background preloader

Elevernas inställning som är problemet

Elevernas inställning som är problemet
Jag är övertygad om att det inte är den svenska skolans fel att resultaten har sjunkit och sjunker, skriver gymnasieeleven Sofia Ander. I dag slår Sverige bottenrekord efter bottenrekord när det kommer till betyg och prestation i skolan. Forskare pekar på strukturella förändringar, såsom lärarresurser och specialpedagoger som lyser med sin frånvaro. Visst kan det ligga något i lärarnas ansvar och kompetens. Men lägger vi inte för stor vikt vid de omkringliggande faktorerna som lärare, resurser, Ipads och annat tillkommande material? Ligger inte det huvudsakliga ansvaret hos eleven som faktiskt är den som ska gå ut skolan, och i och med det förhoppningsvis kunna skaffa sig en biljett för vidare studier eller arbete? “Jag orkar inte”. “Stäng ner skärmarna” säger hon ännu en gång, i hopp om att de ofokuserade eleverna ska lyssna för femte gången. LÄS MER: Varje dag filmas lärare och elever i smyg LÄS MER: Det är ni som kan rädda skolan, föräldrar Sofia Ander Related:  Debattartiklar

Till er som antastade min dotter på festivalen Min dotter som är 14 år har blivit utsatt för det som jag läser om i media varje dag. Ett gäng på åtta killar omringar min dotter och hennes kompisar när de är på Ung 08-festivalen i Kungsträdgården. De säger saker och klämmer henne på rumpan och brösten. Till slut fick hon nog, och orden hon slänger sig ur är "Rör du mig en fkn gång till kommer min pappa och våldtar dig", och då slutar de. Det som gör mig så jävla arg är att dessa killar blir släppta efter att deras föräldrar har blivit informerade om situationen. Min önskan är enkel. Det är oacceptabelt att behandla tjejer på ett sådant sätt. Ni ska skrika, slå, klösa, sparka med all kraft ni har. Till alla er unga killar, ni kommer att en dag växa upp och bli män. Det sista jag vill säga är: Min dotter du är otrolig, stark, vacker och snäll låt inte detta förstöra det vackra och fina inom dig. Pappa älskar dig mer än livet själv, du är mitt allt ❤️ Det räcker nu. Anders Adali

Vi får aldrig glömma förintelsen Christofer FjellnerEuropaparlamentariker (M) Det har gått 73 år sedan Auschwitz-Birkenau och de 7 000 människor som var kvar i lägret befriades av Röda armén. Innan dess hann miljontals människor mördas i den människoslakt vi känner som förintelsen, varav 1,5 miljoner i lägren i Auschwitz – de mest fasansfulla av alla dödsläger. Den 27:e januari har blivit förintelsens minnesdag, en dag som syftar till att påminna om de grymheter som människor i Europa utsattes för under nazismens regim. En uppgift som om möjligt är ännu viktigare när antalet vittnesmål med tiden blivit allt färre. Nazisterna mördade runt 6 miljoner människor under Hitlers styre enbart på grund av att de var judar. Framförallt judar men också människor från andra grupper som nazisterna ville utrota, som romer, funktionshindrade och homosexuella. I dag går mina tankar till de överlevande och deras släktingar. Han gick bort förra året 91 år gammal. Grymheten som kännetecknade förintelsen är svår att föreställa sig i dag.

Pias skrivtips: Lyckas med din gestaltning | Pia Lerigons författarhemsida Har du hört talas om adjektivsjukan? Har du fått höra att du inte ska använda adjektiv? Det allmänna rådet idag är att man ska undvika adjektiv i skönlitterära texter. Adjektivsjukan betyder att någon gödslat med adjektiv. Kanske du tänker: Varför får man inte använda adjektiv? Saken är den att det är inget fel på adjektiv. Adjektivsjukan är ett symptom på att du missat gestaltningen. Knep 1 = Hittar du adjektiv eller adverb i din text? Ex berättande: "Jag vill att du förvinner härifrån", skrek hon argt. Argt = ett adverb Du har alltså berättat att hon är arg. Vad är då gestaltning? Ex 1 gestaltande: Hon vevade med näven. Detta är ett exempel på gestaltning genom hur karaktären agerar. Ex 2 gestaltande: Ansiktet var högrött och ögonbrynen var som två raka sträck. Detta är ett exempel på gestaltning genom karaktärens ansiktsuttryck. Ex 3 gestaltande: "Försvinn!" Detta är exempel på gestalning genom dialog. Du kan läsa mer om dialog i mitt blogginlägg Skriv dialog.

Hilmersson: Någon måste ha räknat fel OS Maracana, med plats för 78 000 åskådare, var fullsatt. Hemma i Sverige följde en miljonpublik Sverige den sanslösa semifinalen mot Brasilien. Otroliga siffror i sig, och om man tar med förutsättningarna i ekvationen så är det inget annat än ett mirakel. Det borde ju inte gå. En sport som tvingas överleva på en bråkdel av männens resurser ska inte kunna fylla ett Maracana till sista plats. Jaha, Nähä. Så varför pratar hela Sverige, hela Brasilien om en damfotbollsmatch i dag? Någon har räknat fel. Där har ni förutsättningarna. Och apropå tränare. Så varför i hela fridens namn är det två kvinnor som leder lagen som nu tagit sig till OS-final? Och hur är det möjligt, givet ovan listade förutsättningar, att kvinnor leder våra mest framgångsrika idrottare i OS – Ulrika Sandmark är förbundskapten i simning och Katarina Vangdahl chefar över Henrik Stenson och de andra golfarna? Ni fattar potentialen va? Plus Lovisa Lindh. Minus Khaddi Sagnia kan så väldigt mycket bättre.

insändare – Terese klassrum Välj ett ämne som upprör eller berör dig. Formulera minst 3 olika teser inom ämnet. Fundera på olika argument till de olika teserna. Välj en tes och skriv en insändare kring. Använd stödmallen i häftet och skriv stödord på. Ni har alla valt olika ämnen vilket är roligt och utmanande. Utgå ifrån de tipsen och välj sedan ut de tre argument som du tycker bäst stödjer din tes. Skriv stödorden/utkastet i skrivmallen som finns i ditt häfte. I tre veckor framöver kommer vi att titta närmare på åsiktsbaserade texter som innehåller fakta och egna åsikter. Du kommer att få träna på att argumentera dvs formulera en åsikt och tala för den. Vad är typiskt för en insändare? en kortare text där syftet är att protestera mot något, vilja att förändra något, framföra vad någon tyckerbaserad på en åsikt som någon har – denna åsikt kallas för en tesinnehåller argument som stödjer tesen. Uppgift: Läs insändaren Låt oss få börja skolan senare på morgnarna och diskutera de tillhörande frågorna Ex.

Novellskrivning efter musikvideo Många elever har svårt att komma igång när det gäller fri skrivning, eller så har de problem att hålla en röd tråd genom berättelsen. Ett sätt att komma runt bägge de problemen är att låta dem skriva en novell baserad på en musikvideo. Många musikvideos är som små berättelses och många ungdomar tittar gärna på musikvideos. Reglerna är enkla. Som exempel har du här novellen "Du är min drog", baserad på musikvideon "Addicted to You" av Avicii: Du är min drog Jag suckar uttråkat, torkar av cigarrettaskan och ringarna från ölglasen från ett av borden för att sedan räta på mig och stryka ut vecken i den stärkta, ärmlösa blusen med sin anonyma grå färg. Det här är bara början. På kvällen, tre dygn efter det att vi lämnade Sioux Falls bakom oss, svänger Edie upp på en utsiktsplats bredvid vägen och parkerar bilen När det första gryningsljuset väcker Chicago till liv checkar vi in på ett hotellrum i stadens bättre delar. Den tjugonionde är en torsdag. Exempel på andra musikvideos som kan användas

Mästarens ilska: ”Som på cirkus” | OS 2016 Debatten om ”teknisk dopning” blossar upp inför paralympics. Sprintern Heinrich Popow anser att flera atleter ger sig själva fördel via märkligt utformade benproteser. – Det är ett skämt, säger han. I morgon, onsdag, invigs paralympics i Rio. En av de stora guldkandidaterna är tyske sprintern Heinrich Popow. 33-åringen tog tre medaljer i London för fyra år sedan; brons i 4x100 meter och 200 meter – samt guld i den mest prestigefyllda distansen, 100 meter. Men inför mästerskapet i Rio är han irriterad. ”Är ett skämt” Popow upplever att fler och fler benproteser utformas på ett sätt de egentligen inte behöver utformas på – allt för att ge atleterna en fördel. Han nämner inga namn men betonar att han främst syftar på ”brasilianare och amerikaner”. – Debatten om teknisk dopning är fortfarande het. Fick kritik Popow hamnade själv i skottgluggen inför OS i London 2012 då landsmannen Wojtek Czyz vädrade missnöje mot att han fått en specialframtagen konstgjord knäled.

Related: