background preloader

Så blir du en skicklig ledare i klassrummet

Så blir du en skicklig ledare i klassrummet
Related:  Övrigt2

Kom snabbt igång med digital teknik genom appen Plickers Jag blev ombedd av Skolvärlden (nr 6, 2016) att tipsa om en app. Mitt val föll på Plickers för att det är enkelt att lära sig för dig som pedagog och kräver endast att man har en digital enhet samt en webbläsare och passar bra för många klassrum där man inte har kommit så långt med digitala enheter eller man inte vill låta eleverna använda egna enheter. Dessutom behöver inte eleverna logga in som tar extra tid. Skapa konto och kort För att skapa ett gratiskonto loggar du som lärare in på www.plickers.com och väl där inne skapar du klasslistor i fliken Classes och +Add new class. Skapa frågor och mappar Nu är det dags att skapa frågor. Ladda ner appen och du är igång Nu är det snart dags att testa responsverktyget med eleverna. Det är genom appen som du sedan byter frågorna men du måste klicka via webbläsaren för att dölja svaren om du inte vill visa dem i klassrummet. Nyttan för mig som pedagog film 1 film 2 film 3 Vad kan man använda Plickers till?

Lärarutbildningen storsatsar på ledarskap Ledarskapets plats i lärarutbildningen har diskuterats flitigt inom lärarkåren under de senaste åren. Uppsala universitet valde för några år sedan att göra en extrasatsning på ledarskap i lärarutbildningen – en unik sådan. Martin Karlberg är universitetslektor vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet. – Det är jätteviktigt i dag att ha ett bra ledarskap i klassrummet. Det är ett mycket gediget paket som universitetet erbjuder. – Vi har satsat extra medel, undervisningstimmar och utvecklingsresurser för att alla studenter ska vara så väl förberedda som möjligt och bli goda ledare. Med begreppet ledarskap anses, enligt Martin Karlberg, att man har förmågan att skapa ordning och reda, skapa ett klassrumsklimat där alla får komma till tals, se till att erbjuda elever arbetsro och slutligen att man erbjuder regler, struktur och förutsägbarhet. – Studenterna får öva på olika centrala ledarskaps- och undervisningsfärdigheter.

Satsa på alla lärare Alliansen i Uppsala har under lång tid satsat på skolan. Redan 2007 inrättades en första karriärtjänst: disputerad gymnasielektor. Därefter infördes förstelärare och lärare med utvecklingsuppdrag. Nu tar vi nästa steg med en modell som ger alla lärare möjligheten att göra karriär och utvecklas i sitt yrke. Alliansens karriärtrappa består av fyra delar: Varje lärare ska kunna (1) göra karriär, (2) påverka sin löneutveckling, (3) fortbilda sig regelbundet i ämnet och i ämnets didaktik samt (4) arbeta evidensbaserat för att höja elevresultat. Vår modell överensstämmer med OECD:s rekommendationer och Skolkommissionens förslag om att vi behöver satsa på lärarnas kompetensförsörjning (SOU 2016:38). När alliansen tog över styret i Uppsala 2006 var lektorerna utrotningshotade. Nu tar vi nästa steg med en karriärtrappa i sex steg: STEG 1: Behörig och legitimerad lärare, deltar i skolans systematiska kvalitetsarbete, bland annat genom att analysera och utvärdera sin undervisning.

Mina tankar om gott lärandeklimat – inte klassrumsklimat Klassrummet! Det är ju bara ett rum. En samlingsplats. Vi talar om det goda klassrumsklimatet. Jag tycker vi ska tala om det goda lärandeklimatet: Så här tänker jag om detta lärandeklimat: Sätta undervisningens fokus i centrum, genom dem skapa relationer och ordningen för undervisningen, dvs tro på det läraren undervisar kring och lita på att eleverna kommer att följa lärarens undervisning. MINNS – att utvecklingen sker i den riktning vi ställer frågorna! Läs här – Satsa på den inre kraften – om andra liknande tankar jag har.

Flippa klassrummet med Scalable learning Flipped classroom handlar om aktivt lärande i klassrummet där studentern löser problem och fördjupar sig i ämnet efter att ha tagit del av inspelade lektioner och föreläsningar hemma. Ett nytt svenskt verktyg för det flippade klassrummet, Scalable Learning, gör det möjligt att skapa interaktiva inspelade lektioner med inbyggda quizzar. Scalable Learning har tagits fram av lärare vid Uppsala universitet (med David Black-Schafer i spetsen) och företaget Novelari och nu lanseras för fullt. Du kan ladda upp dina inspelningar i verktyget och sedan lägga in interaktiva övningar med till exempel frågor som studenten måste svara på för att kunna fortsätta med filmen. - ScalableLearning provides interactive online lectures to free in-class time for active teaching. Titta på den här introduktionsfilmen.

”Satsa på den inre kraften” DN ledare 18 april 2010 har rubriken ”Satsa på den inre kraften”. Det är en tanke jag har haft mycket länge. Jag är utbildad i den om jag ska vara krass. I samma tidning läser jag om de nya optimisterna, Hans Rosling är är en sådan. Jag ser också kraften inne i organisationen. Vi kan tycka vad vi vill om denna läroplan vi nu har, vi kan tänka hur som helst om det vi gör, vi kan tänka att vi utvecklar våra elever men vi förlorar oss i dialogen med varandra då vi inte samtalar ur samma dokument. Jag ser sällan lärare med aktiva läroplaner, kursplaner och barnkonvention. Skolan är inte i produktion utan i process. Satsa på den inre kraften. Under mina utvecklingsår som lärare har jag velat verka för den inre kraften vid skolan. Satsa på den inre kraften. Men den inre kraften sitter också i läraren. Denna skoltanke – satsa på den inre kraften – är och kan riskera att bli en inre och egen utveckling av en lärare i viljans och föränderlighetens tecken. Innehållet är den inre kraften.

Lär känna eleven vid kurstart inte vid kursslut – Fröken Jingfors För att kunna ge formativ bedömning på ett individanpassat sätt så måste man veta lite om eleven. Vilket betyg jobbar hen mot, vad tycker eleven är svårt och på vilket sätt visar hen sina kunskaper bäst? När jag börjar en ny kurs så har jag ett kort samtal med varje elev utifrån dokumentet elevens mål med kursen där de får berätta om varför de läser kursen, vilket slutbetyg de vill ha, hur de ska jobba för att nå sitt mål, vilka styrkor de har och vad de tycker är svårare och vill ha min hjälp med. Efter samtalen upplever jag att eleverna är motiverad, de har förstått att jag vill hjälpa just dem och vi har fått en relation att bygga vidare på under kursen När jag senare gör bedömningar utgår jag ifrån informationen för att kunna ge individanpassad feedback och råd för utveckling. Om jag gör bedömningen att en elev har presterat motsvarande C på ett visst kunskapskrav så skriver jag olika typer av feedback om eleven har satt upp målet E, C eller A.

Från oordning till starka innehåll Det är mycket samtal om ordning och reda i skolan och naturligtvis måste vi komma tillrätta med oordning. Men jag har funnit, efter många år som handledare, att det finns kritiska moment som vi måste lösa pedagogiskt: lektionsstartens ramar och ingång till lektioneninformationen om vad att göra och bristen på hur att göra med starka modeller att lära genomelevens eget arbete och ensamarbete eller övergivna grupparbetentid för moment och fler avbrott för gemenskap kring lärandet som pågårlärarens mandat för prat och skapa starka innehåll att samtala och diskutera kringavslutning, sammanfattning och återkoppling – vad innehöll lektionen och hur förstod vi det vi mötte där vi diskuterar hur vi kan göra pedagogiskt och därmed vända klassrumsklimatet till ett undervisningsklimat där vi tillsammans utvecklar innehållet i klassrummet. Att ständigt diskutera samma frågor och sakna lösningar är frustrerande och leder till uppgivenhet.

Äppelkaka med hemmagjord vaniljkräm - "Världens godaste" | Mat & Vin Så gör du utsökt äppelkaka med hemmagjord vaniljkräm Hösten står för dörren – då är det läge att bjuda på en härlig äppelkaka. Egenföretagaren Anna Sylvan bjuder på receptet till vad hon anser är världens godaste äppelkaka. – Den är fantastisk, säger hon. Har du köpt hem massa äpplen som du inte kommer hinna äta upp? Eller har du ett eget äppelträd som är redo att skördas? ”Den utlimata äppelkakan” Anna Sylvan ger läsarna på Aftonbladet Mat & Vin ett recept till vad hon anser vara världens godaste äppelpaj. – Den är fantasisk. Hur är den att göra? – Väldigt enkel. Vad ska man äta till? – Det ska vara egen vaniljsås. Här är Annas äppelkaka ✓ Äppelkakan Smält 150 gr smör i kastrull, blanda med 1 1/2 dl socker, låt svalna. Grovriv ca 150g mandelmassa och blanda ner i smeten. Bröa formen, häll i smet, skala och skiva äpplen och tryck i smet. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter. Servera med en hemlagad vaniljkräm! ✓ Vaniljkräm: 3 äggulor 3 msk florsocker 1 msk vaniljsocker 3 dl vispgrädde

Norsk forskning: Tre faktorer för bra ledarskap i klassrummet Emotionellt stöd, klassrumsorganisation och inlärningsstöd. Dessa tre faktorer kännetecknar en bra ledare i klassrummet. – Det finns gott om forskning på området, men väldigt få studier som baseras observationer av vad lärare faktiskt gör i klassrummet, säger Sigrun Ertesvåg, professor i pedagogisk psykologi vid universitetet i Stavanger. Därför pågår ett stort projekt där forskare från universitetet i Stavanger gör observationer av hur framgångsrika lärare arbetar. Bland annat genom att besöka klassrum och filma lärare som undervisar. ­– Vi tittar närmare på vad som händer när lärare utövar gott ledarskap. I Sverige är det skralt med liknande forskning, enligt programmet ”Bästa skolan”, vars tredje avsnitt sänds i Vetenskapens värld i SVT och på SVTplay. Det emotionella stödet som de norska forskarna pekar ut är grunden för framgångsrik inlärning. Men hur gör man det när tiden brister? – Det finns självklart inget enkelt svar på detta.

Prezi i undervisningen- mer än bara snygga presentationer – Fröken Jingfors Prezi används av många för att göra snygga presentationer. I detta inlägg kommer jag inte berätta om hur man skapar presentationer i Prezi, utan hur man kan använda Prezi som ett pedagogiskt verktyg som på olika sätt kan bidra till ökat lärandet. Med Prezi kan man bland annat: Flippa undervisningenLåta eleverna ta del av varandras arbete och uppgiftsbeskrivningen i en och samma presentation. Vara flera som har tillgång till samma presentation och man kan vara inne och arbeta i den samtidigt, perfekt för grupparbeten av olika slag. Du kan läsa mer om detta under respektive rubrik nedan. Vad är Prezi? Flippa undervisningen Första presentationen jag gjorde i Prezi använde jag för att flippa en genomgång om Ebola, bakterier och virus till min komvuxgrupp i naturkunskap. Fördelar jämfört med att använda skärminspelningsprogram när man flippar. Fördelarna med att dela en presentation såhär är många. Testa du också!

Så kan skolorna höja betygen När PISA-mätningarna startade för 17 år sedan tillhörde Sverige ett av de länder med bäst kunskapsresultat. Därefter rasade de svenska 15-åringarnas kunskaper och 2012 fick de svenska eleverna sitt sämsta betyg hittills. Vad gäller läsförståelse hamnade Sverige efter Kroatien på 36:e plats av totalt 65 länder. Motsvarande siffra för matte var 38:e plats efter Litauen. Larmrapporter och svarta rubriker har avlöpt varandra men i senaste mätningen 2015 klättrade Sverige upp i nivå med genomsnittet. LÄS MER: Så ska nyanländas betyg höjas Pedagogen ska anpassa sig I Sverige, liksom andra länder, lyckas vissa skolor bättre än andra. – Det är jag som pedagog som ska anpassa mig efter elevernas sätt att lära sig. Han har tillsammans med två forskarkollegor undersökt hur åtta skolor organiserat sitt arbete och hur det har påverkat slutbetygen i årskurs 9. LÄS MER: Betyg är inte allt Bergsjöskolan Kartlägger elevernas kunskaper LÄS MER: Här är skolorna med bäst och sämst resultat Lärare jobbar i lag

Free Technology for Teachers: A Crowd-sourced List of Google Cardboard Apps & Videos During the ISTE conference this year I met Jack Bosley who is an educational technology teacher in Kentucky. He introduced himself after the panel discussion, hosted by Samsung, about virtual reality in education. Jack shared with me a Google Form that he created to crowd-source a list of apps and videos to use in Google Cardboard viewers in classrooms. Jack has also put together a great introductory presentation about Google Cardboard. People looking to learn more about virtual reality in education 15 Ways You Know You're Definitely a Teacher – Bored Teachers You know you're a teacher if... 1. You start every day with 30 high fives. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. Buy this glass HERE! 13. 14. 15. Other Posts You'll Also Love: 16 Awesome Things You Need If You're a Teacher 15 Perfect Products For Every Teacher's Classroom 20 Best Deals For Teachers On Back-To-School Supplies ← Older Post Newer Post →

Related: