background preloader

Song: Erdowie, Erdowo, Erdogan

Song: Erdowie, Erdowo, Erdogan
Related:  YH3

Saksan vaihtotaseen ylijäämä maailman suurin Monilta osin tulkinnallisessa taloudessa on ani harvoja yhtä varmoja "luonnonlakeja" kuin se, että taseet menevät aina tasan. Niiden on pakko. Niin kuin yhden ylijäämä on toisen alijäämä ja yhden saatava on toisen velka. Analyysi Kuva: Kimmo Mäntylä/Lehtikuva Tähän taseiden välttämättömään tasapainoon perustuu tulkinta, jonka mukaan Saksa on euroalueen talousrohmu eikä suinkaan veturi. Tulkintaa puoltaa kaksi talouden tosiasiaa: 1) Saksan yksityinen talous tienaa paljon enemmän kuin kuluttaa tai investoi ja maan julkinen talous kuluttaa "vain" suurin piirtein sen minkä tienaa. 2) Eri maiden vaihtotaseiden toisiaan täydentävä luonne edellyttää välttämättä, että joidenkin muiden maiden vaihtotaseet ovat yhteensä yhtä paljon alijäämäisiä kuin Saksan vaihtotase on ylijäämäinen. Viime vuosina Saksan vaihtotaseen ylijäämä on kasvanut kohisten, ja se on nyt maailman ylivoimaisesti suurin. Saksa toisin sanoen kuluttaa paljon vähemmän rahaa kuin sillä olisi varaa. Saksa säästää jamuut maksavat

10 kysymystä Natosta: Mitä jäsenyys maksaisi Suomelle? | Nato | HS Pitäisikö Suomen hakea turvaa läntisestä puolustusliitosta Natosta nyt, kun Venäjä on ryhtynyt muuttamaan Euroopan rajoja? Vai onko vaarallista edes puhua Natosta? Väittely sotilaallisesta liittoutumisesta virkosi Suomessa jälleen kerran Venäjän liittäessä Ukrainaan kuuluvan Krimin niemimaan itseensä. Verkossa ja mielipidesivuilla on kysytty, olisiko Natosta Suomelle hyötyä vai haittaa. HS haki vastauksia kysymyksiin puolustusministeriön konserniohjausyksikön johtajan Janne Kuuselan avulla. Mikä Nato on, ja miten se toimii? Nato on puolustusliitto (North Atlantic Treaty Alliance eli Pohjois-Atlantin liitto), jossa päätökset tekevät poliitikot ja tarvittaessa toteuttavat sotilaat. Nato on hieman kuin Alko siinä, että molempien toiminta perustuu yhteen menestystuotteeseen. Oheistuote on pysyvä sotilaallinen komentorakenne, jota voi käyttää kriisinhallintaan. Naton päättävä elin on Pohjois-Atlantin neuvosto. Miten Natoon liitytään? Naton huippukokous päättää kutsuista uusille jäsenille.

Kuka käyttää valtaa Euroopan parlamentissa? - Vihreät - De Gröna International Herald Tribunessa kirjoitettiin tämän viikon tiistaina Euroopan parlamentin arvovallan laskusta skandaalien ja eturistiriitojen vuoksi. Viimevuotinen Eurobarometri osoittikin parlamentin imagossa selvää laskua vuoteen 2008 verrattuna. Osasyynä tähän ovat varmasti olleet kansalaisten luottamusta koetelleet skandaalit. Parlamentin arjessa lobbarit ovat jatkuvasti läsnä. He pääsevät helposti parlamenttiin ja järjestävät siellä muun muassa tapahtumia. Lisäksi meppejä tavataan henkilökohtaisesti. Viime vuonna brittiläinen The Sunday Times paljasti tapauksia, joissa mepit olivat valmiita tehtailemaan muutosesityksiä rahapalkkiota vastaan. Lobbareita Brysselissä riittää. Parlamentissa on meppien oma asia, ketä he kuuntelevat esityksiä valmistellessaan. Hyvää on se, että kissa on nostettu pöydälle. Tarvitaan pakollinen lobbarirekisteri, johon yhdistyvät valvonta ja tuntuvat sanktiot.

hs Lontoo Jos joku odotti EU-komission kommentoivan Hollannin kansanäänestyksen tulosta tyyliin ”kansa on puhunut, pulinat pois”, joutui hän pettymään. Hollantilaiset hylkäsivät keskiviikkona EU:n ja Ukrainan yhteistyösopimuksen, mutta komissio ei katsonut tuloksen muuttavan valittua linjaa. ”Sopimuksen väliaikainen soveltaminen jatkuu normaalisti”, komission päätiedottaja Margaritis Schinas sanoi torstaina. Vielä tammikuussa komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker varoitti, että EU:n Ukraina-sopimuksen hylkääminen synnyttäisi koko Euroopan laajuisen kriisin. Varoitus ei tehonnut. Äänestysprosentti oli matala – vain 32,2 – mutta ylitti vaadittavan rajan. Torstaina komission tiedottaja ei nähnyt kriisistä enää vilaustakaan. ”Hän [Juncker] on surullinen”, Schinas totesi. Hollanti lyttäsi Ukraina-sopimuksen, mutta kansan suuttumuksen on arvioitu suuntautuneen pikemminkin omaa hallitusta ja EU:ta kuin Ukrainaa vastaan. 28 jäsenmaan unionissa on mahdotonta tehdä kaikkia miellyttäviä päätöksiä.

TTIP: secrecy around talks is 'profoundly undemocratic', MPs say | Business News 1/32 Shirley Temple's rare fancy deep blue diamond ring to be auctioned - Friday March 18 A diamond ring that belonged to former child star Shirley Temple is going up for auction next month at a starting price of $25 million (£17.3 million), according to Sotheby's. "Fancy Deep Blue", a 9.54-carat ring, was bought bought by Temple's father in 1940 for $7,210, the auction house said. Temple, one of Hollywood's most popular stars in the 1930s, died in 2014 at the age of 85. Associated Press 2/32 Pashion play by Ted Baker - Thursday March 17 Ted Baker will invest £45m in its Pashion label this year as it continues to expand globally. The fashion group said annual profits rose by a fifth to £59m, on sales up 18 per cent at £456m. 3/32 Budget 2016 - Wednesday March 16 The Chancellor of the Exchequer has delivered his eighth budget and there was plenty in it for businesses large and small to chew over.

Lainsäädäntövalta Millä tavoin lainsäädäntötyö toteutetaan? Jäsen laatii valiokunnassa mietinnön "lainsäädäntötekstistä", jota Euroopan komissio, jolla on lainsäädäntäasioissa yksinoikeus tehdä aloitteita, ehdottaa. Valiokunta äänestää kyseisestä mietinnöstä ja tekee siihen mahdollisesti tarkistuksia. Sen jälkeen, kun tekstiä on muutettu ja siitä on äänestetty täysistunnossa, parlamentti on vahvistanut kantansa. Tämä menettely toistetaan yhden tai useamman kerran sen mukaan, mikä menettely on kyseessä ja päästäänkö neuvoston kanssa yhteisymmärrykseen vai ei. Säädöksiä hyväksyttäessä tehdään ero tavanomaisen lainsäädäntämenettelyn (yhteispäätösmenettely), jossa parlamentti on tasavertaisessa asemassa neuvoston kanssa, ja erityisten lainsäädäntämenettelyjen välillä, joita sovelletaan ainoastaan erityistapauksiin, joissa parlamentilla on vain neuvoa-antava asema. Tietyissä kysymyksissä (esim. verotus) Euroopan parlamentti antaa ainoastaan lausunnon, jolloin kyseessä on niin sanottu kuulemismenettely.

Euroopan komissio – EU:n toimielinten esittely Euroopan komissio on EU:n poliittisesti riippumaton toimeenpanoelin. Se tekee lainsäädäntöehdotuksia ja vastaa Euroopan parlamentin ja EU:n neuvoston päätösten täytäntöönpanosta. Mitä komissio tekee? Uuden lainsäädännön ehdottaminen Komissio on ainoa EU:n toimielin, joka voi esittää lainsäädäntöä Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksyttäväksi. Lainsäädännöllä halutaan suojella EU:n ja sen kansalaisten etuja kysymyksissä, joita ei voida ratkaista tehokkaasti kansallisella tasolla. EU:n toimintapolitiikkojen ja varainkäytön hallinnointi Komissio vahvistaa EU:n varainkäytön painopisteet yhdessä neuvoston ja parlamentin kanssa. EU:n lainsäädännön soveltamisen valvonta Komissio varmistaa yhdessä EU:n tuomioistuimen kanssa, että EU:n lainsäädäntöä sovelletaan asianmukaisesti kaikissa EU-maissa. EU:n edustaminen kansainvälisissä yhteyksissä Komissio edustaa kaikkia EU-maita kansainvälisillä foorumeilla, erityisesti kauppapolitiikan ja humanitaarisen avun alalla. Kokoonpano Strateginen suunnittelu

hs Hyvä uutinen: ekologisin perustein muodostettu ruokavalio sopii olennaisilta osiltaan melko hyvin yhteen välimerellisten ja pohjoismaisten ravitsemussuositusten kanssa. Vähiten luonnonvaroja kuluttaa kasvisten, eniten punaisen lihan tuotanto. Jos ihmiset noudattaisivat terveyden kannalta laadittuja ravitsemussuosituksia, sillä siis olisi myös suotuisia ympäristövaikutuksia. Tämä näkyy italialaisen Barilla-säätiön laatimista ruokapyramideista. Ristiriitojakin toki on. Kalastuksen haitat ovat säätiön laskelmien mukaan sianlihantuotantoakin pahemmat. Kalalla, etenkin rasvaisella kalalla, on hyviä terveysvaikutuksia, ja sitä suositellaan syötäväksi kaksi kertaa viikossa. Monet kalakannat ovat kuitenkin ylikalastettuja. Kestävien kalakantojen kohdalla ongelmat ovat pienempiä. Kiintoisan ongelman muodostaa myös voi. Voi on ollut terveysviranomaisten pahimpia silmätikkuja. Voin hiilijalanjälki on korkea, mutta silti palmuöljyn korvaaminen voilla pienentäisi ekologista jalanjälkeä.

Esittelijäksi päässeellä mepillä on valtaa Aiheeseen on julkaistu jatkojuttu 13.4. kello 18.35: Parlamentin esittelijätehtävien kärjessä onkin Petri Sarvamaa. Votewatch Europe mittaa meppien aktiivisuutta seuraamalla äänestyksiin osallistumista ja parlamentissa saatuja tehtäviä. Eniten vaikutusvaltaa on mepillä, joka pääsee raportoijaksi eli lain esittelijäksi. Suomalaismepeistä eniten esittelytehtäviä on kerännyt kokoomuksen Sirpa Pietikäinen, jolla niitä on viisi. – Tehtäviä tulee sen mukaan, mikä on oma osaaminen, innostus ja luotettavuus hoitaa asiat kuntoon, Pietikäinen arvioi. Hänen mukaansa esittelijän rooli on tärkeä, koska siinä on pääneuvottelijana kirjoittamassa lakia. – Sitten pitää etsiä toiset samanmieliset asiassa, ei siellä yksi kukaan ihmeitä saa aikaan. Perussuomalaisten Sampo Terho on ollut esittelijä kolme kertaa. VoteWatch Europen tutkimusjohtaja Doru Frantescu sanoo, että esittelijällä on yleensä oltava asiantuntemusta, oman ryhmänsä tuki ja kyky neuvotellla muiden ryhmien kanssa. Ryhmätyö pitää osata

Jyrki Kataisesta tulee possujuhlan suomalaisannos - Pääkirjoitukset - Pääkirjoitus Aamulehti vertaa komissaariehdokkaiden kuulustelua EU-parlamentissa possujuhlaan. "Talousasioita vahtivaksi komission varapuheenjohtajaksi tarjolla oleva ex-pääministerimme Jyrki Katainen saattaa toivoa, että grillaajat olisivat jo tyydyttäneet nälkänsä, kun he käyvät suomalaisannoksen kimppuun tiistaina." "Parlamentti on tottunut joka nimityskierroksella saamaan edes yhden muutoksen joko nimilistaan tai tehtäväjakoon. Nyt oikeisto ja vasemmisto haluavat varmistaa, että jos yksi oman suunnan komissaariehdokkaista joutuu hylkäämisuhan alle, temppu kostetaan kaatamalla yksi vastustajankin tarjokas. Kuulustelut ovat näin joutuneet puoluepoliittisen pelin panttivangiksi." "Jos parlamentilla olisi oikeus antaa kesken kauden yksittäiselle komissaarille epäluottamuslause, kehittyisi järjestelmä paljon selkeämmäksi ja poliittisesti toimivammaksi." Pohjalaisen mukaan Kataiselle kaavailtu rooli komission varapuheenjohtajana näyttää jäävän pienemmäksi kuin Suomessa alun perin arveltiin.

Islam on erottamaton osa Eurooppaa | The Ulkopolitist Sarajevon Madrasan tytöt lounastauolla. Kuva: Kashfi Halford Kun Unkarin ja Slovakian pääministerit Victor Orbán ja Robert Fico julistivat islaminuskon olevan yhteensopimaton eurooppalaisuuden ja sen kristillisen arvomaailman kanssa, kyse oli politiikasta; islamia käytettiin perusteena pystyttää piikkilanka-aitoa keskelle Eurooppaa. Islam on uskontona ja kulttuurina yhtä kiinteä osa Kaakkois-Euroopan menneisyyttä ja nykyisyyttä kuin gulassi on osa unkarilaista keittiötä. Kaakkois-Euroopan muslimit muodostavat kirjavan joukon, jota ei yhdistä kieli, etnisyys eivätkä yhteiset instituutiot vaan arvomaailma. Balkanin islaminuskoiset kansat ovat osa Eurooppaa, ne näkevät itsensä eurooppalaisina ja ne ovat Euroopan unionin vankkumattomimpia kannattajia Kaakkois-Euroopassa. Entäpä maltiton vähemmistö – onko radikaali islam ongelma Balkanilla? Tykkää tästä: Tykkää Lataa...

Eurooppalaisuus ja EU (YH4) | Oppiaineet ja yo-kokeet | Abitreenit Suomi liittyi Euroopan unionin jäseneksi 1. tammikuuta 1995. Liittymisestä järjestettiin lokakuussa 1994 neuvoa-antava kansanäänestys, jossa 57 prosenttia äänestäjistä oli unionijäsenyyden kannalla. Eduskunta päätti Suomen liittymisestä unionin jäseneksi 18. marraskuuta 1994. Euroopan unioni EU on taloudellinen ja poliittinen 27 mukana olevan Euroopan maan yhteistyökumppanuus. Euroopan yhdentymisen perusajatuksena on vakauden ja vaurauden turvaaminen koko Euroopan alueella. Jäsenvaltiot ovat siirtäneet toimivaltaansa kansalliselta tasolta Euroopan tason toimielimille ja pyrkineet yhteensovittamaan politiikkaansa. EU:n tärkeimmät toimielimet ovat kansalaisia edustava Euroopan parlamentti, jäsenvaltioita edustava Euroopan unionin neuvosto ja esityksiä valmisteleva ja säännöksiä täytäntöönpaneva Euroopan komissio. Suomen liittyminen Euroopan unioniin vuonna 1995 Suomesta tuli Euroopan unionin jäsenvaltio vuoden 1995 alussa. Elävä arkisto: Suomi Euroopan unioniin ja eurovaluuttaan

Nato-selvitysryhmä: Suomen ja Ruotsin on syytä tehdä Nato-ratkaisu yhdessä Nato-selvitysryhmän raportin mukaan Suomi on Naton laajennetun rauhankumppanuuden myötä saavuttanut jo lähes kaiken sen, mitä se voi Natossa saavuttaa ilman täysjäsenyyttä. Suomi on yksi niistä harvoista Natoon kuulumattomista maista, jotka ovat F-18-hävittäjien myötä mukana taistelujärjestelmien välisessä datalinkkijärjestelmässä. Natolle Suomen ilmapuolustuksen voimavarojen täysi integrointi olisi arvion mukaan merkittävä parannus nykytilanteeseen. Suomen asevelvollisuuteen perustuva alueellinen puolustusjärjestelmä kelpaisi myös Natolle. Konfliktin puhjetessa Nato odottaisi raportin mukaan myös Suomen osallistuvan aktiivisesti yhteiseen puolustukseen, ei vähiten Baltian alueella. Nato-jäsenyys toisi kriisin Venäjän kanssa Raportin mukaan Suomen Nato-jäsenyys todennäköisesti vahvistaisi Suomen välitöntä turvallisuutta, sillä maa pääsisi Naton viidennen artiklan turvatakuiden piiriin. Kohtalonyhteys Ruotsin kanssa Se toimisi tällöin yksin Naton strategisena etuvartiona.

Related: