background preloader

Toolkit Full Fact

Toolkit Full Fact
To spot bad and misleading information, ask yourself these three simple questions: Where’s it from? A trusted source is your safest option. If you don’t know the source, check out the about page or ask yourself why they’re sharing the story. If there’s no source, search for one. You can search for images to find out where they’ve been seen before or search for the story to see where it started. If it doesn’t look right, be careful. False news can be hidden on websites made to look like the real thing. What’s missing? Get the whole story, not just a headline. One click can help you spot false news. Images and videos can be faked. False news stories often contain images or videos that have been changed. Check what other people say. Check out the sources they give. How do you feel? People who make false news try to manipulate your feelings. They know that making you angry or worried means they’re more likely to get clicks. If it looks too good to be true, it probably is.

https://fullfact.org/toolkit/

Related:  BiztonságDydaktykaHasznosságokSource Credibility and Fact-Checking

Több mint száz múzeum változtatta gyűjteményét ingyenesen letölthető színezőkké - Fidelio.hu Bár a felnőtt színezők korszaka már lecsengőben van és helyüket lassan átveszik az egyedileg készített naptár (bullet journal) vagy a számok összekötésével kirajzolódó képek, mutatunk néhány olyan színezőt, amelyek között akkor is érdemes mazsolázni, ha már nyugdíjaztad a színes ceruzáidat. Idén februárban 113 múzeum fogott össze a #ColorOurCollections vagyis a Színezd ki a gyűjteményeinket! akcióban és online ingyenesen elérhetővé, sőt letölthetővé tették műtárgyaik színezhető verzióját. Az általában kitöltendő virágokat vagy geometrikus formákat kínáló kötetekkel szemben itt szinte minden témában találhatók színezhető oldalak. Tudományos intézmények és történelmi múzeumok alakították át fekete-fehér ábrákká az orvosi különlegességeket, régi hirdetéseket esetleg épületrajzokat vagy szabásmintákat.

"Akár munkatérről, akár tanulási térről van szó, a hatékonyságot növeli a mobilitás." Interjú Gyarmathy Évával a térbeli mobilitás fontosságáról. Hirdetés Gyarmathy Éva a BME Építőművészeti Doktori Iskola keretein belül 2018 szeptemberében tartott előadásán a térbeli mobilitás fontosságáról beszélt, ami az építész közösség számára is egy izgalmas és kihívásokkal teli terület. Sulinet Hírmagazin Az ENABLE (European Network Against Bullying in Learning and Leisure Environments) program az Európai Bizottság Igazságügyi Főigazgatóságának társfinanszírozásával valósult meg, hat európai partner és egy 10 tagú szakértői tanács bevonásával. Az ENABLE iskolai program célja, hogy a szociális és érzelmi készségek fejlesztésével valamint a kortárs segítés hangsúlyozásával megelőzze a tanulási környezetben és szabadidőben megjelenő bántalmazást és ezzel hozzájáruljon a 11-14 éves gyermekek jól-létéhez. Mi a bullying (iskolai bántalmazás)? Olyan szándékos, ismétlődő viselkedés, melynek célja, hogy fizikális vagy pszichés fájdalmat/kárt okozzon egy nem provokáló, magát megvédeni nem tudó diáknak.

Öt ötlet a játékos betűtanulásra A betűtanulás sokszor fárasztó tevékenység, amit a gyerekek gyakran unalmasnak tartanak. Ráadásul az írás során olyan összetett finommozgásokra van szükség, amire sok gyermek még nem képes. Éppen ezért minden lehetőséget meg kell ragadnunk arra, hogy játékos formában gyakoroljuk a betűket. Játékkal a netbiztonságért – Happy Onlife – Digitális Pedagógiai Módszertani Központ Valljuk be: a netbiztonság nem a legszórakoztatóbb területe az internethasználat témakörének. Arról szól, hogy az önfeledt szörfölés és mindent-kipróbálás helyett bizonyos lépéseket meg kell fontolni, például korlátozni kell a parttalan keresgélést és a bárkivel történő kapcsolatba lépést. Olyasmi, mint az autókban a biztonsági öv: bizonyos fokig korlátoz, olykor kényelmetlen, de adott pillanatban életet menthet.

Mindeközben - Canterbury érseke új, digitális Tízparancsolatot hirdetett Olvasónktól kaptunk az alábbi fotót, amin azt lehet megszemlélni, milyen nem várt problémákba tud ütközni, ha újra kell festeni egy parkolót. Például útban van egy kevés por. Tegnap végezték Miskolcon a Palóczy László utcában a parkolás módját jelző csíkok újrafestését. A fotón jól látni, hogy az útszéli por és homok leküzdhetetlen akadálya volt a munkának - írta József. FRISSÍTÉS: a poszt megjelenése után névtelenül jelentkezett a kivitelezést végző vállalkozás egyik képviselője, aki elmondta, hogy a festés közben vették észre, hogy olaj folyt ki az aszfaltra, ezt itatták fel homokkal: "Az olajos felületre a festéket nem tudjuk felvinni, mivel az ebben az esetben nem tapad fel.

Biztonságos internet gyerekeknek? Na ez minden, csak az nem Tippek, trükkök - 2017. március 30. Sokat beszélünk mi is az online biztonság kérdéséről, és folyamatosan igyekszünk megosztani a témához kapcsolódó hasznos oldalakat, helyenként még az elcsépelt szakszóval ún. jó gyakorlatokat is. Ma pont az ellenkezőjéről lesz szó, ugyanis egy olyan oldalt mutatunk be, amely szerintünk leginkább elrettentő példa lehet minden, ezzel foglalkozó pedagógus számára. A Better Internet for Kids nevű érdekes képződmény. A 'Rólunk' részben kiderül, hogy EU-s portálról van szó, pedig első ránézésre azt gondoltuk, hogy talán csak egy alattomos, gonoszkodó troll aknamunkája, aki megpróbálja a gyerekeket az internet sötét oldala felé terelgetni.

Ezeket kell tudnod, ha a „digitális” a kulcsszó A technológiai műveltség amellett, hogy felöleli a megbízható hardver- és szoftvertudást, a digitális technológiák és alkalmazások felelősségteljes használatát is magába foglalja. A téma aktualitását és jelentőségét mutatja az is, hogy „Roadshow a biztonságos internethasználatért” címmel indult március 26-án egy rendezvénysorozat, mely a Digitális Immunerősítő Program egy új, fiataloknak szóló, a digitális védekezőképességüket erősítő országjáró kampány. (Dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár tartott sajtótájékoztatót a témában éppen március 26-án.) A technológiai műveltség alapkompetencia a következő komponensekből épül fel: Digitális eszköztudás, Digitális egészség, Személyes digitális biztonság és adatvédelem, Digitális környezetvédelem, Digitális jog.

A Pszichológus Pasi Hello, én Tóth Dániel vagyok, egy 21. századi pszichológus aki egyben geek, gamer és szakember egyszerre. A kettő ötvözetéből hoztam létre a Pszichológus Pasi youtube csatornát mert segíteni szeretnék. Ha szeretnéd jobban megismerni és megérteni önmagad, másokat és a téged körülvevő világot, szeretnél többet kihozni magadból és az életedből, ehhez szívesen vennél tőlem hasznos tippeket vagy éppen hallgatnál érdekes információkat az én barátságos hangomon, akkor ajánlom figyelmedbe a csatornámat. Közel 2 éve csinálom ezt nektek nagy szeretettel , és az ezidő alatt keletkezett videókból bátran szemezgethetsz. Ha sikerült felkeltenem az érdeklődésedet, iratkozz fel most! eSzocMet Az eSzocMet egy szociometria tesztfelvételt segítő böngészőben futtatható alkalmazás.A tesztet a résztvevők a saját böngészőjükben töltik ki, ezután a program kiszámolja a fontosabb mutatókat, továbbá segíti a szociogram elkészítését. Így indulj Ezen az oldalon összegyűjtöttünk minden információt, amit a tesztről tudnod kell. Ez indulásnak jó támpontot ad, de természetesen nem helyettesíti a pszichológiai vagy pedagógiai képzésben tanultakat.

Az internet hiénája Illetve, azt nem tudom, hogy büdös-e, de a többi stimmel. Szóval az úgy kezdődött, hogy megláttam a Facebook hírfolyamában a hiób-hírt: Erdei Zsolt meghalt! Hű, a mindenségit… már kezdtem fogalmazni a nekrológot, de azért a biztonság kedvéért ellenőriztem a hírt. Persze, hogy nem halt meg, semmi baja. Ki volt az, aki ezt elterjesztette, leadta, közzétette?

portfólió, szociometria Az oldal feladata: Hosszú távon, megbízható segítséget nyújtani a szociogram, a szociogramok elkészítéséhez mindazoknak, akik szívesen foglalkoznak ezzel, de egy kicsit már unják a kis körök meg a nyilak rajzolgatását. Az eddigi visszajelzések alapján, kb. 3-4 órányi munkát lehet kiváltani a program alkalmazásával. Egy híres programozó, Brian Kernighan egyik szállóigéje szerint: “Hagyd a gépre a piszkos munkát!”. Ebben szeretnék segítséget nyújtani a gépemmel. Nem tudnak mit kezdeni a tanárok a cyberbullyinggal Egy Whatsapp vagy Viber csoport, amit azért indítottak, hogy téged kihagyjanak belőle Egy hamis Facebook profil, amiről a nevedben égetnek be tanáraid, diáktársaid előtt Egy meztelen kép, amit a volt barátodnak küldtél el, de miután szakítottatok, az Instagramon látod viszont, az osztálytársaid pedig bőszen terjesztik Három variáció egy témára: az internetes zaklatás vagy cyberbullying jelenségére, ami Magyarországon is egyre gyakoribb a kamaszok körében – általános iskolák felső tagozatában és a középiskolában, az iskola rangjától vagy a gyerekek családi hátterétől függetlenül. A cyberbullying, azaz valamilyen internetes platformon történő zaklatás, bántalmazás érkezhet vadidegenektől, akikkel közösségi oldalakon ismerkedik meg az áldozat, de legtöbbször az iskolai kiközösítés, bántalmazás folytatódik a virtuális térben. A dinamikák hasonlítanak

A Meixner-módszerről Egyre nő a tanulási zavarral küzdő gyermekek száma, ami ráirányította a szakma és a társadalom figyelmét is e problémára. A pszichológiai, pedagógiai, gyógypedagógiai kutatások gyakorlati tapasztalataik nyomán egyre inkább körvonalazhatók a tanulási- és magatartási zavarok típusai és altípusai. Ennek egyik lehetséges pedagógiai megoldását dolgozta ki Meixner Ildikó. Hazánkban először Ranschburg Pál munkássága.

Related: