background preloader

Smarta Läsare: Läsdiplom - språngbräda till ökat läsintresse

Smarta Läsare: Läsdiplom - språngbräda till ökat läsintresse
Related:  Webbsidor Bra saker

stella savvidou | En lärare under ständig utveckling Gör nya meningar & dikter av utpasserade böcker Faktatext – cirkelmodellen Eleverna skriver med stor glädje, vi använder oss utav ASL vilket stöttat eleverna att kunna fokusera mer på texters innehåll och form snarare än det motoriska kravet att forma bokstäver. De har fått skriva olika texter utan att vi gått närmre in på själva textstrukturen. Nu känner jag dock att de är redo att få redskap för att strukturera sitt skrivande. Efter att vi fokuserat på återberättande texter (se inlägg återberättande text) så går vi nu vidare och tittar på faktatexter. På väggen finns informationen eleverna behöver. Cirkelmodellen Vi använder oss utav cirkelmodellen för att förmedla kunskap om olika textgenrer. Cirkelmodellen består av fyra faser. Fas 1 – Bygg upp kunskap om ämnesområdet Fokus ligger främst på textens innehåll. Fas 2 – Skaffa förebilder inom genren. Fas 3 – Skriva gemensam text Läraren skriver text tillsammans med eleverna så eleverna är delaktiga och kan se hur texten byggs upp. Kunskap om ämnesområdet Vad är en faktatext? Ladda ner: Faktatext_ordning

Terra Scaniae - Kirstine Pedersdatter Thott Skriven av Gull Åkerblom Faktamaterial inlämnat av Anders Reisnert Lyssna på berättelsen Vi vet inte så mycket om henne, inte ens när hon föddes eller när hon dog. Var hennes grav finns är också okänt. I slutet av 1300-talet fanns det i Skåne en man som hette Jep Mus. Hon utnämnde honom till slottshövitsman på Lindholmen, den väldiga riksborgen vid Börringesjön. Kirstine Pedersdatter-Thott var mycket ung. Dessutom var hon trolovad med väpnaren Mogens Munk från Jylland. Men för Jep Mus gjorde allt detta bara saken än bättre. – Det man vill ha, det tar man, sa den före detta sjörövaren. En enda gång hade han sett henne och sedan dess visste han att det var henne han ville ha, vacker, stolt och rik. – Du har rätt, Jep Mus, sa hon. Så kom det sig att när unga Kirstine tillsammans med ett par klosternoviser plockade ner doftande äpplen från träden hördes kraftiga slag på porten. – Öppna i drottningens namn! När portvakten öppnade stormade fyra beväpnade ryttare in och i spetsen red Jep Mus.

Malins PPlugg | Ett "fruktfat" av tips och idéer från skolans värld grundat i Pedagogiska Planeringar! Efter att ha läst Dylan Wiliams bok nu det sista så blev jag sugen på att bläddra tillbaka i min gamla litteratur och märker att det finns många tankar som hänger ihop med de tankar som jag reflekterade kring när jag läst Att följa lärande. Säkert självklarheter för många men för mig är det viktigt att få sätta egna ord på mina tankar. Samla det jag läst, sett och hört och sammanfatta mina tankar. Slutpoängen i förra inlägget var att kanske fungerar de 5 nyckelstrategierna lika bra på oss lärare, för att höja lärarkvaliteten. Att höja lärarkvaliten var en viktig poäng av Dylans inledning ”vi måste hjälpa de lärare som redan tjänstgör i våra skolor att bli bättre om vi vill säkra vårt framtida ekonomiska välstånd”. Utdrag från mitt förra inlägg: ”Jag tror på att Dylans 5 nyckelstrategier även fungerar för att förbättra lärarkvaliteten och kvaliteten på undervisningen i våra klassrum genom att använda dem på lärare också: Jag tänker då återigen på de Smarta målen:

Berättande Berättelser, foto och film Skapande och berättande har alltid haft en central roll i skolan. Nu kan finns det en mängd verktyg som gör att eleverna kan göra snygga och proffsiga produktioner. Om de sedan publicerar sina verk kan de nå en större publik än det egna klassrummet, det kan ge en större motivation för skolarbetet. Det blir viktigt på riktigt! Se också Webbpublicering för mer inspiration och tips. FilmFilmande och redigering har väl aldrig varit enklare än nu. Har du iOS (iPhone eller iPad) så kan du med fördel använda iMovie . För inspiration och instruktioner om hur du arbetar med film i stort, t.ex manus, för- och efterarbete mm kan du surfa vidare till Voodoo film. Vad du än använder, låt eleverna filma, eller så kanske du som pedagog kan filma elevernas presentationer och flippa bedömningen... BerättandeMed hjälp av moderna redskap kan elevernas berättelser/böcker få ett större mervärde än att "bara" visas upp för läraren och föräldrarna. Animoto - Skapa vykort eller filmer.

affichages utiles en vrac Vous pouvez partager les dessins sur vos blogs ou sites personnels ( sauf utilisation commerciale) en indiquant l'adresse de mon blog dans un lien direct. Il est interdit d'utiliser les dessins pour des utilisation commerciales, affiches, t-shirts à vendre, publications, livres ... Toute autre utilisation; syndicats, partis, conférences, publications écrites, documents universitaires, associations, entreprises etc. sera payante.jack Malvorlagen kostenlos downloaden und sofort loslegen Ugglornas näste | De klokaste ugglorna i stada!

Related: