background preloader

Undervisning kring könsnormer #metoo - Annika Sjödahl

Undervisning kring könsnormer #metoo - Annika Sjödahl
I sociala medier ser vi en hashtag som sprider sig som en löpeld. Ingen kan ha undgått att se eller höra den; på Twitter, Facebook, på Instagram, på nyhetssändningarna, i skolans korridorer, i personalrummet – överallt tar vi del av #metoo. Det finns ett stort behov av att lyfta upp innehållet i undervisningen kring budskapet med hashtagen och jag tänkte här ge lite tips på hur man kan arbeta med det i undervisningen. I skolans styrdokument kan vi läsa att: Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling ska prägla verksamheten. Skolverket kritiserar skolorna för att de ligger långt efter i arbetet med att arbeta med sexuella trakasserier. Stödmaterial från RFSU Det finns ett väldigt bra stödmaterial för både yngre och äldre elevers om RFSU satt ihop och som kan vara bra att lyfta för att få en definition till vad som menas med trakasserier. Ordet är mitt och jag lyssnar på dig

http://lrbloggar.se/annikasjodahl/undervisning-kring-konsnormer-metoo/

Related:  la_profesoraVärdegrundenso

”Jag vågar göra saker på mitt sätt” Mikael Andersson, 43, föddes utan armar och ben – men lever ändå ut sina drömmar 1 av 6 | Foto: Henrik Brunnsgård klarar av kontorssysslor. Att avsluta ett arbetsområde om revolutioner genom kooperativt lärande Jag ser ett kooperativt lärande som en del av ett språkutvecklande arbetssätt. I Lgr 11 förekommer ordet resonemang i samtliga kursplaner. Lärandet sker genom att eleverna interagerar med varandra, det handlar om att tala och göra, så att undervisningens innehåll blir meningsskapande för eleven. Genom Läslyftet har jag tidigare testat på kollaborativt lärande och även bloggat om det. På Facebook mötte jag gruppen "Kooperativt lärande" som jag började följa och på deras bloggsida ( har de samlat 49 strukturer för kooperativt lärande. Några av strukturerna (t.ex.

Ambitionen med kooperativt lärande På denna blogg har vi skrivit flera inlägg om vinsten med att arbeta utifrån samarbete mellan elever. Men vi kan inte nog trycka på hur kooperativt lärande faktiskt löser flera problem som lärare och skolor kämpar med dagligen. Så varför ska man använda kooperativt lärande? Vad är ambitionen med att arbeta utifrån samarbete och i mindre grupper? Vad är det för svårigheter inom skolan som kooperativt lärande försöker lösa? Riksdagens demokrativerkstad i klassrummet Uddevalla ligger långt från Stockholm. För att levandegöra riksdagens arbete, för att möjliggöra förståelsen av hur Sverige styrs, om hur partipolitiken fungerar och hur det går till när beslut fattas har vi gjort rollspelet riksdagens demokrativerkstad. Vi har tillsammans byggt upp kunskaper kring den politiska samhällsstrukturen och demokratiska beslutsprocesser. Vi har arbetat med begreppen som hör till den här samhällsstrukturen och vi har undersökt sambanden och förhållandet mellan riksdag och regering. För att levandegöra och praktisera det teoretiska och därmed nå ännu längre i elevernas lärande har de fått axla rollen som riksdagsledamöter. Vi inledde med ett quiz på Kahoot med enkla faktafrågor (finns med i lärarhandledningen till rollspelet) under rubriken "Är du redo att bli riksdagsledamot".

Kom igång med ett arbetssätt som gör skillnad – Värdeskapande lärande med språklig mångfald i fokus Låt inte schema, ämnesuppdelning, invanda föreställningar och andra begränsningar i skolans traditionella system, hindra dig från att utforska hur du kan skapa ett arbetssätt som fungerar för alla elever. Vad får dina elever att längta till dina läraktiviteter? Hur kan de bli medskapare, känna meningsfullhet och satsa fullt ut på skolarbetet? What’s in it for me?

Kalcutta Fried Chicken, friterade kycklingvingar med indisk smak - Feeders Dessa kryddiga kycklingvingar är så löjligt goda! Alla älskar ju Anders vietnamesiska kycklingvingar på grillen och jag förmodar de redan utsetts till ny nationalrätt i Sverige. Men variera er lite! Eller lägg åtminstone detta recept på minnet till vintern då ni lugnat er med grillandet. (I och för sig tycker jag man kan grilla året om, men men.) Den rasistiske pepparkakan eller en biträdande rektors vedermödor. – En Björkåslärares bekännelser -Ska ”Pepparkaksvisan” vara med i lussetåget i år? Av alla udda frågor som jag fått på mitt bord som biträdande rektor, tyckte jag denna var något utöver det vanliga. Naiv som jag är, trodde jag att det handlade om jag skulle ta ställning till huruvida sången eventuellt var för barnslig eller för gammeldags.

Bildspel: alla Här har jag samlat alla bildspel som jag använder i mitt jobb som pedagog och skolutvecklare och i min undervisning. Majoriteten är gjorda med Google presentation och de som är gjorda med Microsofts Power Point är markerade med (PP). De flesta är färdiga och går att använda medan vissa är under konstruktion. Alltomhistoria.se När första världskriget bröt ut sommaren 1914 hade soldaterna blivit lovade att vara hemma igen ”innan löven faller”. På julaftons kväll låg de fortfarande i skyttegravarna och ingen vågade hoppas på en snar fred. Då uppstod en märklig vapenvila. rapporten 2017 › Friends Var fjärde ung har blivit utsatt för kränkningar från en annan elev det senaste året. Friendsrapporten släpps varje år i samband med skolstarten. I årets rapport har 43 337 barn i åk F-9 svarat på frågor om mobbning och kränkningar.

Related: