background preloader

Thong House / Nishizawa Architects

Thong House / Nishizawa Architects
Thong House / NISHIZAWAARCHITECTS Architects Location District 7, Ho Chi Minh, Vietnam Architects in Charge Shunri Nishizawa, Vu Ngoc Tam Nhi Area 325.0 sqm Project Year 2014 Photographs Contractor Trung Long Company Supervisor Nguyen Van Hanh The perceived quality of life in buildings should come from the geometry and how that geometry connects to human beings”. It was the initial thought we had when being offered to design a row house in Phu My Hung, a new urban development area in the Southern Saigon. This project could be considered as another attempt to find a contemporary living manner in row house typology. Therefore, in a general view, the house looks like a composition of cubes as the private rooms while the spaces created under the shifting volumes will become the public areas for the family. The architecture takes advantage of two fronts, east and south.

http://www.archdaily.com/785311/thong-house-nishizawa-architects

Related:  DiseñoIndividual Housingoeuvre 2COOL

Tom Kundig's Buildings Are Half Machine, Half Architecture Back in 2002, Tom Kundig was facing a unique design problem. The architect, of Seattle firm Olson Kundig, was working on a lakefront cabin in northern Idaho for a young family that intended to use the home as a summer retreat—and the family had an unusual request. “Wouldn’t it be great,” Kundig recalls the client asking, “if you could take off the front end of this house and just open it to the lake?”

C.F. Møller Architects, Adam Mørk · Bestseller office complex The mixture of office buildings and outdoor spaces creates the impression that this is a town within a town. The complex, surrounded by canals and lakes on all four sides, forms the entrance to the new, urban district on the waterfront in Aarhus, Denmark. Simple and elegant The individual buildings vary from one to twelve storeys. The complex contains office space, showrooms, photo and film studios, an auditorium and a generous canteen-restaurant area, plus a three-storey car park with space for 450 cars, 400 bicycle racks and goods reception zone below street level. The latitudinal south and north façades have distinctive reliefs, created in natural stone from Sicily, which frame deep window niches.

Stackyard House / Mole Architects Stackyard House / Mole Architects Architects Location Palgrave, Diss, Suffolk IP22, United Kingdom Area 243.0 sqm Photographs Contractor Willow Builders Ltd Structural Engineers JP Chick & Partners Ltd & Just Swiss Quantity Surveyor Sherriff Tiplady Associates Ltd Timber Frame Just Swiss More SpecsLess Specs From the architect. Stackyard is a new-build two-storey rural house neighbouring a Grade II listed farmhouse on the edge of the village of Palgrave in Suffolk. Designed as a new home for a retiring couple it is a modern house with an exposed timber structure, maximum natural light, sustainable features.

Susa International Station (on going) Susa, Turin, Piemonte, Italy to be completed 2019 Train station for local and high speed train 22,218 m2 Susa is a small city located in the middle of a valley within the Italian Alps, near the border with France. A long time ago, this strategic position made the Susa valley an important gateway between the two countries, however, over the decades, with the growing hegemony of air transportation, it has become just another valley. A renewed interest in the development of the high-speed trains is now giving the Susa valley another chance to recover its strategic role. In this project, the station is like an extension of its surrounding spaces. The building rises from the ground as an exterior spiraled promenade that achieves all-around vista of the valley, a panoramic balcony where locals, tourists and transit travelers can equally enjoy the landscape.

House in Litoral Alentejano / Aires Mateus House in Litoral Alentejano / Aires Mateus Architects Location Authors Manuel Aires Mateus, Francisco Aires Mateus Collaborators Maria Rebelo Pinto, Patrícia Marques Area 170.0 sqm Project Year 2000 Photographs From the architect. Sky Garden House I think one of the reasons that many are skeptical about environmental design is because they think its terribly complex and costly. It does take a bit more effort on the front end, but it's definitely not rocket science. This architecture by Guz Architects is a wonderfully developed minimalistic design with a curvilinear flare that really brings out the organic coverings. I'm most impressed with how design facilitates the needs of the plants and shrubs located throughout the house.

Portland Japanese garden Oregon, The United States Portland Japanese Garden was founded in 1963, and has been loved by its citizens since then. Thanks to the rainy climate of Portland, and ceaseless maintenance by the Japanese garden designers, this garden is acclaimed as the best of its kind built outside Japan. Now, the garden is given a new mission as a cultural complex that opens up to the public. What Gentrification Really Is, and How We Can Avoid It What Gentrification Really Is, and How We Can Avoid It Gentrification is seen as a rising menace in many cities. The process whereby rich "gentrifiers" move into neighborhoods, driving up property prices and thus driving out those unable to afford those prices, has drawn criticism from activists and planners for years.

Simple Modernistic Suburban House – Fritz Residence by OJMR Architects This 2,600 square feet residence is designed by OJMR Architects for retired couple and located in Palm Springs, California. The house is located on a flat, irregularly shaped lot at the end of a cul-de-sac and wrapped around the pool. It consist of two blocks with very simple rectangular shape which helps to simplify the overall look of the site.

Double Roof House / SUEP Architects Location Yamaguchi Prefecture, Japan Architects in Charge Hirokazu Suemitsu, Yoko Suemitsu Area 1308.53 sqm Project Year 2013 Photographs Manufacturers Fujiwara Chemical, LIXIL, Tostem Other Participants DE.lab More SpecsLess Specs Create a cool space controlling sunlight like in a huge “SUDARE” (a reed screen). A one-story house is built on a large site in the middle of the residential area, surrounded by low hills. As the neighboring buildings are mostly low-rise houses, almost none of the shadows fall on the site, and in the result the site is always exposed to the sunlight during daytime. Therefore we thought to suspend a huge "SUDARE" on the site to create cool energy in its shadow and then locate four boxes that forming house at its bottom. The upper roof is made out of 75 mm by 75 mm thinned wood arranged in a checkerboard pattern.

Rees Roberts + Partners LLC - Casa Finisterra Casa Finisterra, Mexico The southernmost private residence on the Baja Peninsula, the house is a cluster of structures that hug the rocky cliff 250 feet above the ocean in Cabo San Lucas. Upon entering the site, the central courtyard leads to both public and private enclosed spaces on the main level; the lower levels are tucked in below. The 80-foot long pool sits on an outcrop in the cliff between the house and ocean, collapsing the space between its waters and the Pacific down below.

Related: