background preloader

Ondskan

Ondskan
Eleverna tränar på att sammanfatta text, förutspå handlingen och analysera karaktärerna i en text. De får också ”läsa mellan raderna”, koppla texten till omvärlden och andra texter (om barnaga), samt uttrycka egna tankar/åsikter. Eftersom kapitlet vi ska läsa innehåller en del antydningar till våld är det lämpligt att inledningsvis samtala om barnaga. Vi läser tillsammans Vart tionde barn blir slaget och/eller om personliga erfarenheter Den som blir slagen förlorar sin barndom. Att fundera på: Vad handlar artiklarna om? Orsakerna till att en förälder slår sitt barn kan vara många: missbruk, sjukdom, trötthet, påfrestningar i relationen till sin partner, dålig ekonomi eller stress. På vilka sätt kan våld mot barn se ut? Vi tittar på klippet om påven eller läser en artikel: Vad säger du om “but never in the face”? Vi tittar på kartan som visualiserar de länder som har en lag mot barnaga. Vad tänker du om den? Jag presenterar Ondskan och sammanfattar vad boken handlar om. “Vänner igen?”

Ett möte med texten – Rainbow road Läs! Ingenting händer med den uppmaningen om inte tanken är med när ögonen sveper över raderna i texten (Ann Löwbeer, Svenskläraren nr 4, 2015). Om eleverna möter en text eller ett arbetsområde utan att hjärnan och/eller hjärtat är i ”påkopplat” läge händer väldigt lite. Här ett klipp som kan användas av läraren i engelska, svenska, musik, samhällskunskap, historia och religion och säkert ännu fler ämnen. I was born a dirt poor man All my life I’ve had hard working hands But I sang my song as I carried my load Cause I had a dream about rainbow Rainbow road Then one day a man came along Heard me playing and singing my songs He bought me clothes and paid up every debt I owed Sent me on my way down rainbow Rainbow road Rainbow road, Rainbow road Rainbow road, Rainbow road Rainbow road, Rainbow road Det är ju inte första gången artister uppträder i fängelse. Just ja….

Litteraturanalys Analys innebär att man plockar ner något i mindre delar och med hjälp av delarna försöker man förstå helheten. Det finns inga rätt eller fel, bara mer eller mindre rimligt när man diskuterar analys. En analys är individuell: "att beskriva hur en kaka smakar" (referens till Prousts Madeleinekaka) genom att dra referenser (kopplingar) till bacon måste det vara fel på smaksinnet eller så vill man provocera. Det finns inte ett rätt svar eller en tolkning av en text: man tycker olika. Fastän man tycker olika kan man hitta gemensamma referenspunkter och därigenom möjliggöra vidare diskussion kring en text, men hävdar man att t.ex. Lagen av Kafka handlar om livets möjligheter och lättillgänglighet blir diskussionen kort. Läs mer om Madeleinekaka , Litteraturvetenskapliga begrepp , Nivå 1: man ser enbart till vad texten handlar om - berättelsens intrig. Det finns olika detaljer du kan leta efter redan när du läser texten du ska analysera. = ur vems synvinkel handlingen återges. Jagform? Bildspråk

Bokens karaktärer twittrar Det är roligt att klura ut uppgifter där eleverna får ”tänka utanför boxen” och om läraren tycker det är kul smittar det ofta av sig. Den här typen av uppgift är enkel att genomföra och ger förhållandevis mycket. Det är också en uppgiftsform där eleven kan utmana sig själv på sin nivå, utan att det för den skull krävs ytterligare instruktioner. Eleven tar del av kompisarnas texter (i en gemensam Padlet) och inspireras till att förändra och förbättra sin egen korta text. Ett extra plus – att föreställa sig saker som inte går stimulerar elevernas fantasi och kreativitet. I första kapitlet av Torsdagsbarn drunkar nästan fyraåriga pojken Tin samtidigt som mamman ska föda barn nr fem i ordningen. …. twittrar om upplevelsen! Eleverna måste fundera på hur karaktären är, i vilket tillstånd den befinner sig i och hur det kommer till uttryck i en kort text. Hektiskt dag #4barnspappa #lifeKan knappt andas! dog nestan #Hej Vattnet var kallt.

Uppg 12: Att bygga en roman | Plugga svenska Hur gör egentligen en författare när han/hon skriver en roman? Medvetet eller omedvetet gör författaren en mängd val när romanen byggs upp. En del av svenskämnet handlar om att lära sig hur en denna romankonstruktion är utförd. Eller uttryck med andra ord: vilka olika grepp grepp en författare tagit för att ge romanens dess form. Det arbetsmaterial i du ska använda är de tredjevärldenromaner som vi just nu läser. 1. Svara på frågan och ta med ett citat från din bok som visar att ditt svar stämmer. Ett berättar-jag som är huvudperson. De tre första alternativen innebär en begränsning, berättaren kan inte berätta allt, bara det som syns. 2. Berätta kort om vilken av pukterna nedan din berättelse följer. En handling.Parallellhandling. 3. Förekommer det några tillbakablickar? Ibland lämnar en berättelse sitt spår och tar med sig oss läsare till något som hänt tidigare, något som förklarar det som händer i den pågående berättelsen. 4. Välj ute en miljöbeskrivning. 5. 6. 7. 8. 9.

Related: