background preloader

Struktur: Fråga, fråga, byt! – Kooperativt Lärande

Struktur: Fråga, fråga, byt! En struktur inom Kooperativt lärande är Fråga, fråga byt! Denna struktur passar ypperligt för att lära sig nya ord och begrepp. Den är enkel att använda och går att använda både i helklass och för parträning. Strukturen blir ofta populär bland eleverna då de får snabb feedback på sina kunskaper och snabbt lär sig nytt. Använd den för att introducera svåra ord innan läsning av text eller för att repetera begrepp inom matematik eller annat ämne. Dela ut ett kort till varje elev.Instruera eleverna att gå omkring i klassrummet med handen uppe.När de möter en annan elev med handen uppe gör de high five. HÄR finns ett färdigt exempel med matematiska begrepp. Med den här strukturen är det enkelt att stegra svårighetsgraden. Klassexempel Struktur: Mina ord, dina ord Strukturen Mina ord, dina ord är en utmärkt övning för att påbörja kunskapsdelning i en grupp. I "Allmänt" Kooperativa språkövningar för den första läsinlärningen Kommunicera: Engelska siffror och färger

https://kooperativt.com/2016/05/24/struktur-fraga-fraga-byt/

Related:  SvenskaEngelskaLast minute lessons and resources

”Dags att fatta galoppen!” Att Peder Fredricson som den andra ryttaren på fem år rider hem folkets pris, Jerringpriset, är fantastiskt. Ännu en gång har svensk ridsport visat sin styrka och sitt engagemang. Det gör oss obeskrivligt stolta. För andra gången blottlägger kommentarerna efter Jerringpriset en djup okunskap om ridsporten, både som idrott och folkrörelse. Bedömningsstöd i engelska Diagnosmaterial i årskurs 1-6 Som stöd för bedömning i engelska finns ett nationellt diagnosmaterial som kan användas av lärare under flera år under grundskolans tidigare del. Kärnan i materialet utgörs av olika uppgifter som riktar sig dels till yngre elever, dels till lite äldre elever. Uppgifterna har fokus på färdigheterna lyssna och läsa och förstå, tala, samtala samt skriva.

Fira FN-dagen i skolan! I år firar FN 70 år! Vill du uppmärksamma FN-dagen i din klass? Här kan du hitta årets skolmaterial och tävling. Skolmaterial FN-dagen 2015 Fira FN-dagen och FN 70 år med Svenska FN-förbundet! Detta skolmaterial innehåller berättelser om barn i världen som påverkas av FN:s arbete, samt fakta, diskussionsfrågor och övningar. NO kartläggning åk 6 Kartläggning och bedömning NO Grundskola år 4-6 Grundskola Liber Läs mer Lgr 11 är uppbyggd av syften, centralt innehåll och kunskapskrav där förmågorna som eleverna ska utveckla beskrivs i syftet. Tummen upp! NO övar eleverna i dessa förmågor. Kunskapskraven är tydligt presenterade på varje sida i anknytning till övningarna.

Vägs Ände – mitt hörn av verkligheten I samband med att niondeklassarna läser världskrigen i historia utsätter jag eleverna för mötet med en av 1900-talets stora litterära verk. Jag har skannat fyra utdrag som jag anser ger en representativ bild av boken. Men visst, uppgiften blir ju ändå svårare än om man skulle läsa hela boken. Genom hela boken löper tråden att det politiska hyckleri och förljugenhet som Paul Bäumer och hans kamrater utsätts för förvandlar ungdomarna till urgamla människor som blir oförmögna till ett normalt liv. Det är svårt att återge i några fragment. ”Vi går vidare, en lång stund.

Språkträningssidor Här finns länkar till olika typer av sidor som är skapade just för språkträning. Du hittar allt från väldigt enkelt uppbyggda ”fylla-i-övningar” för träning av vokabulär och grammatik, som kanske passar somliga av dina elever, till mer kreativa övningar. Några favoriter: Linda Skugge: Ni är bortskämda pubbeungar I ”Fördomspodden” ställer programledaren Emil Persson kändisgäster mot väggen genom att konfrontera dem med fördomar. Under det senaste avsnittet är det artisten Tommy Körberg som frågas ut, och drygt 26 minuter in får han höra påståendet att han ”rent estetiskt kan tycka att Ku Klux Klan har något”. – Alla som döljer ansiktet tycker jag inte har något i den här tillvaron att förskaffa. Man ska se vem man är, svarar Tommy Körberg. – Gäller det även i religiösa syften? frågar då programledaren Emil Persson.

Romeo och Julia – ett genreskrivande När jag får frågan hur jag tänker kring min pedagogiska gärning i svenska brukar jag säga att jag balanserar mellan två ytterligheter: Den demokratiska fostran. Eleverna ska vara så skickliga i att läsa, skriva och uttrycka sig att de kan reda sig i ett demokratiskt samhälle. De ska förstå en debattartikel och de ska kunna formulera en egen för att hävda sin egen åsikt. Eleverna ska förstå ett försäkringsavtal och det orange kuvertet (vilket motsvarar det LIX en vuxen medborgare ska behärska – källa?). Esaias Tegnér sade i ett tal 1820 ”Vad du ej klart kan säga, vet du ejmed tanken ordet föds på mannens läppardet dunkelt sagda är det dunkelt tänkta…”

Öjaby skolbibliotek - Engelska Engelska | | Läsa | Titta | Lyssna | Experimentera/Öva/Träna/Skapa | Spela | Länksamlingar | Undervisa/för pedagoger | På biblioteket News in levels - Läs nyheter sorterade efter olika svårighetsgrader. Har även översättnigsruta till svenska.Oxford Owl - Stor samling av gratis e-böcker för både skolan och hemma. Linnéa Claeson: Det brusar alltid runt den svenska landslagsbubblan Foto: TT NYHETSBYR?N TT N YHETSBYR?N Sverige slog Italien över två matcher och avancerade, mot alla odds, till Fotbolls-VM. Det var en mäktig kämpainsats. En sådan som går till de berömda historieböckerna.

Min föreläsning på Rikskonferensen för högstadielärare i svenska och de digit... Igår föreläste jag på Skolportens Rikskonferens för högstadielärare i svenska om att skapa undervisning utifrån elevernas verklighet. Som vanligt när jag står på scenen och pratar, oavsett ämne, så har jag ett eget hemligt mål: att sprida lite mer IT-glädje bland publiken Efter föreläsningen var det flera som kom fram till mig och undrade över verktygen jag nämnde så här kommer en sammanställning över de som jag lade mest fokus på: Screencastify – ett skärminspelningsprogram för att spela in min egen respons av elevernas texter Google Drive – hela GSuite-paketet, om du som svensklärare inte har provat att dela dokument med eleverna?

Related: