background preloader

Kunskapsöversikt

Kunskapsöversikt

Betyg – så funkar det! Det här är en film för vårdnadshavare i grundskolan om hur betygssättning går till. Den fungerar bra att visa på föräldramöten eller för föräldrar att titta på hemma. Filmen är helt fri att visa och sprida på det sätt ni tycker är lämpligt. Creative Commons-licensen finns längst ner på sidan. Filmen finns också i en teckenspråkstolkad version. Filmen bygger på de frågor om betyg och kursplaner som Anna Karlefjärd (lärare och betygsforskare) och andra lärare har fått från elever och föräldrar. Det här tar filmen upp: Nytt skolspråk Nya styrdokument för skolan gör att skolspråket förändras en del och det kan göra att det blir svårare för elever, vårdnadshavare och lärare att förstå varandra. Varför ny läroplan och ny betygsskala? Filmen beskriver vad som är nytt och varför förändringarna med läroplanen och betygsskalan har gjorts. Kunskapskrav Många har tyckt att det varit svårt att förstå kunskapskraven – det eleverna ska lära sig i skolan. Kommunikativ kursplan Hur sätter vi betyg?

Frågor och kommentarer kring ”Bedömningsstöd i läs- och skrivutveckling” | Läs- och språksatsningen Jag tänkte prova ett nytt upplägg för det här inlägget. Min intention är att kommentera frågor som kommer upp i de genomgångar av Bedömningsstödet i läs- och skrivutveckling som jag erbjuder lärarna. Nya frågor lägger jag överst i inlägget och sedan uppdaterar jag datum. Först vill jag bara säga att det är fantastiskt roligt och lärorikt att möta alla er som deltar i mina genomgångar av Bedömningsstödet i läs- och skrivutveckling. Dokumentation och registrering De senaste frågorna jag har mött gäller dokumentation och registrering av resultat. Huvudmannen har enligt skolförordningen (2011:185) skyldighet att använda bedömningsstöd i årskurs 1 i ämnena svenska, svenska som andraspråk och matematik. I Stockholm stad finns i dagsläget (oktober 2016) inte heller några krav eller möjligheter till att registrera elevernas resultat från lärarens bedömning. Summativ respektive formativ bedöm Detta är det enda ställe i Bedömningsstödet där termerna summativ respektive formativ används.

Start - Bedömningsportalen Webbutbildning: Betygssättning i årskurs 4–6 En webbutbildning öppen för alla Webbutbildningen riktar sig till dig som undervisar elever i årskurs 4–6 i grundskolan, sameskolan, specialskolan och grundsärskolan. Du behöver inte registrera dig för att ta del av kursen. Den är kostnadsfri, öppen för alla och kan genomföras i valfritt tempo. Du får genom kursen ta del av forskningsrön och möjlighet att utveckla din kompetens i att göra bedömningar, sätta betyg och prata om betyg med eleverna. Kursen är uppbyggd på filmer, forskningsartiklar, diskussionsfrågor, och praktiska uppgifter. Du får också en inblick i hur elever i årskurs 6 tänker och pratar om bedömning och betyg. Du som går kursen individuellt Hur du väljer att arbeta med kursen är förstås helt valfritt, men här finns ett förslag på upplägg för dig som väljer att gå kursen på egen hand. Läs mer om upplägget Använd 10–15 minuter innan varje avsnitt åt att fundera över dina förväntningar. Del 1: Bedömningar har olika syften Gör del 1: Bedömningar har olika syften Läs Se filmen Del 5.

Plagiarism Checker - A Free Online Plagiarism Detector Benefits of SmallSEOTools’ Plagiarism Detector The plagiarism checker free utility offered on SmallSEOTools’ is second to none due to the advantages it provides to its users. From students to teachers, researchers, writers, publishers, and bloggers, everyone can gain the top benefits of SmallSEOTools’ plagiarism detector, which include the following: Quick and Hassle-Free The plagiarism checker online tool available on this platform is a super-fast utility that generates results within a matter of seconds. For using this plagiarism detector, the users won’t have to follow any convoluted procedure. Multi-Platform Supportive Our plagiarism detector is a web-based tool that can be accessed through any kind of device. Free Plagiarism Checker There are no costs involved with the usage of SmallSEOTools’ plagiarism checker. Find Matching Sources When it comes to detecting plagiarism, everybody desires to know about the links from where their text matches. A list of key features: 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Om pys och undantagsparagrafen i skollagen – Bo Hejlskov Elvén I skollagen finns en paragraf, kallat undantagsparagrafen. Den finns på lite olika ställen i lagen beroende på vilken skolform det gäller: 10 kap. 21 § (grundskolan), 11 kap. 23 a § (grundsärskolan), 12 kap. 21 § (specialskolan), 13 kap. 21 a § (sameskolan),15 kap. 26 § (gymnasieskolan), 20 kap. 28 § (kommunal vuxenutbildning), 21 kap. 20a § (särskild utbildning för vuxna), 22 kap. 22 § (utbildning i svenska för invandrare). Undantagsparagrafen för grundskolan låter såhär: Om det finns särskilda skäl får det vid betygssättningen enligt 19 och 20 §§ bortses från enstaka delar av de kunskapskrav som eleven ska ha uppnått i slutet av årskurs 9. Paragrafen är en tillämpning av FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Just att det är en tillämpning av konventionen är viktigt. Konventionens 8 grundläggande principer är: De viktiga principerna när vi pratar om undantagsparagrafen är Fullt och effektivt deltagande i samhällslivet och Lika möjligheter.

Related: