background preloader

Kahoot – ett snabbt sätt att få syn på kunskaper – ThereseLinnér

Kahoot – ett snabbt sätt att få syn på kunskaper – ThereseLinnér
Det finns många sätt att snabbt utvärdera och få en bild över var man har sin grupp. Så kallade exit-ticket av olika slag. För egen del blandar jag digitala och icke digitala sätt för att använda det som passar bäst utifrån frågeställningen. Exempel på det jag använder är padlet, vanliga gula post-it lappar, Mentimeter, bilder att identifiera sig med eller Kahoot. Marika Nylund Ek skrev om olika verktyg på sin blogg om man vill läsa mer. Jag har då och då skrivit om det också. Ett sätt för mig att få syn på elevers kunskaper och som dessutom har blivit väldigt uppskattat är att eleverna skapar frågorna utifrån det vi jobbar med. Vi har gjort så här: Jag skapar ett google formulär där eleverna skriver in sina frågor efter väldigt tydliga instruktioner. När jag har fått in alla frågor och svar går jag till create.kahoot.it och loggar in. När vi sedan möts i skolan kör vi frågesporten.

https://thereselinner.wordpress.com/2016/02/28/kahoot-ett-snabbt-satt-att-fa-syn-pa-kunskaper/

Related:  piddan90pedagogiska bloggarTherese LinnerKreativt ITmimmifaja

Ekosystem - samband i naturen Övningarna syftar till att träna iakttagelseförmågan och öka ordförrådet, samtidigt som eleverna får möjlighet att uppleva och upptäcka naturen. 1.1 Slutet modellekosystem Vad behöver växter för att leva? I Bi-lagan nr 1 2009 finns artikeln Odla i slutna rum som beskriver hur man kan skapa ett slutet modellekosystem i en glasflaska. Vad behövs för att växterna ska klara sig i glasflaskan? Hur kan det komma sig att växter som planteras i den slutna glasflaskan kan överleva i flera år utan att man tillför något?

Minecraft i undervisningen Felix Gyllenstig Serrao är förstelärare i IKT – Informations och Kommunikations Teknik – på Frölundaskolan i Göteborg. Han är utbildad i samhällskunskap och geografilärare för de högre åldrarna och gymnasiet. Han bloggar och föreläser också som Spelläraren på sidan spellararen.wordpress.com. Felix Gyllenstig Serrao har även arbetat med barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i en särskild undervisningsgrupp som kallas Flexgruppen i Göteborg. Ingång för lärande Felix Gyllenstig Serrao menar att spel lär oss att våga lyckas och misslyckas.

Kamratrespons – så här kan det se ut – ThereseLinnér Många av inläggen här på bloggen handlar om responsarbete och då framförallt kamratrespons på text. I höstas skrev jag om hur jag påbörjar det arbetet med en ny grupp. Hur vi tillsammans skapar oss ett gemensamt språk för att tala om text och utveckla våra texter. Varje gång jag tar emot en ny grupp får jag påminna mig om att det är just det, en ny grupp som tillsammans med mig behöver skapa en gemensam referensram kring det vi gör. Ett gemensamt språk som samtidigt är ett metaspråk kring lärande.

Tio topplistor du inte vill vara utan Att listor är populära på internet rådet det ingen tvekan om. Av någon anledning tilltalas vi av att få information färdigförpackad och gärna rangordnad. Jag har tidigare erkänt att jag gillar katter på internet, nu får jag lov att erkänna att jag gärna tittar på olika listor också. I detta inlägg får ni därför en liten hyllning till alla listor som florerar på internet och här har jag samlat tio listor som en geografilärare och SO-lärare verkligen kan ha nytta och glädje av. 1. Kartor

Lgr 11 – lathund till klassrummet – #mellanstadiebloggen [SVENSKA] För att effektivisera mig lite och vinna mer tid till min undervisning har jag satt upp dessa lathundar i klassrummet. Det är en konkretisering av kursplanens syfte, centrala innehåll samt kunskapskrav. En konkretisering som inriktar sig på att eleverna ska förstå. Ett åskvädersbarn och ett helvetsgap lär oss hur vi kan gestalta När jag skrev mitt förra inlägg om Att lyckas med gestaltningen så texten lyfter slog det mig att ett bra upplägg kunde vara att utgå från Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren. Det passar också bra i tiden då det just släppts en nya anime-serie med Ronja Rövardotter. Klippen visas på Svt-play när som helst och sänds på Barnkanalen lördagar kl 20:05 och är ca 25-30 min långa och kan fungera som en multimodal text för att lyfta fram gestaltningen. Det bästa är att visa på hur detta låter i text som läses högt innan filmen visas och diskutera på skillnader och likheter som en bok ger genemot filmen. Så här börjar boken: Den natten då Ronja föddes gick åskan över bergen, ja det var en åsknatt så att allt oknytt som höll till i Mattisskogen förskrämt kröp undan i sina hålor och gömslen, bara de grymma vildvittrorna gillade åskväder mer än alla andra väder och flög med tjut och skrik runt rövarborgen på Mattisberget.

I stormens öga – ett lärande spel I vårt demokratitema ”Jag och min omvärld” har vi jobbat med valet, demokratiska processer i elevers närhet och nu ska vi jobba med mänskliga rättigheter och barnkonventionen. För ett antal år sedan använde vi spelet I stormens öga från UNICEF till en halv tema dag och det kom jag på när jag skulle planera det här arbetet. Som tur var fanns spelet kvar. Jag tänkte att det skulle bli introduktionen till att prata om barnkonventionen och ett tillfälle att träna på att ta ställning till frågor och sedan fatta beslut. Mickes mattevideoklipp gör succé på internet Videokameran riggas snabbt upp i ett tomt klassrum på Granbergsskolan i Bollnäs. Läraren Micke Sundström har inget manus, men har inga problem med att prata in i kameralinsen när han ska spela in ett nytt avsnitt om matematiska problem. Tanken är att eleverna, när som helst och i lugn och ro kan få hjälp i sin undervisning med hjälp av en dator, mobiltelefon eller surfplatta.

Synliggör lärandet vid filmvisning med Zaption presenter – Fröken Jingfors Synliggöra lärande när ni ser film tilsammans. Att snabbt kunna stämma av om eleverna hänger med, att låta eleverna diskutera i grupp och sen smidigt låta dem ta del av varandras tankar eller att låta eleverna digitalt markera med hjälp av en padda/mobile när de har en fråga, varje gång de hör en viss verbform eller vad nu läraren har bett dem att uppmärksamma i filmen, allt detta är möjligt med Zaption presenter. I Zaption kan du lägga in text och frågor i en film och dela den med eleverna. Eleverna måste svara på frågorna innan de kan se vidare på filmen och läraren kan sen se vad alla elever har svarat. Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om hur jag använder Zaption för att flippa, du kan läsa mer om det och hitta instruktioner för hur man skapar en film här. I slutet av förra året släpptes Zaption presenter som gör det möjligt att visa en film i klassrummet och låta eleverna svara på frågorna med hjälp av mobil/padda/dator på samma sätt som de gör på exempelvis Kahoot.

Till oss pedagoger Sidor Till oss pedagoger Gratis bilder PixabayGratis bilder 123RF EPA – allas röster blir hörda – ThereseLinnér I min undervisning använder jag olika metoder för att få alla elever delaktiga och aktiva. Många gånger förändrar jag metoderna och utvecklar dem så att de passar mig och gruppen. För ett antal år sedan började jag jobba med skrivande i form av in-texter och ut-texter. In-texterna var och är ett sätt för elever att samla sina tankar och i första läget skriva för sig själv. In-texterna kan sedan vara underlag för texter som skrivs till många fler mottagare. I det här arbetet började jag använda mig av det som nu kallas för EPA. Terminsstart 2016 – Vi är en klass som… En ny termin startade idag och var är väl bättre än att plocka fram det bästa från den tidigare terminen och låta det bli bilden av det framtida arbetet. Därför inledde vi terminen med att summera hur många av förra terminens lektioner var. Jag skrev på tavlan vad jag tyckte var en beskrivning av klassen sätt att jobba.

Related: