background preloader

OS i skolan - Sveriges Olympiska Kommitté

OS i skolan - Sveriges Olympiska Kommitté
Related:  SvenskaIdrott

Serier i undervisningen – Lärarhandledning Lärarhandledning6 augusti 2013rdgrafiska Urvalet av uppgifter i denna handledning är stort och varierat, med syfte att vara anpassningsbart utifrån gruppens och elevernas behov och intressen. Uppgifterna är skapade utifrån kursplanen i svenska, och täcker in ett stort antal av svenskämnets mål. Ungefär hälften av uppgifterna är framtagna för att man ska kunna arbeta med valfria och allmänna Kalle Anka-serier. Resterande uppgifter är kopplade till tio noggrant utvalda serier som bedömts vara särskilt lämpliga för användning i skolan. Handledningen innehåller även en detaljerad beskrivning av de vanligaste Ankeborgs-karaktärerna samt av de två populäraste Kalle Anka-skaparna: Carl Barks och Don Rosa. Som tillhörande bilaga medföljer ett särskilt kopieringsunderlag. Lärarhandledningen bedöms som lämplig för skolundervisning från årskurs 3. Ladda ner handledningen gratis här. Ladda ner kopieringsunderlag, här.

Uppdrag sommarlykta | Språkutveckling – ASL Sax, lim, barnmatsburkar, servetter, piprensare, klistermärken… och matematik! Perfekt kombo, speciellt när man undervisar i terminens slut. I mitt förra inlägg beskrev jag hur det kan vara i slutet av terminen. Det märks tydligt att terminsslutet är nära och jag har haft något klurigt att hitta arbetsuppgifter som fungerar i en tid som denna. Det råder en viss trötthet och ett ofokus i gruppen vilket gör att bland annat matematiklektionerna som tidigare fungerat bra – nu blivit något sega. Välkommen till butik solstrålen! 1. Eleverna får uppgifter som att räkna ut summan och visa på mattespråk om de fick solmynt över. Eleverna arbetade fokuserat och det blev ett elevnära sätt att komma i kontakt med matematiska begrepp. En rolig och annorlunda uppgift nu i slutet på terminen! Häftet med instruktion och matteuppgifter: Häftet Solmynt: Solmynt

urn:nbn:se:gih:diva-4351 : Bedömningar av ungas rörelseförmåga : En idrottsvetenskaplig problematisering och validering Bedömningar av ungas rörelseförmåga: En idrottsvetenskaplig problematisering och validering 2016 (Swedish)Doctoral thesis, comprehensive summary (Other academic) Abstract [en] The overall purpose of this thesis is to investigate, discuss and problematise different aspects of movement ability. Movement ability is studied from different perspectives, including a multidisciplinary sport science approach using mixed methods. Movement abilities tests and assessment tools are also found to construct a specific and narrow form of physical capital strongly related to traditional sports. Place, publisher, year, edition, pages Stockholm: Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH , 2016. Series Avhandlingsserie för Gymnastik- och idrottshögskolan, 06 Keyword [en] National Category Sport and Fitness Sciences Research subject Social Sciences/Humanities Identifiers URN: urn:nbn:se:gih:diva-4351ISBN: 978-91-980862-7-0OAI: oai:DiVA.org:gih-4351DiVA: diva2:903251 Public defence Opponent Supervisors

Fem strategier för läsning av faktatexter Vad har jag lärt mig av att läsa boken ”Att läsa faktatexter” (Gear 2015)? Jo, fem nya lässtrategier som är anpassade just till läsning av faktatexter. Här vill jag påstå att Gears bok fyller ett behov. Bilden nedan, förståelsestrategier för faktatexter, är bilden som hela boken bygger på. De fem strategierna är: Zooma inStälla frågor och göra inferenserAvgöra vad som är viktigtGöra kopplingarTransformera Varje strategi gås igenom i ett eget kapitel i boken tillsammans med konkreta lektionsförslag. Textstrukturerna finns inlagda i ett formulär med rubriker som t.ex.: Vad är det? FKTB är en uppgift som behövs. Känner du dig säker på skillnaden mellan en inferens och en förutsägelse? […] processen är liknande genom att man fyller i vad man ännu inte vet, men när man har läst färdigt besannas förutsägelsen eller också gör den inte det. I slutet av boken presenteras en bedömningsmatris för läsning av faktatexter. Sammanfattningsvis genomsyras boken av att läsande handlar om tänkande.

Skolstart och Kooperativt lärande – Kooperativt Lärande Nu börjar sommarlovet lida mot sitt slut. Snart kommer eleverna tillbaka till skolan – och vissa kommer till skolan för första gången. Eleverna har med sig nya erfarenheter och har utvecklats på olika plan under sommaren. Vare sig elevgruppen är ny eller inte kan det vara bra att börja terminen med gruppstärkande övningar för att arbeta ihop klassen och skapa en gruppkänsla. I inlägget Gruppstärkande övningar finns olika tips på hur man kan arbeta med sin elevgrupp under de första dagarna. Innan eleverna kommit till skolan är det vanligt att lärarna har ett par dagar på sig att förbereda sina klassrum, se över planeringar och material. När klassrummet är möblerat och eleverna är på plats och undervisningen kommit igång finns det olika vägar att gå. Att arbeta i grupper är något vi ofta använder oss av i undervisningen. I grupperna vill vi att eleverna ska arbeta tillsammans och ta hjälp av varandras styrkor. Vill du använda dig av cirkelmodellen kring ett tematiskt arbete? Lycka till!

Download Purple Pen Click the button above to download the latest released version of Purple Pen. Run it to install Purple Pen on your computer. Requirements: Purple Pen requires Windows XP SP3, Windows Vista SP2, Windows 7, Windows 8, or Windows 10. All Released Versions: The following lists all released versions of Purple Pen. License: Purple Pen is released under a BSD-style license. Teorierna bakom görandet - välkomna in i mitt klassrum – Förstelärarbloggen Therese Linnér, förstelärare på Bäckaslövskolan, skriver om teorierna som ligger till grund för arbetet i klassrummet. I en till synes enkel uppgift gömmer sig många tankar och teoretiska röster. Vilka tankar och varför just de rösterna? En till synes enkel uppgift gömmer många teoretiska tankar. Vilka tankar och varför just de tankarna? När jag läste frågan kom jag på att jag skrev en text om det i höstas. Det är så många delar som ingår i varje uppgift som eleverna jobba tillsammans med. Mina 6:or och jag jobbade precis som de flesta som undervisar i SO med valet i höstas. Det är tankar som grundar sig i forskning och beprövad erfarenhet. Flera norska forskare som Olga Dysthe, Frøydis Hertzberg och Hoel Torlaug Løkensgard samt den svenska språkforskaren Carolin Lidberg, har sett att stödstrukturer och kamratrespons är viktiga redskap för att lärande ska ske. Det är också vetskapen om att metasamtal, samtal om det som man lär sig, är viktigt för att förstå det man gör.

Linas lärarrum - Läsmysteriet Jag hoppas att ni inte har missat UR:s nya serie Läsmysteriet som modellerar lässtrategier i form av roliga utmaningar. Jag läste om den här serien några månader innan den kom ut och väntade med stor spänning inför det första avsnittet. Nu har jag arbetat med de två första avsnitten med tillhörande uppgifter och mina elever i åk 5 älskar det. Eleverna får i uppgiften stöttning först av modellerandet som görs i programmet, sedan av att vi gör uppgiften i tillsammans i helklass och till sist arbetar eleverna i mindre grupper. Klicka på bilden så kommer du till programmet: Vi började lektionen med att repetera läsförståelsestrategierna som mina elever känner igen sedan tidigare. Första problemet i programmet går ut på att att använda spågumman, aktivera sina förkunskaper och lista ut vilket textutdrag som hör till vilken bok. Böckerna lånade jag på biblioteket och sedan drog jag ut en kort avsnitt från varje bok. Hon har även gjort ett informativt klipp om läsförståelsestrategier:

Related: