background preloader

Att utveckla ett talmanus – formativ retorikundervisning i Svenska 3

Att utveckla ett talmanus – formativ retorikundervisning i Svenska 3
I det här inlägget tänkte jag berätta om en övning som i all sin enkelhet stöttar eleverna i att vidareutveckla en första version av ett talmanus till en ännu bättre slutversion. Jag försöker hela tiden hitta olika sätt att engagera eleverna i att ge respons till varandra och själva få syn på hur texterna de skriver kan utvecklas. Givetvis är min riktade och specifika respons till den enskilda eleven också väldigt viktig – men som komplement till detta, menar jag. Bakgrunden: Litteraturvetenskap och retorik I kursen Svenska 3 arbetar vi just nu med argumenterande tal inom litteraturvetenskap. Det är sista retorikuppgiften innan nationella proven och nivån på uppgiften är hög. Du har läst en roman och ska, utifrån denna och andra texter, hålla ett fem minuter långt framförande där du argumenterar för en tes inom ramen för litteraturvetenskap. I korthet ska de alltså inledningsvis välja en litteraturvetenskaplig tes, till exempel någon av följande: Utmaningar och fogmassa Åsa Edenfeldt

http://strategierforlarande.se/2016/02/16/att-utveckla-ett-talmanus-formativ-undervisning-i-retorik/

Related:  StrukturmariagudmundssonBloggar med bra tips.muntligt

PP matte år 3. Första PP:n är igång och eleverna har sagt sitt. Jag startar PP-arbetet med en alignmentmall. Där ser jag till att få med kunskapskrav och centralt innehåll och gör sedan den konkretiserade målen utifrån dem. Lärmoduler för kollegialt lärande Kollegialt lärande är en sammanfattande term för olika former av kompetensutveckling där lärare genom strukturerat samarbete tillägnar sig kunskap för att utveckla undervisningen. En av de viktigaste framgångsfaktorerna för att utveckla undervisningen är att lärare tillsammans analyserar och utvärderar sin undervisning. Det innebär att diskutera undervisningssituationer och didaktiska frågor, att lyfta upp problem och svårigheter samt att kritiskt granska inte bara andras arbete utan även sitt eget. Detta skapar goda förutsättningar för en utvecklad och förbättrad undervisning (Lärportalen.se). I en lärmodulscykel finner du de delar som behövs för att utveckla det som benämns som beprövad erfarenhet:

Lärande Perspektiv Kanske har du kommit dit att du vet hur du ska lära dig på bästa sätt. Jag vet till exempel att jag lär mig bäst när jag har ett behov av en viss kunskap – när jag måste veta för att klara ett uppdrag; när jag måste veta för att att jag känner mig väldigt intresserad. Jag vet följaktligen att jag inte är så bra på att lära om jag inte behöver kunskapen just nu; om jag är ointresserad. Åsa Anevik är långt ifrån ensam om detta. Engagemang och intresse är en mycket stor drivkraft hos de flesta.

Planering för lärande, bedömning och utveckling - Mikael Bruér En av mina viktigaste metoder när jag arbetar med elever är tydligheten i bedömning och instruktioner. Jag har länge försökt arbeta på ett sätt som gör att eleverna ständigt ska veta vad som ingår i varje moment och vad som bedöms. På det viset har jag också försökt träna mina elever i att förstå vad kvalitet innebär inom ramen för undervisning i SO-ämnen. För att nå alla elever har jag försökt dela upp undervisningen i olika moment på vissa arbetsområden, där jag brutit ned undervisningen i mindre och kortare moment som är tänkta att ge bättre överblick för eleverna. En del av detta innebär ett arbete med att förtydliga vad som avses med kvalitet. I detta utgår jag dels utifrån vilka förmågor vi arbetar med och dels vilka kunskapskrav som ska bedömas.

Här hittar du en fantastisk smörkolasås Så gör du: 1. Häll ca 1 msk socker i mitten av en medelstor kastrull. Värm på medelvärme. 2. Låt sockret smälta. Smidigare bokning av utvecklingssamtal – Digi-bloggen Jacob Möllstam, grundskollärare vid Jonsereds skola, tipsar om hur han bokar tider för utvecklingssamtal. Allting digitalt behöver inte vara stort och komplext. Det finns något särskilt vackert i det enkla. Allting digitala verktyg behöver inte heller handla om undervisning. Här kommer ett tips om hur jag jobbar med mina elevers föräldrar för att hitta tider för utvecklingssamtal. I skolan har vi en tradition av att tilldela varje elev en tid.

Givande samtalsövning. Idag drog vi igång höstens första ”kurs” i svenska. Den är ett samarbete mellan svenska och SO och kommer mynna ut i en politisk debatt där eleverna får representera olika partier. Jag kommer säkerligen berätta mer om upplägget längre fram, men nu tänkte jag tipsa om en mycket användbar samtalsövning som fick vara en del av läsårets första svensklektion. Idén fick jag ursprungligen från en utbildning som jag gick i regi av Didaktikcentrum (mycket bra!) där vi fick testa på att redovisa vår hemläxa på detta vis.

»Arbeta inte mer — men smartare« »Svenska lärare ger för mycket återkoppling.«Foto: Jim Varney Applåden verkar aldrig ta slut. Att Norrtälje kommuns samlade lärarkår gillar professor emeritus Dylan Wiliam är uppenbart. Det låter nästan som om de önskar ett extranummer. Ramslöksfrossa: ramslöksolja När man tillagar Ramslök går det bra att använda hela växten, såväl lök och blad som blomma och frukt. Ramslöken är dock värmekänslig och tappar gärna smak vid långa tillagningstider. Därför tillsätts den med fördel vid slutet av tillagningen av varma rätter. Det är i växtsaften som mycket av smaken sitter och ramslöken kommer bäst till sin rätt när den finhackas eller mixas för att användas färsk i sallader, dressingar och kalla såser. Det är säkert också därför som det vanligaste receptet med ramslök är någon form av pesto som gärna serveras till t.ex. pasta, kyckling eller lax när man är ute och äter på restaurang. Själv föredrar jag att göra en mycket enkel variant av en ramslökspesto där jag mixar "ett par nävar" ramslök med "en näve" parmesanost och lite rapsolja tills jag får lagom konsistens.

Boka tider snabbt och smidigt (utan att dubbelboka) Att fixa tider och bokningar till utvecklingssamtal – det går att göra på ett smidigt sätt. Här ska jag berätta om Doodle och WhenisGood. Doodle När jag för några år sedan deltog i Skolverkets referensgrupp för IT i skolan, använde de sig av Doodle för att vi skulle kunna boka in tider till ett kommande möte. Jag använde sedan samma verktyg i den nätverksgrupp om digitala verktyg, som jag hade hand om i kommunen, när vi skulle ordna samåkning till en IT-mässa. Och efter det spred sig verktyget till flera av de olika skolorna på vår lilla ort. Det är nu ganska väl använt på sina håll just när det gäller att boka utvecklingssamtal.

TALARTIPS – tips, fakta, nyheter och intervjuer om presentationsteknik, retorik, PowerPoint & infodesign Pecha Kucha är ett fantastiskt föreläsningsformat: 6 minuter och 40 sekunder av fullständigt fokus på ett ämne och med det visuella i centrum! För den som vill pröva idéer är det en perfekt labbänk – det går i prinicip inte att misslyckas eftersom entusiasmen är gränslös, stämningen förlåtande och hugskott och excentricitet har hög status. De bästa svenska PK-nätverken hittar du i Göteborg, Stockholm, Örebro och Norrköping.

Related: