background preloader

Verktøykasse mot mobbing : Digital mobbing

Verktøykasse mot mobbing : Digital mobbing
Foreldre har en unik mulighet til å forebygge at deres barn tar del i mobbing av andre via Internett og mobiltelefon. Her er noen fokusområder foreldre kan jobbe med for å redusere risikoen for å ta skade av å bli utsatt for mobbing, eller være involvert i å mobbe andre på sosiale medier. Verken foreldre eller lærere ønsker at barn og unge mobber eller mobbes digitalt. Hvem har ansvar for å følge opp når mobbing og konflikter forekommer på nett eller mobil? Du bestemmer – mobbing på nett og mobil April 2010 ble det lansert en nettaktivitet som inneholder blant annet quiz, filmsnutter og fakta om digital mobbing. Tjenesten er utarbeidet av Teknologirådet i samarbeid med Datatilsynet, Utdanningsdirektoratet, Senter for IKT i utdanningen og Medietilsynets Trygg bruk. Bruk Hue har som mål å forebygge digital mobbing gjennom å spre kunnskap om hvordan foreldre og barn bør håndtere digitale mobbesituasjoner. Relevante filmer Trygg bruk-filmene Charlis nett-tips Ha det gøy, behold kontrollen

http://verktoykasse.tromsoskolen.no/index.php?pageID=84

Related:  mobbing på nettetNettvett

Ytringsfrihet i sosiale medier — Advokatfirmaet Eurojuris Haugesund AS Artikkel • Publisert 22. september 2017 Ytringsfriheten står sentralt i Norge og den vestlige verden for øvrig – ikke minst på Internett. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at det på ingen måte er fritt frem for å sjikanere og trakassere andre i sosiale medier og at nettroll som trår over grensen for det akseptable risikerer så vel straff- som erstatningsansvar.

Sosiale medier kan være farlig Sosiale medier stimuleres hjernen på en måte som ansporer til avhengighet. I verste fall får vi informasjonbulimi og sluker kunnskap uten dybde og spyr det opp igjen i en prosess som gjør oss dummere. Vi har tidligere skrevet flere artikler som snakker om internettavhengighet.

Medietilsynet Nettvett handler om å ta kloke valg på internett, og det er viktig å ha gode nettvaner med det samme barn blir brukere av nettet. Digiduck er derfor en nyttig bok, lydbok, et praktisk nettspill og et tilpasset undervisningsopplegg som handler om nettvett og deling av bilder for barn fra fire år. Møt andungen Digiduck som ønsker å legge ut et litt rart bilde av vennen sin gasse.gris på "Familiefarmen" - en nettspillside der alle vennene hans er med. Han mener egentlig bare å være morsom, men heldigvis dukker Kloke_ugle opp med gode råd. Han forteller og viser Digiduck hvordan vennene hans kan komme til å reagere på dette bildet, og hvordan ting kan bli annerledes for Digiduck fremover hvis han velger å dele bildet. Hva lærer han av Kloke_ugle?

Slik er du trygg på nett og sosiale medier 1) Offentlig eller privat? Generelt kan man si at det er tryggest å ha privat konto på apper og sosiale medier. Da må du godta hvem som ser det du deler, og du har mer kontroll. Mobbing på nett og mobil Foto: Redd Barna/Magnus Ross Den vanligste formen på nettmobbing foregår på sosiale nettsamfunn som Facebook og Instagram, eller på spillsteder med en chatfunksjon. Hva er mobbing - og hvorfor er det annerledes på nett og mobil? Mobbing handler om å forfølge eller stenge noen ute fra en sosial sammenheng, på et sted personen er tvunget til å oppholde seg. Mobbing finner sted der barn er: på skolen, fritidsaktiviteter, på hjemveien - og på digitale arenaer. Nesten alle barn over 9 år har en smarttelefon som gjør det raskt og enkelt å ta og publisere bilder, filmer og kommentarer.

Lover og regler Internett er en del av det offentlige rom. Derfor gjelder de samme lovene der som i samfunnet forøvrig. Foto: Redd Barna/Andrea Gjestvang Barn har rett til å bruke nettet på en trygg og positiv måte Over flere år mottok DN-ansatte trakasserende SMS-er fra noen med kjennskap til innsiden av redaksjonen. Ingen har klart å finne ut hvem Dette er kapittel 1 i en dokumentar i tre deler. Les kapittel 2 her og kapittel 3 her. «Haha! Hvordan er det å være glemt? Vi skinner og du forsvinner!» Undervisningsopplegg 5-7 – Vett på nett Oppgaver til bruk i 5.trinn som omhandler nettmobbing – diskuter med en medelev og skriv ned svar. Hva legger du i begrepet nettmobbing?

Related: