background preloader

Elevernas inställning som är problemet

Elevernas inställning som är problemet
Jag är övertygad om att det inte är den svenska skolans fel att resultaten har sjunkit och sjunker, skriver gymnasieeleven Sofia Ander. I dag slår Sverige bottenrekord efter bottenrekord när det kommer till betyg och prestation i skolan. Forskare pekar på strukturella förändringar, såsom lärarresurser och specialpedagoger som lyser med sin frånvaro. Visst kan det ligga något i lärarnas ansvar och kompetens. Men lägger vi inte för stor vikt vid de omkringliggande faktorerna som lärare, resurser, Ipads och annat tillkommande material? Ligger inte det huvudsakliga ansvaret hos eleven som faktiskt är den som ska gå ut skolan, och i och med det förhoppningsvis kunna skaffa sig en biljett för vidare studier eller arbete? “Jag orkar inte”. “Stäng ner skärmarna” säger hon ännu en gång, i hopp om att de ofokuserade eleverna ska lyssna för femte gången. LÄS MER: Varje dag filmas lärare och elever i smyg LÄS MER: Det är ni som kan rädda skolan, föräldrar Sofia Ander Related:  Debattartiklar

Till er som antastade min dotter på festivalen Min dotter som är 14 år har blivit utsatt för det som jag läser om i media varje dag. Ett gäng på åtta killar omringar min dotter och hennes kompisar när de är på Ung 08-festivalen i Kungsträdgården. De säger saker och klämmer henne på rumpan och brösten. Till slut fick hon nog, och orden hon slänger sig ur är "Rör du mig en fkn gång till kommer min pappa och våldtar dig", och då slutar de. Det som gör mig så jävla arg är att dessa killar blir släppta efter att deras föräldrar har blivit informerade om situationen. Min önskan är enkel. Det är oacceptabelt att behandla tjejer på ett sådant sätt. Ni ska skrika, slå, klösa, sparka med all kraft ni har. Till alla er unga killar, ni kommer att en dag växa upp och bli män. Det sista jag vill säga är: Min dotter du är otrolig, stark, vacker och snäll låt inte detta förstöra det vackra och fina inom dig. Pappa älskar dig mer än livet själv, du är mitt allt ❤️ Det räcker nu. Anders Adali

Hilmersson: Någon måste ha räknat fel OS Maracana, med plats för 78 000 åskådare, var fullsatt. Hemma i Sverige följde en miljonpublik Sverige den sanslösa semifinalen mot Brasilien. Otroliga siffror i sig, och om man tar med förutsättningarna i ekvationen så är det inget annat än ett mirakel. Det borde ju inte gå. En sport som tvingas överleva på en bråkdel av männens resurser ska inte kunna fylla ett Maracana till sista plats. Jaha, Nähä. Så varför pratar hela Sverige, hela Brasilien om en damfotbollsmatch i dag? Någon har räknat fel. Där har ni förutsättningarna. Och apropå tränare. Så varför i hela fridens namn är det två kvinnor som leder lagen som nu tagit sig till OS-final? Och hur är det möjligt, givet ovan listade förutsättningar, att kvinnor leder våra mest framgångsrika idrottare i OS – Ulrika Sandmark är förbundskapten i simning och Katarina Vangdahl chefar över Henrik Stenson och de andra golfarna? Ni fattar potentialen va? Plus Lovisa Lindh. Minus Khaddi Sagnia kan så väldigt mycket bättre.

Mästarens ilska: ”Som på cirkus” | OS 2016 Debatten om ”teknisk dopning” blossar upp inför paralympics. Sprintern Heinrich Popow anser att flera atleter ger sig själva fördel via märkligt utformade benproteser. – Det är ett skämt, säger han. I morgon, onsdag, invigs paralympics i Rio. En av de stora guldkandidaterna är tyske sprintern Heinrich Popow. 33-åringen tog tre medaljer i London för fyra år sedan; brons i 4x100 meter och 200 meter – samt guld i den mest prestigefyllda distansen, 100 meter. Men inför mästerskapet i Rio är han irriterad. ”Är ett skämt” Popow upplever att fler och fler benproteser utformas på ett sätt de egentligen inte behöver utformas på – allt för att ge atleterna en fördel. Han nämner inga namn men betonar att han främst syftar på ”brasilianare och amerikaner”. – Debatten om teknisk dopning är fortfarande het. Fick kritik Popow hamnade själv i skottgluggen inför OS i London 2012 då landsmannen Wojtek Czyz vädrade missnöje mot att han fått en specialframtagen konstgjord knäled.

Här har du störst chans att få jobb i Stockholm Fakta. Så ser jobbmöjligheterna ut Goda jobbmöjligheter, eftergymnasial nivå Byggnadsingenjörer och -tekniker Civilingenjörer, bygg och anläggning Elingenjörer och eltekniker Fritidspedagoger, förskollärare Geriatriksjuksköterskor Gymnasielärare i yrkesämnen It-arkitekter Läkare Lärare, grundskolan Mjukvaru- och systemutvecklare Sjuksköterskor, grundutbildade, akutsjukvård, operation, psykiatri, röntgen Socialsekreterare VVS-ingenjörer Goda jobbmöjligheter, övriga utbildningsnivåer Anläggningsarbetare, anläggningsmaskinförare Bilmekaniker Byggnadsplåtslagare Glasmästare Golvläggare Installationstekniker Kockar Lastbildsmekaniker Målare Plattsättare Slaktare och styckare Styr- och regleringstekniker Takmontörer Träarbetare/snickare Undersköterskor VVS-montörer Mindre goda möjligheter Administratörer och sekreterare Banktjänsteman Ekonomiassistenter Försäljare, dagligvaror och fackhandel Grovarbetare inom bygg och anläggning Informatörer Lagerarbetare Löne- och personalassistenter Vaktmästare Vårdbiträden

Lagförslaget: Kvotera in kvinnor i bolag Regeringen lägger ett lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser. Senast 2019 ska 40 procent av ledamöterna vara kvinnor, annars väntar böter. – Det går inte att tala om det här år ut och år in utan att faktiskt leverera, säger näringsminister Mikael Damberg (S). Regeringen har förlorat tålamodet med börsbolagen. 280 börsbolag och ett 50-tal statliga bolag kommer att omfattas av den nya lagen om den passerar riksdagen. – Vi har varit tydliga med att vi skulle utvärdera situationen efter stämmoperioden i år. En viss förbättring har skett, cirka 32 procent kvinnor är man uppe i. Lagen ska gälla redan från 2017, men först 2019 måste bolagen betala sanktionsavgifter om det inte är minst 40 procent av ledamöter av vardera kön. Sanktionsavgiften för de statliga bolagen kommer att ligga på max. Hittills bara stöd från V och MP Men frågan är om lagen får stöd i riksdagen. – Principiellt handlar det om att maxa konkurrenskraften i Sverige. Säger nej – Det är ett mycket dåligt förslag.

Elever uppmanas ta med egna pennor och böcker som skolmaterial DN har tagit del av informationsbrev där elever på Stockholms internationella Montessoriskola på Kungsholmen ombeds att ta med bland annat egna blyertspennor, suddgummi, miniräknare, en bok att läsa ur under lässtunden, ”färgpennor av god kvalitet” och matsäck till utflykter. Enligt rektorn Jill Nilsson är det ett sätt att lära barnen ta ansvar. – För mig är det helt odramatiskt. Skolan, som ägs och startades 2009 av Jill Nilsson, har cirka 500 elever från förskoleklass till årskurs nio. – Vi har allt på skolan också, som man får hämta om man behöver och lämna tillbaka när dagen är slut. Men i informationsbreven är uppmaningen återkommande: ”Påminnelse från oss! Att elever i förskoleklass ombeds ha med sig matsäck vid dagsutflykter beror enligt Jill Nilsson på att det är svårt att tillhandahålla mat som alla tycker om. – När vi gör utflykter tycker de att det är roligt att ha med sig en egen matsäck och äta det som de själva vill.

När ska vi ta tag i detta stora spelproblem? Publicerad: 22 september, 2016 Alla vet att barn och ungdomars datorspelande är ett stort problem, men ingen gör något åt det. Krävs det en diagnos för detta beteende för att något ska hända? För mycket tid framför datorspel kan vara vår tids snabbast växande hälsobomb, enligt en rad framstående läkare och forskare. Vid sidan om det ökar datorspelsindustrin sin försäljning och har en raketomsättning varje år. Bland annat är det bevisat att det stimulerar hjärnan på positiva sätt. Var talas det om de negativa konsekvenserna kan man undra? Hur stort antal barn spelar datorspel upp till 40 timmar/veckan? Vem tänker på dessa barn då, undrar jag. Sedan 80-talet finns en diagnos för spelberoende, men ingen för datorspelsberoende.

Borde vi återinföra värnplikten? - Båda sidor BÅDA SIDORBästa argumenten – för och emot Sverige avskaffade värnplikten 2010. Sedan dess har försvarets problem att rekrytera blivit tydliga – och Sveriges säkerhetsläge osäkrare. Därför beslutade regeringen nyligen att återinföra värnplikten – den här gången för både kvinnor och män. Följ på Twitter Mejla skribenten 1. Efter att värnplikten lagts på is utgjordes försvaret av yrkesmilitärer. Motargument: Det måste gå att göra Försvaret tillräckligt attraktivt som arbetsgivare även utan tvång. 2. Ett yrkesförsvar riskerar att bli ett elitprojekt för militärintresserade. Motargument: Tanken är fin, men en ny värnplikt kommer långtifrån omfatta alla. 3. I uniform är alla lika. Motargument: Samma som här ovan. 4. I decennier har värnpliktiga fått lära sig att följa regler, ta ansvar och att pressa sig själva. Motargument: Är det verkligen Försvarsmaktens jobb att uppfostra medborgarna? 5. Det finns ett starkt folkligt stöd för att återinföra lumpen. 1. 2. 3. Nja. Världen är komplicerad.

Related: