background preloader

Att utveckla ett talmanus – formativ retorikundervisning i Svenska 3

Att utveckla ett talmanus – formativ retorikundervisning i Svenska 3
I det här inlägget tänkte jag berätta om en övning som i all sin enkelhet stöttar eleverna i att vidareutveckla en första version av ett talmanus till en ännu bättre slutversion. Jag försöker hela tiden hitta olika sätt att engagera eleverna i att ge respons till varandra och själva få syn på hur texterna de skriver kan utvecklas. Givetvis är min riktade och specifika respons till den enskilda eleven också väldigt viktig – men som komplement till detta, menar jag. Bakgrunden: Litteraturvetenskap och retorik I kursen Svenska 3 arbetar vi just nu med argumenterande tal inom litteraturvetenskap. Du har läst en roman och ska, utifrån denna och andra texter, hålla ett fem minuter långt framförande där du argumenterar för en tes inom ramen för litteraturvetenskap. I korthet ska de alltså inledningsvis välja en litteraturvetenskaplig tes, till exempel någon av följande: Därefter ska de läsa ett antal olika faktatexter, flera av dem ganska svåra, och i dessa hitta stöd till sina argument. Related:  Bloggar med bra tips.

När man VILL lära | Lärande Perspektiv Kanske har du kommit dit att du vet hur du ska lära dig på bästa sätt. Jag vet till exempel att jag lär mig bäst när jag har ett behov av en viss kunskap – när jag måste veta för att klara ett uppdrag; när jag måste veta för att att jag känner mig väldigt intresserad. Jag vet följaktligen att jag inte är så bra på att lära om jag inte behöver kunskapen just nu; om jag är ointresserad. Åsa Anevik är långt ifrån ensam om detta. Engagemang och intresse är en mycket stor drivkraft hos de flesta. När fritidshemmen har barngrupper i den storlek som tillåter dem att utföra sitt uppdrag, finns stora förutsättningar för lärande där. Linn gillar inte matte. När vi riggar affären på fritidshemmet tänker vi att barnen kan skapa och vara kreativa i utformningen av sina lekar. På fritidshemmen tar vi sällan fram räkneuppgifter och uppmuntrar barnen att öva. Förmågor är något som ”är i ropet”.

Kahoot – ett snabbt sätt att få syn på kunskaper – ThereseLinnér Det finns många sätt att snabbt utvärdera och få en bild över var man har sin grupp. Så kallade exit-ticket av olika slag. För egen del blandar jag digitala och icke digitala sätt för att använda det som passar bäst utifrån frågeställningen. Exempel på det jag använder är padlet, vanliga gula post-it lappar, Mentimeter, bilder att identifiera sig med eller Kahoot. Marika Nylund Ek skrev om olika verktyg på sin blogg om man vill läsa mer. Jag har då och då skrivit om det också. Ett sätt för mig att få syn på elevers kunskaper och som dessutom har blivit väldigt uppskattat är att eleverna skapar frågorna utifrån det vi jobbar med. Vi har gjort så här: Jag skapar ett google formulär där eleverna skriver in sina frågor efter väldigt tydliga instruktioner. När jag har fått in alla frågor och svar går jag till create.kahoot.it och loggar in. När vi sedan möts i skolan kör vi frågesporten.

Smidigare bokning av utvecklingssamtal – Digi-bloggen Jacob Möllstam, grundskollärare vid Jonsereds skola, tipsar om hur han bokar tider för utvecklingssamtal. Allting digitalt behöver inte vara stort och komplext. Det finns något särskilt vackert i det enkla. Allting digitala verktyg behöver inte heller handla om undervisning. Här kommer ett tips om hur jag jobbar med mina elevers föräldrar för att hitta tider för utvecklingssamtal. I skolan har vi en tradition av att tilldela varje elev en tid. 1. 2. 3. Med tiden har jag lärt mig att det är värdefullt att radera tomma tider ett par dagar i förväg. Du slipper mejla föräldrar en och en. BGS Teacher Talk Learning not Teaching: Challenge-Based Learning What? Challenge-Based Learning is an approach to learning which encourages pupils to find stuff out, without the teacher getting in the way. It allows the students to cover the existing content of school courses, but sets an open question which requires significant research and discovery by students before they can decide upon a solution. This is a move away from the traditional model of teaching, from the “sage-on-the-stage” towards a “guide-on-the-side”approach. It should be multidisciplinary, but I have started it as a single subject process so that I could work out all of the bugs and build a better workflow before getting other subject teachers involved! Why? In my classes, I confess: pupils were often bored and I was exhausted. I found my epiphany through some soul searching and a couple of books about education. How to Use CBL? You start with the context you need to cover. Is Challenge-Based Learning like Project-Based Learning? Eh, yes.

Boka tider snabbt och smidigt (utan att dubbelboka) Att fixa tider och bokningar till utvecklingssamtal – det går att göra på ett smidigt sätt. Här ska jag berätta om Doodle och WhenisGood. Doodle När jag för några år sedan deltog i Skolverkets referensgrupp för IT i skolan, använde de sig av Doodle för att vi skulle kunna boka in tider till ett kommande möte. Jag använde sedan samma verktyg i den nätverksgrupp om digitala verktyg, som jag hade hand om i kommunen, när vi skulle ordna samåkning till en IT-mässa. Och efter det spred sig verktyget till flera av de olika skolorna på vår lilla ort. Det är nu ganska väl använt på sina håll just när det gäller att boka utvecklingssamtal. Problemet med Doodle var dock att man tidigare kunde göra dubbelbokningar i verktyget. 1. 2. 3. 4. 5. WhenisGood Om du vill göra en enklare förfrågan om t.ex vilka tider som passar bäst till ett gemensamt möte, kan du använda onlinevertktyget WhenisGood.

Synliggör lärandet vid filmvisning med Zaption presenter – Fröken Jingfors Synliggöra lärande när ni ser film tilsammans. Att snabbt kunna stämma av om eleverna hänger med, att låta eleverna diskutera i grupp och sen smidigt låta dem ta del av varandras tankar eller att låta eleverna digitalt markera med hjälp av en padda/mobile när de har en fråga, varje gång de hör en viss verbform eller vad nu läraren har bett dem att uppmärksamma i filmen, allt detta är möjligt med Zaption presenter. I Zaption kan du lägga in text och frågor i en film och dela den med eleverna. Eleverna måste svara på frågorna innan de kan se vidare på filmen och läraren kan sen se vad alla elever har svarat. Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om hur jag använder Zaption för att flippa, du kan läsa mer om det och hitta instruktioner för hur man skapar en film här. Ställ frågor där du vill i filmenDu kan lägga in frågorna i förväg eller skriva frågor live. Vill du lära dig hur man gör? Lite avslutande råd Var försiktig så du inte ”hacka sönder” filmen med för många frågor.

Doodle - boka in utvecklingssamtal! Enkelt, snabbt och i tvåvägskommunikation. Som lärare gäller det att vara effektiv med den tid man har och det är inte alltid lätt att ta hänsyn till att föräldrar inte kan/vill komma när man själv har tid, för att kunna i så stor mån som möjligt hålla sig i sin arbetstidsram. Jag har upplevt att det ofta blir ombokningar, avbokningar och uteblivna möten när föräldrar inte är delaktiga i tidsbokningen. Inte så många, men tidstjuv nog om man tänker efter. Har nu senaste åren testat olika sätt att få föräldrar att vara delaktiga i mötesbokning, utan att det ska innebära mer arbetstid för mig; Har givit bestämda tider med hänvisning till att de ska byta med varandra, ett gruppmail med tider där de får vara först till kvarn i mailtråd, papper hem med möjlighet att kryssa i de tider de kan (men då fick jag ägna tid till att sammanställa) osv... Men för ca 1,5 år sen testade jag tjänsten doodle.com. Tjänsten har två olika funktioner; "skapa tidsförslag" och "gör ett val" Jag har använt mig av tidsförslag när jag bokat utvecklingssamtal.

Zaption - så funkar det! Genom att arbeta med tex Kahoot eller i detta fall Zaption.com kan du på ett enkelt sätt få en tydlig bild av vad dina elever har lärt sig och vad du behöver rikta in din undervisning på. Idag blir inlägget inte i textform. Titta på filmen så får du allt du behöver veta om hur Zaption fungerar och framförallt hur du kan använda det i undervisningen. Om du föredrar att läsa om hur du gör har Sarah Jingfors skrivit ett tydligt inlägg: Frökenjingfors.wordpress.com . Mitt exempel nedan utgår från tyskan men naturligtvis fungerar det oavsett ämne eller årskurs. Här kan ni själva prova två olika Zaptionfilmer som jag har gjort. / Sara

En annan du » Självbelåtna pedagoger och oförstående föräldrar? Tips för mer konstruktiva samtal i förskola och skola – Hon lyssnade inte på vad jag sa! – Han gick i försvar med en gång. – Jag tror inte ens hon försökte förstå vad jag menade. Jag möter ofta både föräldrar och pedagoger som säger ungefär så här efter gemensamma möten i skolans och förskolans värld. Det är ledsamt, eftersom möten mellan föräldrar och pedagoger vanligen handlar om barn som på något sätt mår dåligt eller är i behov av stöd. Och samtidigt är det kanske förklarligt, just för att det är känslomässigt laddat och sårbart. – Vad skall man göra? När möten inte resulterar i en upplevelse av kontakt ligger det nära till hands att skylla på den andra parten. I den här artikeln skall jag dela med mig att tre ”livbojar” som jag försöker hålla mig stenhårt i när jag kommunicerar med andra människor om sådant som är känslomässigt laddat och viktigt. 1. Med observationer menar jag faktiska iakttagelser som: Observationer är fria från värderingar och lämnar litet utrymme för ifrågasättande och diskussion. 2. 3. 1. Planera för uppföljning

Uppföljning av matteläxan | Förstelärare i Svedala Viagra gjorde det! Penicillinet gjorde det! Tabletter mot åksjuka gjorde det! Och så även min uppföljning av matteläxan! Vissa kallar det slumpen, andra bieffekter, men alla har uppkommit av att någon har tagit tillvara och sett förändringar utanför syftet. Läxor eller inte, det är en evig debatt men det tänkte jag inte lösa idag. Redan 1919 stod det skrivet i undervisningsplanen för rikets folkskolor: ”Hemuppgifter givas i sådant som, förut blivit i skolan väl genomgånget” I dagens läroplan står det inte skrivet något om läxor, det är upp till skolan, rektor och lärarna att besluta. Mina elever får i början på veckan några uppgifter som är anknutna till det vi jobbar med just nu. Av erfarenhet har jag blivit mer medveten om att eleverna behöver en mall och hjälp för att organisera och strukturera sina tankar, bilder och text för att de själva ska kunna förstå vad de gjort i sitt räknehäfte. Målet uppnått! Den största var att de talade matematik och jag fick möjlighet att ta del av det!

Virtuella utflykter Med stöd av läroplanen kan vi idag göra virtuella utflykter. Läroplanen förespråkar till och med att vi använder digital teknik för att förstå och göra oss förstådda och som hjälpmedel i lärandet. Källkritiken och att kunna googla är viktiga ingredienser samtidigt som vi ska jobba med kulturer och att jämföra upplevelser med egna landet med hur det är i andra länder. Här kommer jag tipsa om diverse olika sidor för att arbeta med virutella utflykter. En virtuell utflykt eller field trip är något som väcker nyfikenhet och engagemang och är helt papperslösa. Dessutom sparar de tid, eftersom de redan finns där och man slipper planeringen med att planera själva utflykten. En sida som listar platser att besöka i alfabetisk ordning är denna. Om du vill kika in på världens sju underverk finns denna danska sida. Så här kan det t ex se ut på Skansen vid midsommar i Sverige. Här finns flera hundratals panoramabilder. Google har många sidor, bl a World Wonders, Google Earth , Google Moon , Google Map.

Related: