinterjúk és a közösen – de meghatározóan a szerzők döntése alapján – válogatott fényképekhez kapcsolódó történetek, képértelmezések rögzítése egyrészt lehetőséget nyújt egy adott életmű komplex megismerésére és árnyalt értékelésére, másrészt eddig ismeretlen részletekkel gazdagítja a II. világháborút követő időszak magyar fotográfiatörténetét. A fotográfia, művészi értékei mellett, szervesen kapcsolódik az azt létrehozó társadalomhoz és korhoz. A honlapon szereplő adatok az egyes kutatások eredményei, azok tartalmáért a kutatók vállalnak felelősséget.

Budakeszi Iránytű - Hétköznapi történelem 60 évvel ezelőtt Pentei (Pfendtner) Antal, kitelepített budakeszi jegyzõ 1946 közepétõl a kitelepítetteknek szerkesztett lapjában, a Magyar Értesítõben valóságos krónikáját alkotta meg akkori életüknek. Minden sora élõ történelem. Lánya, Pentei (Pfendtner) Math (Máté) Edith õrizte meg ezeket a dokumentumokat. Karlsruhe 1946. július 10.… Addig, míg a vonaton vagy a táborban együtt voltunk, még közös volt a gondolatunk és a beszédünk, de mikor új lakhelyünkre kerültünk, éreztük, hogy ami egymáshoz fûz bennünket, a közös gondolat kicserélése és a beszéd, az új hírek hazulról, itteni hírek egymástól hiányzik, vagyis a kapcsolat köztünk nincsen meg, aminek hiányát érezzük. 1946. július 15.… Ha idõnként a városokban, falvakban és pályaudvarokon rég nem látott hazai ismerõssel találkozunk, az örömüdvözlések után a legelsõ kérdés az, hogy mikor mehetünk haza, mikor dolgozhatunk újra elhagyott munkahelyeinken, szántóföldjeinken s mûhelyeinkben. 1946. augusztus 15....

Birsalmás receptek Birsalma és birskörte eltevése..............................................................26 Magyarország a XX. században / A 19. század közepétől 1913-ig Az 1867-es kiegyezés után a magyar ipar működését szabályozó első törvényt az országgyűlés 1872-ben hagyta jóvá. Az 1872. évi VIII., ipartörvényt a felvilágosult, ipart akaró polgárság kívánságára hozták meg a nagyipar kiépítésére. A törvény a korlátlan iparszabadság elvéből indult ki és kimondotta, hogy az életbeléptetésétől számított három hónap alatt valamennyi fennálló céh megszűnik. Amennyiben a volt céhtagok többsége kívánja, úgy ipartestületet hozhatnak létre. A törvény az egyes ipari tevékenységek között nem tett különbséget, minden ipar űzése szabad volt. A kisiparosság nem volt megelégedve e törvényi szabályozással. Az 1870-es évek közepére felerősödött a vámkérdés vitája. Az iparfejlesztési támogatás eredményes volt. A kiállítások szervezése a nagyközönség, azaz a felvevőpiac felé fordulva közvetve állt az iparfejlesztés szolgálatába. A közszállítások rendszerének létrehozatalával Magyarországon is jelentős eredményeket értek el a gyáripar fejlesztésében. {II-574.} Gépipar.

Hungarológiai Alapkönyvtár Digitalizálási Program Ez az oldal a Hungarológiai Alapkönyvtár c. könyvjegyzék digitalizálási projektjének honlapja. A mintegy 3.800, többségében nagy terjedelmű kiadvány elektronikus változatának elkészítése az eddigi legnagyobb magyar szöveg-digitalizálási vállalkozás. A programot az Országos Széchényi Könyvtár koordinálja, a művek nagy részét a Magyar Elektronikus Könyvtár fogja szolgáltatni. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásának köszönhetően a munka 2004 januárjában megkezdődött, a honlapon folyamatosan nyomon lehet követni a digitalizálásra váró és a már elkészült elektronikus könyvek listáit. Az első ütemben főként az egyes tudományterületek alapvető kézikönyvei kerülnek fel az Internetre. Hírek: 2006. február 17. - Az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) jelentős támogatást adott tartalomfejlesztésre a MEK Egyesületnek a MEK állományának bővítésére 2005. őszén. A Hungarológiai Alapkönyvtár ismertetése: A Hungarológiai Alapkönyvtár listái:

Magyarjarmu.hu – A hazai automobilizmus története és dokumentációja

Related: