background preloader

Elevernas inställning som är problemet

Elevernas inställning som är problemet
Jag är övertygad om att det inte är den svenska skolans fel att resultaten har sjunkit och sjunker, skriver gymnasieeleven Sofia Ander. I dag slår Sverige bottenrekord efter bottenrekord när det kommer till betyg och prestation i skolan. Forskare pekar på strukturella förändringar, såsom lärarresurser och specialpedagoger som lyser med sin frånvaro. Visst kan det ligga något i lärarnas ansvar och kompetens. Men lägger vi inte för stor vikt vid de omkringliggande faktorerna som lärare, resurser, Ipads och annat tillkommande material? Ligger inte det huvudsakliga ansvaret hos eleven som faktiskt är den som ska gå ut skolan, och i och med det förhoppningsvis kunna skaffa sig en biljett för vidare studier eller arbete? “Jag orkar inte”. “Stäng ner skärmarna” säger hon ännu en gång, i hopp om att de ofokuserade eleverna ska lyssna för femte gången. LÄS MER: Varje dag filmas lärare och elever i smyg LÄS MER: Det är ni som kan rädda skolan, föräldrar Sofia Ander

http://www.expressen.se/debatt/elevernas-installning-som-ar-problemet/

Related:  lisagreSvenska skrivakrönikaSkolan

Lästräning lika viktigt som idrottsträning LitteraturMagazinet Debatt För en sådär hundra år sedan kom folkrörelserna igång. Man skulle sluta dricka, börja läsa och ut och idrotta. Pias skrivtips: Lyckas med din gestaltning Har du hört talas om adjektivsjukan? Har du fått höra att du inte ska använda adjektiv? Det allmänna rådet idag är att man ska undvika adjektiv i skönlitterära texter. Adjektivsjukan betyder att någon gödslat med adjektiv. Kanske du tänker: Varför får man inte använda adjektiv?

Evyn Redar: Jag skäms över hur jag låter henne styra mitt liv Hon och jag. Vi bor tillsammans och delar på en väldigt fin tvåa ute i Husby. Vi har delat mycket sen vi för första gången lärde känna varandra för ca tretton år sedan. För det mesta håller vi vår relation hemlig. Hemma är det oftast jag som får stå för städning, matlagning, tvätt, disk och allt sådant. Ann-Charlotte Marteus: Kränkthetskulturen hotar hela skolan Lägg ner Skolinspektionens kränkningsbyrå. Annars vill snart bara självplågare och våp bli lärare. Man börjar nästan bli immun mot larm från skolans värld - vilket i sig är katastrofalt.

Portal När min brasilianska väninna i Stockholm hade bott sju år i Sverige tog hon ett beslut. Hon bestämde sig för att börja prata svenska. Fram tills dess hade hon endast pratat engelska, vilket fungerat bra både privat och på hennes jobb som gästforskare vid Stockholms universitet. Men när hennes tonårsbarn lärt sig flytande svenska och tog med sig svenska kompisar hem kände hon att det vore bra om hon också pratade svenska. ”För integrationens skull”, tänkte hon. Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. Julia Essell, 14: Jämställdhet är viktig – även i dataspelsvärlden

Peder Fredricson är Jerringprisets rättmätiga vinnare Foto: TT, Bildbyrån och Stefan Jerrevång Silver hellre än guld. Tvåan före ettan. En medalj i mängden framför en historisk trofé. Peder Fredricson vinner Jerringpriset. "Empati och nyfikenhet lika viktigt som multiplikation" Tar skolan upp fel ämnen? Och vad kan vi lära av andra länders utbildningssystem? Inför höstens Pisa-tester har Eva-Lotta Hultén pressat Andreas Schleicher, högste ansvarig för OECD:s Pisa-tester, på svar om problemen i den svenska skolan. Skolan måste handla mycket mer om värden som tolerans, empati, långsiktighet, ledarskap och nyfikenhet. Det viktigaste idag är att ge unga människor en kompass att navigera efter i en värld som blir alltmer osäker och svårtydbar.

Related: