background preloader

SKAM - träna norska med ungdomsserie

SKAM - träna norska med ungdomsserie
Den norska ungdomsserien Skam har tagit både ungdomar, recensenter och lärare i nordiska språk med storm. Först hyllades serien i Danmark och sedan några veckor tillbaka, när SVT lade upp den första säsongen på sin playkanal, har hajpen även nått oss. När du ska visa serien i klassrummet är det NRK som gäller. Där kan man titta på alla tre säsonger med norsk text. Att se avsnitten med norsk text bidrar stark till en ökad förståelse av norskan. Här nedan hittar du fyra olika övningar som passar för att introducera nordiska språk och att träna norska med utgångspunkt i några avsnitt av serien. Här hittar du första avsnittet! Om eleverna tittar på serien hemma eller om man har tid att visa många avsnitt i klassrummet så öppnar sig många möjligheter.

http://www.vagavarapluggis.se/2016/12/skam-lar-dig-norska-med-ungdomsserie.html

Related:  Språkhistoria, språksociologi och minoritetsspråkSvenskaNordiska språkenkla verktyg

Språksociologi - undersökning och Elixir Sugen på att arbeta med språksociologi i en klass men liter osäker på vad du ska göra? Här kommer två tips som utgår från min egen undervisning i svenska 1 på gymnasiet. Knyck delar eller inspireras till egna planeringar. Mina elever fick i år göra en mini-undersökning.

”Dags att fatta galoppen!” Att Peder Fredricson som den andra ryttaren på fem år rider hem folkets pris, Jerringpriset, är fantastiskt. Ännu en gång har svensk ridsport visat sin styrka och sitt engagemang. Det gör oss obeskrivligt stolta. Digitala verktyg – supertips Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här). Men för många är vägen dit fylld av ”digital stress”, det vill säga man har förstått vad verktygen kan tillföra undervisningen, men insatsen att lära sig verktygen är just nu alldeles för stor. Därför blir det oftast ingenting.

MALTE PERSSON: Språket, världen och jag Strax före det svenska valet råkar jag befinna mig i Tensta i Stockholm. I detta till stor del trivsamma, men så kallat "särskilt utsatta" område – "no go-zon" på högerpopulistisk svengelska – kommer Socialdemokraterna att få flest röster. Så är det också det enda partiet som alls har valarbetare där. Jag ser dock åtminstone en valaffisch för Moderaterna. Vägs Ände – mitt hörn av verkligheten I samband med att niondeklassarna läser världskrigen i historia utsätter jag eleverna för mötet med en av 1900-talets stora litterära verk. Jag har skannat fyra utdrag som jag anser ger en representativ bild av boken. Men visst, uppgiften blir ju ändå svårare än om man skulle läsa hela boken. Genom hela boken löper tråden att det politiska hyckleri och förljugenhet som Paul Bäumer och hans kamrater utsätts för förvandlar ungdomarna till urgamla människor som blir oförmögna till ett normalt liv. Det är svårt att återge i några fragment.

Uppg 2: Språken i Norden Vi ska bekanta oss lite med de olika språken i Norden. Det står lite om syftet med arbetet i läroplanen. Syfte Att du ska få möta och bekanta dig med de nordiska grannspråken och de nationella minoritetsspråken. Centralt innehåll Några olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i samhället Språktidningen Frågan kan verka dum. Vad är svenska? Det är ju det språk som talas i Sverige och som den här artikeln är skriven på. Det svenska språket finns beskrivet i grammatikböcker, och de svenska orden finns i ordböcker. Det är lätt att visa vad svenska är – här och nu. Romeo och Julia – ett genreskrivande När jag får frågan hur jag tänker kring min pedagogiska gärning i svenska brukar jag säga att jag balanserar mellan två ytterligheter: Den demokratiska fostran. Eleverna ska vara så skickliga i att läsa, skriva och uttrycka sig att de kan reda sig i ett demokratiskt samhälle. De ska förstå en debattartikel och de ska kunna formulera en egen för att hävda sin egen åsikt. Eleverna ska förstå ett försäkringsavtal och det orange kuvertet (vilket motsvarar det LIX en vuxen medborgare ska behärska – källa?).

Related: