background preloader

Våga vara pluggis: Referera - inte plagiera!

Våga vara pluggis: Referera - inte plagiera!
I klippet nedan kommer du att möta tre inlästa texter. Lyssna på texterna och ta del av tipsen. Läs sedan texten under. Som nämns i klippet ovan så finns flera typer av texter som vi skriver i skolan som går ut på att blanda fakta och egna åsikter. I texter där du har med både egna åsikter och reflektioner, och blandar dem med fakta och information från andra, är det viktigt att du på ett tydligt sätt visar vad som är dina tankar och vad du hämtat från en källa. Fundera på följande frågor när när du skriver: Har jag kopierat något utan att redovisa det? I din text redovisar du vem som står för informationen/påståendet/åsikten med hjälp av referatmarkeringar: Författaren anser att... Citera bara om du vill visa ordagrant, d.v.s. ord för ord, vad någon har skrivit eller sagt. Tyck till och dra egna slutsatser genom att svara på frågor som dessa: Vad säger källorna? I boken skriver man att... Nu är det dags att göra en övning.

Person plats problem - Lektionsbanken.se - Lärare inspirerar lärare Syfte Att stimulera elevernas fria skrivande. Övningen ger eleverna inspiration att komma igång med sitt skrivande. Läraren reflekterar Den här aktiviteten har jag använt i flera år och klasser med mycket bra resultat. Eleverna får idéer förhållandevis snabbt som de sedan kan omsätta i sitt skrivande. Förberedelser Kopiera bifogad PDF i tre olika färger så att alla lappar med personer får samma färg, platser får samma färg och såklart även problem får en egen färg. Metod Jag introducerar materialet genom att dra tre kort, till exempel En gammal man – nere i källaren – svimmar. Nu vet eleverna hur korten ska användas. Att gå vidare – eleverna bidrar med material När läraren inte kommer på fler personer, platser och problem kan eleverna vara med och skapa materialet. LGR 11 (kopplingar åk 3) Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Centralt innehåll Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Kunskapskrav

Common Core ELA Lessons: Common Core ELA Reading Strategy PowerPoints One of the most important activities you can do with your students is to teach them to become proficient readers.Reading for pleasure is wonderful, but without guidance from the teacher in learning how to use reading strategies effectively, your students will not show significant gains in reading. We have worked hard this summer to develop interactive reading strategies that can be used right away in your classroom with your students. Each PowerPoint that we have created will have students get involved in their learning in relation to reading strategies. We also provide the students with definitions of key terms when needed, along with information to help fill their background knowledge on each topic. All of the PowerPoints are aligned with the Reading Common Core Standards. Make sure to click here for our Building Readers PowerPoints!

Inför muntliga NP SVA åk 9 Trouble viewing this page? Go to our diagnostics page to see what's wrong. Diskussion:Mindset - Wikiskola Ställ frågor till eleverna Kanske göra det så enkelt som att vi beskriver varje förmåga ovan i ett formulär och låter elverna ranka på en skala från 1-10 hur bra de är på förmågan. Om klassen gör det och man tittar på sammanställningen i Drive så får man ett bra diskussionsunderlag och eventuellt svar på frågan vilka egenskaper vi ska fokusera på. Formuläret kan se ut ungefär så här (se nedan) och jag tänkte vi kan hjälpas åt med att formulera frågorna och sedan kopiera ut formuläret till alla mentorer (eller ett per klass). Tolkning av resultatet i TE14A Vid analysen av resultatet framkom att eleverna förvisso behöver öva muntlig framställning och grupparbete men det är också sådant vi övar i skolan. Fokusera: uthållighet hinder = utmaning självkontroll kritiskt tnk planering Bilden är samstämmig med resultaten i TE14B Vi beslöt att börja med ett projekt att stärka elevernas självkontroll. Självkontroll Min skiss Vi utgår från mashmallowtestet. Eleven ska sitta och läsa en bok. Belöning ?

I spåren av SKAM – sjösättning av projektet Den norska serien SKAM har ju blivit omåttligt populär bland ungdomarna, något som jag vill använda mig av i svenskundervisningen. Eller ungdomarna, hm.. själv har jag också plöjt de tre säsongerna och kan förstå vad det är som gör serien så populär. (Säsong 2 är bäst för övrigt). I spåren av SKAM är ett arbetsområde i tre delar: Läsprojekt där böckerna är inspirerade av karaktärerna i SKAM Nordiska språk och språkhistoriaTräna på att utveckla sitt resonemang, fokus på området identitet På tisdag ska jag presentera hela arbetsområdet för klassen och därefter inleda den första delen, läsprojektet, som i huvudsak kommer ske som hemarbete. Cecilia Studieteknik – Fröken Wastesons svenska Här får du en ingående kurs i studieteknik och många bra och konkreta knep. Även om föreläsningen är gjord för universitetsstudenter, så är den mycket användbar även för dig. Många skaffar sig inte en bra studieteknik förrän de måste, men den som gör det innan dess har mycket tid att vinna. Så här beskrivs föreläsningen av Sacoredaktionen, som har lagt upp de tre filmerna: ”Studievägledaren Ingmar Andersson berättar hur du kan förbättra din studieteknik. Här kan du se del 2 I den här filmen berättar Björn Liljeqvist vad som gör en elev framgångsrik i sina studier: I den här filmen berättar Björn Liljeqvist om olika studietekniker och vilka strategier som fungerar bäst: Här berättar Björn Liljeqvist om hur du kan ta dig ur vanan att skjuta upp dina studier (och andra saker som du drar dig för att göra): Ta kontroll över din vecka så att du hinner med dina studier. Här får du tips på hur du ska ta dig an tyngre kursböcker.

14 sjukaste sakerna som är förbjudna enligt lag världen över Alla länder har ju sina egna lagar och regler, men vissa tar det steget längre och spårar ur fullständigt. Här är 14 av de konstigaste sakerna som regeringar världen över har förbjudit. 1. Kina – spelkonsoler År 2000 så förbjöd den kinesiska regeringen spelkonsoler för att ungdomarna skulle aktivera sig och inte slösa sin tid på TV-spel – och förbudet gällde ända till förra året. 2. För att hindra antalet självmord i landet så bestämde regeringen att den typiska "emo-kulturen" skulle förbjudas. 3. Totalförbjudet med allt som hör till alla hjärtans dag, vilket har lett till att folk köper och säljer saker på svarta marknaden istället. 4. Troende förbjöds från att återfödas utan att de fått godkännande. 5. Spelet förbjöds på 1980-talet då det ansågs vara "för intellektuellt" och "ondskefullt". 6. I Danmark är de väldigt restriktiva med vad du får döpa ditt barn till. 7. Filmen ansågs vara för övernaturlig och rebellisk av den kinesiska regeringen. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.

Studieteknik Författare: Hanna Järphagen Weström Datum: 16 februari 2011 Ämnen: Övrigt, Tips, Ämnesövergripande År: Grundskola år 7–9 Lektionstyp: Powerpoint Beskrivning Jag har försökt sammanställa vad som är viktigt för eleverna att ha i bakhuvudet för att lyckas så bra som möjligt med sina studier. Om man kan få in en bra studieteknik redan i högstadiet har eleverna stor glädje och hjälp av det även under fortsatta studier... (en självklarhet för oss men tyvärr inte för dem) Lektionen bygger på en PPP med många sidor, det tar mig en hel lektion (60 minuter) att gå igenom denna med kringsnack osv. Vill man kan man dela upp i olika block med efterföljande uppgifter som avslutning på varje block. Om detta hjälper eleverna är än för tidigt att säga ;) Jag har just börjat (med min år 8) och hoppas på en utvärdering kring påsk.

Lektionsförslag: Den enklaste språkberikarlektionen börjar med begrepp och ord Detta är en mycket enkel lektion. Jag brukar visa den då jag föreläser. Finns inget enklare faktiskt. Du har en bok, en text, vilken som helst. Det kan vara en berättelse du läser, ett matematiktal du ska problematisera och undersöka med eleverna, en tidningstext du tänker ha i undervisningen eller något annat som ska läsas ihop. Ur den texten skriver du upp tre ord. Jag använder min handstil eller så skriver jag med digital text: Dessa tre ord ska nu ut i klassen. Jag berättar inte varför jag skrivit upp orden, jag tycker om spänning och överraskningar, det retar hjärnanJag läser orden högtEleverna läser orden högt, unisontJag modellar nästa steg då jag säger välj ett ord och sätt in det i en mening; Rättvisa mellan syskon är ofta något syskon bråkar om. Syftet med detta är att involvera eleverna i språket. Som jag brukar säga: Körlings Ord

Legobygge – att skriva en instruktion – Terese klassrum På varje bord har ni fått en hög med legobitar samt 2 lego-hjulpar Varje grupp har i uppgift att bygga en legobil och skriva en instruktion. Uppgift: Bygg en legobilFota ert byggeSkriv en tydlig instruktionDemontera bilen och testa er instruktion genom att noga gå igenom steg för stegDemontera bilen igen och lägg bitarna ovanpå instruktionenByt instruktion med en annan gruppBygg bilen utifrån instruktionen.

Jenny på Wendes: Att skriva poesi är skoj "Fröken, kan vi inte göra det vi gjorde igår?" "Vad då, menar du?" "Jo, det där med bilderna." Så lät det på min lektion i förra veckan. Vi arbetade med poesi och föregående lektion hade vi arbetat med anaforer. Jag gick igenom begreppet och gav eleverna några exempel på anaforer. Det var denna övning mina elever gillat och ville ha repris på. Varför gillade då mina elever detta? 1. Kanske är detta en övning som du kan använda i din undervisning.

Att förbereda eleverna på de muntliga nationella proven i svenska – ett konkret upplägg - Annika Sjödahl De muntliga nationella proven ska i år läggas på höstterminen. Det frågas en del i diverse Facebookgrupper om tips på hur man kan göra för att förbereda eleverna. Jag har därför skapat ett upplägg för svenskan för att eleverna ska vara väl förberedda på vad som krävas av dem och hur de ska göra för att nå sina mål. Den nya strukturen på proven infördes 2012/2013 och innebär att man bedömer eleverna i tre delar: att presentera ett innehåll, att leda ett samtal samt delta i en diskussion. Förra årets upplägg och årets revidering Förra läsåret hade jag också nior och jag har utgått från den strukturen jag gjorde då samt reviderat om det som behöver förtydligas för eleverna. Vi började förra året med att lyssna på konkreta upplägg på gamla samtal. eleverna behöver lära sig hur man vidgar ett resonemang och det kan vara bra att visa hur det görs genom filmen från Orka Plugga. Eleverna fick också öva på ett fingerat bedömningstillfälle med andra texter jag valt. Canvor: Annika Sjödahl // Annika

Related: