background preloader

Elevers tankar kring Periscope i skolan, smygfilmning av lärare och livesändning. - Sara Bruun

Elevers tankar kring Periscope i skolan, smygfilmning av lärare och livesändning. - Sara Bruun
Periscope är en app som är väldigt inne bland ungdomar just nu. Via appen kan du filma och liveströmma det du gör just då. Tex så visar vissa tv-kanaler via Periscope hur det ser ut bakom kulisserna och andra livesänder när de spelar olika datorspel. Enligt mina elever är det väldigt vanligt i spelvärlden. Du och några kompisar spelar ditt spel on-line och sänder samtidigt detta via tex Periscope live. Det finns naturligvis oändligt många användningsområden mer eller mindre smarta. Den som blir smygfilmad blir självklart väldigt upprörd, men personligen tror jag det är viktigt att inte hamna i förbudsfällan. Vill du veta hur själva appen Periscope fungerar så att du kan ladda ner den och sedan titta här för mer information om hur man gör: Dagensanalys.se. Jag valde idag att släppa en del av det som jag hade tänkt göra på mina lektioner för att diskutera Periscope med mina elever. Nedan följer hur jag gjorde och det är fritt att använda i era klasser. 1.Fundera själv över appen. 3. 4. 5.

http://lrbloggar.se/sarabruun/elevers-tankar-kring-periscope-i-skolan-smygfilmning-av-larare-och-livesandning/

Related:  integritet och PuLSara BruunNätkränkningar, integritet m.m.

Internet glömmer inte Postat denmaj 26, 2010 Taggar: Annika Lidne, Disruptive Media, Google, Internet, Internetkunskap, Jobbintervju, Kungliga Biblioteket, Sociala Nätverk, Utbildning Kommentarer: 2 Responses Tror du att din blogg försvinner när du raderar den, att alla dina uppgifter på olika sociala nätverk är borta när du tagit bort din profil eller att din webbplats är borta när domännamnet inte längre fungerar. Tänk igen.

Sara Bruun Förstelärarreformen har varit ett faktum under ett par års tid med, som bekant, ytterst varierande resultat. Vissa skolor har haft väldigt stor nytta av sina förstelärare medan andra skolor knappt vet vem som är det. Många artiklar har skrivits om förstelärarreformen, och jag har själv bloggat om den tidigare. Statskontoret har på uppdrag av regeringen gjort en utvärdering av reformens implementering, den finns som pdf här. Kritiken mot reformen har varit och är högljudd.

Personlig integritet på nätet Personlig integritet är ett splittrande ämne i den svenska debatten. Vissa anser den vara okränkbar. Andra ser ingrepp i den som självklart för skydd och säkerhet. Hur kan politikerna utforma lagen så att vi säkra skyddet för integriteten i ljuset av att viss övervakning kanske behövs? Fores har visat att Svenska myndigheter har relativt god respekt för personlig integritet, särskilt vad gäller persondata som samlas in av företag.

Chatt Du är här:Hem → Press → Chatt Den 28 januari 2016 kunde man chatta med Datainspektionens expert om EU:s nya dataskyddsförordning. Här kan du läsa alla frågor och svar från chatten. På torsdagen den 28 januari kunde man chatta om den kommande EU-förordningen med Datainspektionens expert Elisabeth Wallin. Chatten hölls denna dag eftersom det är den europeiska dataskyddsdagen. Europas dataskyddsmyndigheter ordnar olika aktiviteter denna dag för att öka medvetenheten om hur personuppgifter samlas in och behandlas och vilka rättigheter man har som medborgare.

Jag jobbar när tusan jag själv vill! - Sara Bruun Jullov. Så skönt med ledighet och lata dagar. Eller? Diskrimineringsbyrån Uppsala Har du blivit utsatt för näthat? Eller har du sett näthat som riktade sig mot en annan person eller en hel folkgrupp? I så fall kan du anmäla det till Diskrimineringsbyrån Uppsala genom att fylla i formuläret nedan. I undremenyn till vänster kan du också läsa mer om vilka som kan anmäla och hur vi bearbetar näthatsärenden. Vad du kan göra själv kan du läsa om här. Filterbubblan sluter sig allt tätare om oss Algoritmer som skräddarsyr vår nättillvaro väver in oss i en allt tätare bekräftelsekokong. Nu vill Google utveckla nya algoritmer som ska förhindra att nätet förvandlas till en ekokammare. Internet har slagit massmediernas informationsmonopol sönder och samman.

Flippad undervisning Flippat klassrum. Vad i hela friden är det för något? Den tydligaste förklaringen för det oinvigde tycker jag att Karin Brånebäck har gjort med sin ”gula bild”. I korthet går det ut på att eleven ska vara förberedd i ”huvudet” så att eleven kan börja arbeta direkt när lektionen startar. Barn berättar: Så hatas och kränks vi på nätet ○ Barn hatar barn på nätet, varje dag. Tusentals kränkningar, hat och hot cirkulerar på anonyma forum. ○ Utsatta barn och unga som DN talat med känner sig svikna av både skolan och polisen. ”Vissa rektorer undviker att göra polisanmälan, de inte vill att skolan ska få dåligt rykte”, säger polisen Andreas Glingfors, som arbetar med näthat. ○ Just nu undersöker regeringens utredare möjligheten att göra forumen ansvariga för spridningen av nätmobbens hat. ”Döö ditt fula svin!!! Du är så ful så att ja vill spy!!”.

Adventstips: Så här slipper du rätta! - Sara Bruun I dessa stressiga tider är det skönt att ha hittat ett sätt som optimerar min och elevernas tid. Mitt mål denna termin var att lära mig hur jag skulle kunna jobba smartare och samtidigt kunna ge mina elever individuell och snabb feedback. Jag har valt att arbeta med Google formulär och tillägget Flubaroo. Med detta tillägg slipper du rätta. Kampen mot hatet på nätet måste intensifieras - Sydsvenskan En grupp män – exakt vilka de är, eller hur många de är kan man inte säkert säga – har sedan lagt helt häpnadsväckande mycket kraft på att hota, hata och misskreditera Anita Sarkeesian. De har skapat en helt ny standard för begreppet ”att skjuta på budbäraren”. I veckan fick jag och många andra tillfälle att höra Anita Sarkeesian, på den fantastiska nätkonferensen The Conference i Malmö. Vi hann bara samtala helt kort före hennes framträdande, men hon hann i alla fall berätta att läget för henne egentligen inte har förändrats sedan hon var i Sverige för två år sedan.

Related: