background preloader

Surfa lugnt » Råd & tips

Surfa lugnt » Råd & tips
Language Ungas vardag på internet – åtta tips som hjälper dig att bli mer delaktig Dessa råd fokuserar på hur du som förälder/vuxen på ett bra sätt kan bli delaktig i vad barnen gör på internet. Besök gärna fler sidor som ger råd och tips om du vill ha information om till exempel virusskydd och olika former av filterprogram. Länkar till organisationer och hemsidor som tar upp dessa frågor hittar du bland annat om du söker runt på www.surfalugnt.se 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

http://surfalugnt.se/rad-tips/

Related:  NÄTMOBBINGSvenska -16

Dömd i Instagram-målet ber om ursäkt - Göteborg Den 15-åriga flicka, som nyligen dömdes i det så kallade Instagrammålet, ber alla om ursäkt. Med tanke på det höga skadeståndet, anser hon att hennes liv redan är över – men det finns också en förhoppning om en ändring i hovrätten. Här är brevet från 15-åringen. Den unga tjejen från Göteborg har mailat GP för att få ut sin version av det inträffade. Vi har grundligt kontrollerat att det är hon som skrivit texten under rubriken "En hälsning till allmänheten". Även hennes mamma har godkänt en publicering. Att bygga upp en berättande text Idag har vi repeterat hur man bygger upp en berättande text. Vilka delar ska vara med? Först fick vi tre små texter som vi skulle lista ut vad vi skulle göra med. Vi förstod nästan på en gång att det skulle bli en saga. Vi la textdelarna i rätt ordning.

iPad som hjälpmedel iPaden rymmer många möjligheter till anpassning för elever i behov av stöd, allt från talsyntes, till möjligheter att zooma text, ändra kontrast till hörselhjälpmedel. I denna film får ni ser vad som göms i en iPad och hur enkelt man kan anpassa dessa hjälpmedel för varje elev. Ett tips som inte finns i filmen vill jag lägga till: När du aktiverar talsyntesen, tryck på röster, välj svenska och sedan alternativet ”förbättrad kvalitet” på röstkvalitet för att ladda ner en mer följsam röst. Det är gratis och gör läsupplevelsen mer bekväm. När du ställer in hastigheten på talsyntesen brukar jag rekommendera att den sätts en bit till vänster om mitten på skalan.

Säker på nätet? En trettonåriga flicka från Kumla tog nyligen sitt liv. Först pratades det om nätmobbning. Kort därefter greps en nätpedofil. Vad gör de unga på nätet? Kan föräldrar hindra dem från råka illa ut? Den magiska dörren -ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Tryck på länken för att ladda ner en utskriftsvänlig version: Den magiska dörren Läs elevexempel på bibblis.se Presentera och redovisa via iPad Vad ska man tänka på? Vilka resurser finns? För några år sedan såg jag ett intressant föredrag av David Phillips från Han pratade om Death of the Powerpoint. Detta är fortfarande aktuellt.

Allt fler ungdomar mobbas i sociala medier Allt fler flickor i årskurs nio uppger att de mobbas och trakasseras via internet eller mobil­telefonen. Det framgår av färska enkätsiffror från Stockholm som DN tagit del av. Och mobbningen tar inte sommarlov, varnar experterna. 13 procent av flickorna i årskurs nio i Stockholms stad uppger att de under det senaste läsåret har mobbats eller trakasserats via internet ­eller sms/mms. I tidigare års ­enkäter, 2008–2012, har motsvarande siffra stadigt legat på 9 procent. Andelen pojkar i årskurs två i gymnasiet som säger sig ha upplevt mobbning i digitala medier ökar också, från 4 procent år 2008 till 7 procent i år.

Lennars listor inspirerar! – Uggleholken Förra veckan jobbade vi utifrån en av frökens favoritböcker, Lennarts listor. Vi började som vanligt med att förutspå vad boken skulle handla om genom att titta på framsidan och läsa titeln. Det är så härligt att se att barnen nu har förstått att det är viktigt att alla som vill får möjlighet att prova sin förmåga att förutspå och att det inte spelar någon roll om någon annan redan har tänkt på samma förutsägelse, för vi provar tillsammans och hjälper varandra framåt på vår väg till utvidgade kunskaper och färdigheter. Fröken Detektiv fick vara med denna gång för att hjälpa till att förklara svåra ord. Lennart har 14 olika slags listor och nu blev vi sugna på att göra egna listor. Varje grupp fick således komma överens om vad just deras lista skulle handla om och när alla var klara fick de påbörja sin lista genom att skriva rubrik och fylla listan med olika saker.

Appar 100-i-topp inför läsåret 13/14 Nu är det snart dags att starta ett nytt läsår med nya möjligheter, nya tankar och idéer och visioner om hur detta läsår kommer att bli. Det har kommit en del nya appar… flödet är stort och ibland kan det vara svårt att se skogen för alla träd, men jag har försökt välja ut mina 100 favoritappar; både gamla och nya som jag tror på (just idag, imorgon kan det ha kommit något ännu bättre;) Det är svårt att kategorisera apparna eftersom de ofta passar i fler än en kategori, jag har ändå valt att bara ta med dem i en kategori; så för säkerhets skull-titta igenom alla kategorier även om du inte hade tänkt det.

Näthatet tar inte sommarlov – sjätte podden från No Hate om vad föräldrar kan göra Nu börjar sommarlovet – en härlig tid med ledighet, men också en tid då många barn spenderar mer tid framför datorn och kanske mår dåligt. Vad kan man som förälder göra om ens barn blir kränkt på internet? Hur får man som förälder reda på om det händer? Sök efter " mio min mio" Planering 19/ åk 4 Vänskap Text 1 Tonje och det hemliga brevet Text Maria Parr Översättning Karin Nyman Förlag Rabén & Sjögren Skärmvisning och utskriftLyssna i din webbläsareLyssna i Inläsningstjänsts app Arbetsblad 4:19 Text 2 Miramis ur Mio min Mio Text Astrid Lindgren Förlag Rabén & Sjögren Skärmvisning och utskriftLyssna i din webbläsareLyssna i… Läs Mer Planering 7/ åk 4 Konstnären Text 1 I rosengården ur Mio min Mio Text Astrid Lindgren Förlag Rabén & Sjögren Skärmvisning och utskriftLyssna i din webbläsareLyssna i Inläsningstjänsts app Arbetsblad 4:7a Text 2 Ronja Rövardotter Text Astrid Lindgren Förlag Rabén & Sjögren Skärmvisning och utskriftLyssna i din webbläsareLyssna i Inläsningstjänsts app Arbetsblad 4:7b Arbetsblad…

Så här dukar jag fram Canvor Terminen är snart slut. Jag sorterar och gör bokslut. Så även i mitt klassrum. Tänk på det här på internet! - KP-webben När du berättar om dig självVar försiktig när du lämnar ut personlig information på internet. Personlig information är till exempel ditt riktiga namn, e-post, msn, telefonnummer, namnet på din skola eller din adress. Du vet aldrig vem som ser det du skrivit. När du lägger upp bilder En bild som läggs upp på internet kan vara väldigt svår att bli av med. Vem som helst kan ju ladda ner bilden och sprida den vidare. Så Använder Du Socrative Den här serien visar vad Socrative är, och hur du använder det. I korthet: Socrative är ett onlineverktyg för att låta ens elever svara på frågor – vanligtvis genom sina mobiltelefoner – och därigenom göra dem mer aktiva och få en snabb koll på deras kunskapsläge. Du hittar Socrative på socrative.com. Tjänsten är gratis.

Related: