background preloader

Mall för bedömningsunderlag

Mall för bedömningsunderlag
Såhär i betygstider blir det många samtal kring bedömning. Hur genomför vi den, hur sammanställer vi den, hur tydliggör vi den för eleverna? Jag har alltid haft en egen mall, ett papper per elev, där jag samlar noteringar utifrån varje färdighet. För några år sedan utvecklade mitt arbetslag en mall för skriftliga omdömen, vilken har en något mer utvecklad variant av den jag redan hade, och den använder jag fortfarande som mitt underlag. Om du vill ta del av mallen för engelska, klicka här! Vill du ha mallen för moderna språk, klicka här!

Formativa arbetssätt för engelskundervisningen Jag samlar länkar för att utmana mig själv i det formativa arbetssättet och för att variera undervisningen och hitta rätt inlärningsstil för eleverna. Jag såg att vi är fler som vill utmana oss i det på blogghubben. Här kommer ett litet bidrag med de länkar eller arbetssätt jag just för tillfället kan bidra med. Den absolut bästa länksamlingen är gjor av IT-mamman, men även den på IKT-skafferiet är väldigt bra. Nedan har jag kategoriserat mina länktips efter rubrikerna muntligt (gäller både tala och samtala), skriftligt, lyssna, och läsa, men även grammatik och ordinlärning då det är centralt i språkinlärningen, samt övrigt: Muntligt För muntligt kan man testa Mystery Skype, Silent viewing eller att spela in sig själv på diverse program på datorn är kul, som Quicktime eller iMovie om man har tillgång till surfplattor. Här finns ett inlägg om att göra egna podcasts. Skriftligt Lyssna Läsa Läsning kan du också arbeta med online. Grammatik och ord Har du koll på de vanligaste orden i engelskan?

NP engelska Med följande stödmall kan ni utveckla ert skrivande med mer beskrivningar, jämförelser, förklaringar och diskussioner från olika perspektiv. Vi har gjort en mindmap på tavlan och detta är summeringen av den. Nu är det snart dags för de nationella proven i engelska. Vi kommer att repetera skrivandet, läsandet samt lyssnandet på olika sätt efter lovet. Ni kommer sedan få prova på att skriva samma texter utifrån instruktionerna de fick vid sitt provtillfälle. Om ni tittar i fliken för NP engelska hittar ni mer ni kan repetera på egenhand. Kom ihåg att vi repeterade även skrivandet i höstas och om ni vill titta på det kan ni göra det här. För dig som vill veta mer hur du kan utveckla vissa aspekter för skrivdelen kan ta hjälp här där jag försökt länka upp filmer eller faktatexter som förklarar vissa grammatiska termer, men även en del interaktiva övningar. We will focus on the writing before the national test in English. This is the criteria for this assignment:

ENGELSKA full matris.docx Begriplighet Språket kan vara tidvis oförståeligt. Kommunikationen fungerar inte. Kommunikationen fungerar. Förtjänster i innehåll kan uppväga brister i språkriktighet. En engelsktalande förstår budskapet. Det är lätt förstå dig och att höra vad du säger. En engelsktalande förstår budskapet klart och tydligt. Språkriktigheten är säker. skriver med målande detaljer och tydlig struktur. verbfel förekommer men stör inte förståelsen av läsningen. Ordförråd och idiomatik Du använder svenska ord och uttryck för ofta. Ordförrådet räcker för det du vill säga, men är något enformigt, med upprepningar. Du använder ibland svengelska och icke idiomatiska uttryck. Ordförrådet är ganska varierat. Ordvalsfel förekommer men stör inte förståelsen. Ordförrådet är varierat med synonymer. Enstaka ordvalsfel förekommer men stör inte förståelsen av Uttal och flyt Det är svårt att förstå vad du säger när du uttalar ord fel. i stora drag vad du säger. Du har i stort sett ett korrekt uttal. intonation underlättar förståelsen. gott flyt. Uttal och intonation

Språkprov enligt Lgr11 - vad bedömer vi och hur? - Mia Smith Bedömning är ett hett ämne i svensk skola, men ändå dyker det regelbundet upp exempel på bedömning av saker som inte är kopplat till kursplanen. I det här inlägget vill jag visa hur jag lägger upp min bedömning i moderna språk och engelska på högstadiet. Utgångspunkten för både undervisning och bedömning är kursplanerna och kommentarmaterialet därtill. I båda kommentarmaterialen förtydligas grundsynen på vår undervisning. Förmågorna Vilka förmågor ska vi arbeta med då? Genom undervisningen i ämnet moderna språk ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att • förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter, • formulera sig och kommunicera i tal och skrift, • använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda, • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, och • reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där språket används. Källor:

Related: