background preloader

Digital verktygslåda BFL+IKT – NORDSTRÖM EDUCATION

Digital verktygslåda BFL+IKT – NORDSTRÖM EDUCATION
Här hittar ni ett lite längre undervisningstips och en sammanställning av olika resurser för hur lärare och elever kan utveckla sin källkritiska förmåga och digitala kompetens i undervisningen. Tipset kommer att följas upp med en sammanställning av olika Creative Commons-licenser. Koppling till läroplanen ”Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. Det är också nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ.” Ur Lgr11, Kap.1 Skolans värdegrund och uppdrag, sid 9 ”Eleverna ska också kunna orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Koppling till kurs- och ämnesplanen Förmågor i läroplanen Källkritisk förhållningsätt i undervisningen Källkritik för tryckta källor Källkritik för digitala källor

http://www.nordstromeducation.se/2016/09/14/digital-verktygslada-2/

Related:  benitatoxiVerktyglucmirIKTKomvux IT

Alla har lättheter - om adhd/add/autism: Exekutiva funktioner - en genomgång Förmodligen har du hört talas om "de exekutiva funktionerna", men kanske har du inte helt "koll" på vad de innebär därför tänkte jag börja beskriva dem lite närmare idag. Det är de exekutiv funktionerna som ofta sätter käppar i hjulet för människor med npf. Alla har vi mer eller mindre svårt med delar av dem, men det är först när man blir hindrad i sin vardag, som man kan börja prata om en funktionsnedsättning. Historiska kartor I våra digitala arkiv finns mer än en miljon historiska kartor och de sträcker sig så långt bak i tiden som 1628. Kartorna täcker stora delar av Sverige och är i många fall så välgjorda och rikt utsmyckade att det är frestande att kalla dem för rena konstverk. Inte konstigt kanske, att de ofta ges bort som presenter. Det är gratis att titta på kartorna och vi vågar lova att du hittar något intressant när du tar del av dem.

Åtta skäl till att läsa böcker regelbundet Det finns mer än en anledning till att läsa en god bok. (Foto: Hieu Le/Unsplash) Kanske tillhör du den skaran av människor som sällan läser en bok. Länkar till nätkurser och språktest Distanskurser på nätet (betalkurser) Babbel Swedish – Nybörjarkurs, finns även som app. En del gratismaterial finns.International Swedish University Programs, ISU Lund – Lärarledda distanskurser i svenska från nivå A1 till C1 (enligt Europarådets nivåskala). ISU erbjuder även specialkurser i svenska för utländsk vårdpersonal.LearnSweden – Nätbaserade kurser i svenska samt svensk realia.Svenska Online – Nybörjarkurs i första hand för SFI (Svenska för invandrare), men privatpersoner kan betala för en tidsbegränsad inloggning. Kurser och övningar (fritt material)

En skicklig lärare I höstas diskuterade jag med några kollegor om vad som kännetecknar en duktig lärare. Resultatet av diskussionen? Ja, att vara lärare och bli en skicklig sådan är en komplex historia. Det är kanske därför yrket kan kännas både som en enormt stimulerande utmaning och stundtals som mission impossible. Krydda arbetsdagen, en livesändning som är i ständig rörelse, med en elev som mår dåligt, en annan som hamnat i en till synes olöslig konflikt, kollegor som pockar på ens uppmärksamhet och en begynnande förkylning så blir uppdraget ännu mer utmanande. Pokemon GO i klassrummet Pokemon GO har släppts i Sverige och fullkomligt exploderat i sommar. Oerhört många spelar! Det kommer en del larmrapporter om folk som spelar utan särskilt gott omdöme, men jag tycker spelet är fantastiskt eftersom det får så många att röra på sig mer.

Webbinarier Skolinspektionen arrangerar webbaserade seminarier om olika ämnen. Alla som vill är välkomna att delta. Här kan du titta på inspelningar av tidigare webbinarier. Du kan också anmäla dig som prenumerant på inbjudningar till våra webbinarier. Tidsenliga verktyg kan innebära ett A istället för ett F Albin är 15 år och går på en 7-9 skola i Umeå. Det som skiljer Albin från flertalet andra elever är att han har dyslexi och att skriva och läsa har alltid har varit svårt. När han för första gången skulle få betyg i årskurs 6 fick han underkänt i flera av kärnämnena. Övrigt Digitala spåret - Studera svenska på Internet Den här sidan hjälper dig att hitta webbsidor, där du kan studera och träna svenska. Du kan även hitta lexikon och nyhetssidor och det finns olika teman där du kan hitta information. Du kan också göra övningar på olika nivåer. Flerspråkighet i förskolan Skolverkets samlingssida för inspiration och vägledning rörande flerspråkighet i förskolan.

Hur kan entreprenöriellt lärande bidra till att elever blir ägare av sitt eget lärande? Naverlönnskolan har som mål läsåret 2015/16 att engagera eleverna för sitt lärande och utveckla deras motivation och förmåga att ta ansvar. I arbetslag 5 på Naverlönnskolan tog vi avstamp i det entreprenöriella lärandet den här terminen för att våra elever ska utvecklas mot att bli aktiva ägare av sin egen lärprocess. Vi bestämde oss för att genomföra ett projekt där åttorna och niorna i arbetslaget skapade en välkomst och informationsfilm till de nya sexorna. Min kollega Ulrika Wulffsberg beskriver projektet i dess helhet i bloggen Back to school i entreprenöriell anda. Den här bloggen handlar om hur entreprenöriellt lärande kan bidra till att elever utvecklas mot att bli ägare av sitt eget lärande.

Bedömning måste ses som en helhet Illustration: Ulf Frödin Den 2 maj 2016 presenterade Skolverket en utvärdering av den nya betygsskalan där man fann att många lärare anser att det nya ”betygssystemet slår hårt mot vissa elever och elever upp-lever att deras betyg avgörs av enstaka svaga prestationer.” De anser också att ”Elever inte kan få ett högre betyg för att de inte uppfyllt enstaka delar av ett kunskapskrav”. Tillägg till Chrome som underlättar ditt lärarjobb Jag hoppas att du har övergett webbläsaren (det du klickar på när du öppnar internet) Internet Explorer och nu använder en modernare webbläsare. Tyvärr envisas de flesta IT-avdelningar med att Internet Explorer är det som ska vara förinstallerat. Personligen använder jag nästan alltid Chrome. Att använda Chrome har många fördelar.

Personlig elevdator - Ystads kommun Förändrat lärande i fokus Alla elever i åk 4-9 i Ystads kommunala grundskolor erbjuds fr.o.m. augusti år 2013 möjligheten att få låna en personlig dator. Från och med läsåret 2016/2017 erbjuds även åk 3 möjligheten att låna en personlig iPad.

Related: